Aparaty Cyfrowe Strona Główna Aparaty Cyfrowe
forum dyskusyjne serwisu fotoplaneta.pl

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat
ceny Aparaty nowe i używane - kliknij aby sprawdzić ceny ceny Tiara - Drzwi Gdynia .ceny KonPro - Projekty Architektoniczno-Budowlane .

Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Efekt jak to zrobić?
Autor Wiadomość
mike21 
bywalec

Wysłany: Nie Sty 10, 2010 12:04 am   Efekt jak to zrobić?

Witam. Mam takie pytanie. Jak uzyskać taki efekt zdjęć jak w linkach poniżej. Chodzi mi o to jak zrobić w tak pogodny słoneczny dzień tak dramatycznie wyglądające ciemne tło z poprawnie doświetloną postacią? Posiadam C50d, lampe 580ex II parasolkę kabel synchro i jakoś nie mogę uzyskać takiego efektu. Czy to raczej tylko i wyłącznie PS? Pozdrawiam

http://www.youtube.com/watch?v=BPeBQbbbDAY

http://www.youtube.com/wa....eature=related

http://www.youtube.com/watch?v=brSWJZmJ2m8

konopia
demon

Wysłany: Nie Sty 10, 2010 10:16 am   

Ustawiasz ekspozycje tak by tło było niedoświetlone ( i to sporo)
i doświetlasz modelkę lampą,
tło musi być daleko - by lampa nie miała na nie wpływu.

Tu kłopotem może czas synchronizacji lampy,

ale lepiej niech napisze coś ktoś z tych którzy robią takie zdjęcia, może Sapphiron to zajrzy.

To jest króliczek. Pomóż mu zdominować świat - umieść go w swym opisie.

mike21 
bywalec

Wysłany: Nie Sty 10, 2010 11:29 am   

konopia napisał/a:
Ustawiasz ekspozycje tak by tło było niedoświetlone ( i to sporo)
i doświetlasz modelkę lampą,
tło musi być daleko - by lampa nie miała na nie wpływu.

Tu kłopotem może czas synchronizacji lampy,

ale lepiej niech napisze coś ktoś z tych którzy robią takie zdjęcia, może Sapphiron to zajrzy.

No własnie z tym był problem bo mogłem ustawić maksymalnie tylko 1/250 w trybie M ale teraz doczytalem żeby było można ustawiać synchronizacje z krótkimi czasami naświetlania trzeba włączyc w lampie FP Flash teraz mam pełny zakres do 1/8000 i widac wyraznie jak sie sciemnia tło. Więc chyba teraz uzyskam taki efekt?

A jeszcze zapytam co z pomiarem swiatla w takich zdjeciach? Jak powinno byc ustawione? Pomiar punktowy celowany na tło z zatrzymaniem ekspozycji? Pozdrawiam

Sapphiron 
nadmaniak
Urlop bezterminowy...

Wysłany: Nie Sty 10, 2010 12:32 pm   

konopia, jakżeś mnie obudził to coś naskrobie...

W zasadzie ja tam nie mam super doświadczenia ale cośtam podobno wiem :)

A więc, z tym to są różne szkoły.

Jedna szkoła to szkoła światła zastanego czyli korzystamy z doświetlenia blendami, ucinamy światło w tle płachtami czarnego materiału, rozpraszamy światło muślinowymi zasłonami itp itd...

Ogólnie jest to prostsza technika gdyż widzimy wszystko odrazu jak światło się układa itp itd ponieważ blenda doświetla ciągle (chyba że sie słońce schowa za chmury, albo coś w tą mańkę) możemy wtedy podglądając w wizjer korygować naświetlenie bez zbędnego marnowania migawki.

Jest to szkoła polecana raczej dla początkujących albo tych którzy nie mają pieniędzy na sprzęt.

Drugą szkołą jest szkoła strobbingu czyli doświetlanie lampami błyskowymi.
Jedni doświetlają zwykłymi lampami zewnętrznymi, niektórzy ciężkim sprzętem typu lampy studyjne podczepione do akumulatorów lub generatorów, lecz wszystko się sprowadza do jednego, czyli dopełnienia kadru światłem błyskowym tak żeby wyglądało jak naturalne.

Jest to już trudniejsza szkoła ponieważ błysku nie widać przed zrobieniem zdjecia, więc albo się robi na czuja albo się korzysta z pomocy światłomierzy podłączonych do lamp. W niektórych lampach (np SB900) jest funkcja modelowania światłem czyli lampa błyska z częstotliwością 20-40Hz pokazując jak się mniej więcej będzie rozkładało światło.

Różne są też techniki błyskania. Jedni błyskają bez żadnego rozproszenia światła, jedni używając softboxów, inni odbijają błyski od różnych powierzchni (styropian, blenda, ściana budynku). Wszystko zależy od tego jaki efekt chcemy uzyskać, jak chcemy światło mieć rozłożone itp itd...

Ja osobiście używam zestawu lamp zewnętrznych 2xSB900, SB600 i sterowniki radiowe Bowensa. Zestaw baaardzo dobry, można by rzec że znakomity jeśli się potrafi tego używać. Korzystam z softboxów lub słoneczka, rzadko z parasolki (chyba że podczepiam pod SB-600 do oświetlenia pomieszczenia)

Co do ustawiania pomiaru światła to niestety nie doradzę gdyż ja prawie zawsze pracuję na Manualu i nie sugeruję się drabinką w wizjerze tylko albo własnym okiem albo światłomierzem jak mam wątpliwości (takie zboczenie z fotografii analogowej)

Co do migawki, no cóż. Tło się wyciemnia ale zonk pojawia się przy tym że im krótsza migawka tym mniej światła zastanaego, im mniej światła zastanego tym sztuczniej wygląda zdjęcie...

Photoshopem można uzyskać taki efekt bawiac się maskami ale ja jestem raczej zwolennikiem robienia zdjęć a nie malowania pędzlami :roll: :roll: :roll:

Jakby były jakieś konkretniejsze pytania to łatwiej by było mi odpowiadać bo niestety nie umiem uczyć tylko odpowiadać na pytania :roll:

P.S.
Jakbym coś źle napisał to poprawcie, bo jestem po nie przespanych 3 nocach tworząc portfolio i mogę się kopyrtnąć w tłumaczeniu...

Pozdrawiam

ToMiToM 
Zwycięzca 5 i 8 konkursu
fotograf ślubny

Wysłany: Pon Mar 01, 2010 7:23 pm   

Zasada jest tylko jedna - spidlajty spidlajty spidlajty i CLS :) i ciągle mamy magię iTTL nic nie liczymy (od liczenia są komputery) nic nie mierzymy tylko pstryk i jest.
A jak jeszcze nałożymy filtry barwne - to już możemy robić z zdjęciem co chcemy - i zero szopa - szkoda życia na siedzenie przed kompem.

fotografia ślubna

blogowisko

studio fotografii reklamowej

Odpowiedz do tematu