|
Aparaty Cyfrowe
forum dyskusyjne serwisu fotoplaneta.pl
|
Aparaty nowe i używane - kliknij aby sprawdzić ceny
Tiara - Drzwi Gdynia
.
KonPro - Projekty Architektoniczno-Budowlane
.
|
statyw inaczej |
| Autor |
Wiadomość |
pletwa2
maniak
|
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 5:36 pm statyw inaczej
|
|
|
Czy Waszym zdaniem zawieszenie aparatu na sznurku /zamiast statywu/ ma sens i coś z tego wyjdzie? We wtorek przeniosłem budę w inne miejsce /zabawnie musiało to wyglądać, czterech chłopa niesie przez krzaki domek / i teraz dla dobrej perspektywy muszę mieć aparat blisko przy ziemi, co prawda mogę rozłożyć statyw do potrzebnej wysokości, ale wtedy ramię poziome na którym jest aparat jest mocno wysunięte przez co mniej stabilne, dodatkowo trudno zmienia się kierunek focenia i bardzo niewygodnie leży na rozłożonym statywie.
A tak przy okazji może ktoś się orientuje czy robiąc zdjęcia obiektywem Nikon Nikkor AF-S 70-300 mm f/4.5-5.6G IF-ED VR ze statywu mogę mięć włączoną stabilizację? Jakoś nie umiem znaleźć o tym informacji |
|
|
|
 |
konopia
demon

|
Wysłany: Czw Lut 04, 2010 6:46 pm
|
|
|
Beanbag - pomoże jeśli musisz trzymać aparat nisko.
Szczelny worek, napełnij czymkolwiek suchym (fasola) ukształtuj tak by było dobrze i gotowe.
Może to mieć różne kształty, poproś jakieś znajome dziewczę z maszyną do szycia to ci sama zmajstruje coś takiego:
http://www.camerabeanbags.co.uk/products.html
http://www.vertexphoto.com/BeanBag.aspx
Na statywie nie włącza się stabilizacji, układ redukcji będzie tylko powodował powstawanie drgań.
Co innego na monopodzie - tu jak najbardziej. |
_________________ (\__/)
(='.'=)
(")_(")
To jest króliczek. Pomóż mu zdominować świat - umieść go w swym opisie. |
|
|
|
 |
August
Zwycięzca 15 konkursu

Wiek: 42 Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 5848 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 6:56 am
|
|
|
konopia, na statywach też juz moźna - nowsze wersje niektóych szkieł juz mają taką opcję...ale rzeczywiście lepiej wyłaczać...
pletwa2, konopia, dobrze radzi, zrób sobie podpórkę... |
_________________ D300s, 16-85VR + 80-200/2.8 + 60/2.8Micro + S180/3.5 Makro |
|
|
|
 |
pletwa2
maniak
|
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 2:25 pm
|
|
|
konopia, August dzięki
nie miałem za bardzo czasu na uszycie i wykorzystałem chwilowo pokrowiec na śpiwór. do środka włożyłem woreczki z prosem /które to mam przygotowane dla dokarmiania/ i w pole bo pogoda miała być tylko dziś, w prognozie sobota, niedziela pochmurne, a bardzo się niecierpliwiłem jaki efekt dało przeniesienie budy, jak wypadnie nowe oświetlenie i tło. wieczorem poddam soje wypociny pod ocenę |
|
|
|
 |
|
|
|