Wielkość matrycy a format zdjęć
Witam Przejrzałem z grubsza Forum pod tym kątem, ale nie znalazłem pełnej informacji. Intersuje mnie zależność wielkości matrycy i formatów zdjęć jakie można wywołać. Jaką rozdzielczość musi mieć matryca (ew. jaka rozdzielczość gotowego zdjęcia), by można z niej było wywołać zjęcie 20x30 cm? I analogicznie dla formatów 15x21, 13x18, 10x15? Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi. :D

Słyszałem już różne opinie na ten temat ale osobiście nie polecam przekraczać niżej podanych wartości: 2 mpix - 9x13 3 mpix - 10x15 4 mpix - 18x24 5 mpix - 20x30 Generalnie dla uzyskania wydruku bardzo wysokiej jakości rozdzielczość optyczna powinna wynosić 300 dpi, do 200 dpi jeszcze są do przyjęcia.

13x18 - 3 mpix 15x21 - 4 mpix to tak, gwoli uzupełnienia

ilość pixeli na matrycy szczególnie w kompaktach to tylko dewagacje, liczy się jakość obiektywu, wielkość matrycy !!!!(powierzchnia), pęd do powiekszenia ilości pixeli na takiej samej wielkości matrycy to nieporozumienie, ja posiadam canona g3 i canona g6 , jeżeli wykonam zdjęcia w formacie RAW to zarówno z pierwszego który ma 4mpix i drugiego 7mpix uzyskuję bardzo dobrej jakości format zdjęcia 30x 45 cm przy minimalnej czułości matrycy odp.50ASA jakość zdjęcia w w/w formacie wykonanym canonem g6 jest nieznacznie lepsza ,natomiast już przy czulości 100ASA zdjęcia są prawie porównywalne w pierwszym przypadku daje znać mniej pixeli na matrycy a w drugim przypadku za bