|
Recenzja z wystawy |
| Autor |
Wiadomość |
Mireq
Zwycięzca 10 konkursu magnum in parvo

|
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 9:26 pm Recenzja z wystawy
|
|
|
Oglądałem wystawę Człowiek jest snem cienia. Fotografia Janusza Leśniaka
adres wystawy: http://www.mhf.krakow.pl/
Moze warto podyskutować o tej wystawie. Powiem szczerze, że mam osobićie różne odczucia. Jak Wy je odbieracie ?
Jest tam też zaproszenie do konkursu. Baner na dole strony. |
_________________ In Respect of Nature
http://picasaweb.google.pl/Mirek57 |
|
|
|
 |
ToMiToM
Zwycięzca 5 i 8 konkursu fotograf ślubny

|
Wysłany: Pon Mar 01, 2010 10:00 pm
|
|
|
FAJNE!!
ktoś miał tak wielkie jaja, że ma w głębokim poważaniu wszelkie konwenanse i przyjęte reguły "dobrego smaku".
Każdy jeden z tego czy innego forum zbluzgałby kogoś za foty z cieniem i to swoim na pierwszym planie.
kto jest bez winy niech rzuci kamieniem.
Dziękuje za poświęconą uwagę. |
|
|
|
|
 |
Mireq

|
|
|
|
 |
August
Zwycięzca 15 konkursu

Wiek: 42 Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 5848 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 6:36 pm
|
|
|
| ja...jakbym większość tych zdjęć zobaczył pojedynczo tobym je z...gał za ten cień właśnie. W serii pokazują jakiś zamysł autora, dlatego się bronią. W sumie ciekawy pomysł na coś innego .... |
_________________ D300s, 16-85VR + 80-200/2.8 + 60/2.8Micro + S180/3.5 Makro |
|
|
|
 |
XxS
maniak the begining
Wiek: 23 Dołączył: 06 Sty 2009 Posty: 792 Skąd: Ciechanów/Kraków
|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 9:46 pm
|
|
|
| ja powiem tak , mi na wiekszosci podoba (procz tego z drzewem, tatarakmi, krzakiem ), nie wiem co napisac wiecjej poprostu pasuje mi ta wizja bardzo. A jakbym mialwybrac najlepsze to bym wybral to w Altance |
_________________ ...::: Tibi et Igni :::... |
|
|
|
 |
ToMiToM

|
|
|
|
 |
ToMiToM

|
|
|
|
 |
Mireq

|
|
|
|
 |
Sz@kal
nadmaniak Fotoamator :D
|
Wysłany: Wto Mar 02, 2010 10:44 pm
|
|
|
| mi się powiem szczerze podoba pomysł a i wykonanie nie jest najgorsze - także jestem na TAK - faworyta nie mam jeśli chodzi o zdjęcia |
_________________ NIKON D90 | MB-D80 | T 17-50 f2.8 VC | SB-900 | Kata DC445 | Lowepro Fastpack 250 <- SPRZEDAM
mój blog
Proszę nie wykorzystywać moich zdjęć bez mojej zgody... |
|
|
|
 |
konopia
demon

|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 9:04 am
|
|
|
Pstryki, do albumu bym tego nie włożył.
Mnie nie zachwycają. |
_________________ (\__/)
(='.'=)
(")_(")
To jest króliczek. Pomóż mu zdominować świat - umieść go w swym opisie. |
|
|
|
 |
Sapphiron
nadmaniak Urlop bezterminowy...
Wiek: 22 Dołączył: 23 Mar 2007 Posty: 2163 Skąd: Lublin, Warszawa
|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 9:15 am
|
|
|
no to album uratowany wiec co teraz ratujemy?
a tak na serio...
niby albumowe, niby kiepawe, niby zwyczajne... ale kurde, przy tym też sie człowiek napracował, na myślał jak ułożyć się z aparatem żeby wyszedł taki cień a nie inny, tak żeby miał światło takie jakie chciał itp itd...
raczej wg mnie nie sa to byle jakie pstryki byle gdzie i byle po co...
owszem nie trafia to do mnie jako zamysł i "artyzm" ale trafia do mnie w kwestii napracowania sie nad tym... |
|
|
 |
konopia
demon

|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 10:21 am
|
|
|
Nie przeczę,
ktoś miał idę i się sporo napracował by ją zrealizować,
mówię tylko iż w mojej osobie
odbiorcy pracy swojej nie znajdzie. |
_________________ (\__/)
(='.'=)
(")_(")
To jest króliczek. Pomóż mu zdominować świat - umieść go w swym opisie. |
|
|
|
 |
ToMiToM

|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 11:31 am
|
|
|
Ja myślę że powodem jego zaangażowania - wkładu pracy?Była chęć pokazania czegoś inaczej, w sposób inny niż "konkurencja" choliba wie co mu po głowie chodziło.
A foty co widać w większości strzelał z biodra - to może jakiś cowboy ? |
|
|
|
|
 |
Mireq

|
Wysłany: Sro Mar 03, 2010 9:18 pm
|
|
|
Może dla leniwych
"Janusz Leśniak
Artysta fotograf, urodzony w 1947 w Krakowie. Członek ZPAF od 1977 roku.
Zawodowo zajmował się fotografią już w latach 60. W latach 70. interesował się reportażem fotograficznym, ukazującym negatywne aspekty życia (pracował wówczas w telewizji krakowskiej jako asystent operatora). Był pod wpływem fotografii z kręgu Zbigniewa Łagockiego, wykładowcy na krakowskiej ASP. Leśniak przeprowadzał eksperymenty oparte o deformacje optyczne, co było przedmiotem eksploracji artystycznych m.in. Zbigniewa Łagockiego i Wacława Nowaka.
W końcu lat 70. diametralnie zmienił swój styl. Fotografował nostalgiczne pejzaże i rejestrował zdegradowaną architekturę o metaforycznych odniesieniach. W tym czasie zaczął świadomie interesować się modernistyczną fotografią amerykańską. W latach 80. stworzył cykl "Krajobrazy wewnętrzne". Wystawiał w najbardziej znanych polskich galeriach fotograficznych: "fs" w Białej Podlaskiej, Galerii Fotografii Hybrydy w Warszawie i w Galerii "Foto-Medium-Art" we Wrocławiu. Jego zdjęcia, oprócz waloru wizualizmu, prezentowały wyimaginowany świat będący odbiciem jego uczuć i myśli. Leśniak nie posługiwał się "fotografią inscenizowaną", bliższy był modernistycznej tradycji, odwołującej się do pojęcia fotografii niemanipulowanej. Wszystkie jego prace operowały indywidualnym, bardzo estetycznym klimatem i wyciszeniem. Charakterystyczny okazał się, (także dla jego późniejszej twórczości), brak postaci na zdjęciach. Fotografia jego wyraża wiarę w humanistyczne wartości człowieka i jest próbą ocalenia śladu obecności w stechnicyzowanym świecie. O wartości zdjęć Leśniaka świadczy fakt, że nie mają one ani polskiego ani światowego odpowiednika, mimo, że wielu fotografów próbowało dokumentować i badać swój cień. W latach 90. jego twórczość ograniczyła się do przedstawiania zdjęć z własnym cieniem (tzw. leśniaki). Stała się jeszcze bardziej wyciszona, prosta, a w ostatecznym efekcie wizualnym bardzo wyrafinowana pod względem estetycznym, ponieważ udało mu się w syntetyczny sposób przedstawić różnorodne możliwości kreacyjne istniejące w twórczości fotogenicznej, odwołujące się do prostego pomysłu z fotografią własnego cienia, który miał zupełnie inne oblicze w fotografii czarno-białej i kolorowej. W ten sposób okazał się jednym z najbardziej konsekwentnych polskich fotografów skoncentrowanych na analizowaniu właściwości estetycznych fotografii i jednocześnie niezależnych od jakichkolwiek wpływów. Prace w zbiorach: MOMA w Nowym Jorku, Centre of Photography w Genewie, Museum of Finer Arts w Hudson, Collection of Polaroid w Cambridge (USA), Bibliothèque Nationale w Paryżu, Muzeum Sztuki w Łodzi, Muzeum Narodowego we Wrocławiu, Muzeum Historycznego Miasta Krakowa."
http://www.culture.pl/pl/..._lesniak_janusz
Czyli to tzw. leśniaki |
_________________ In Respect of Nature
http://picasaweb.google.pl/Mirek57 |
|
|
|
 |
szklarz
Zwycięzca 20 konkursu Olympus E-330 EOS 5D

|
Wysłany: Pią Mar 05, 2010 10:35 pm
|
|
|
| Jestem otwarty na różnego rodzaju fotografie jak już wiecie i jestem na tak, choć jestem zaskoczony z tak wielu akceptacji. |
|
|
|
 |
|
|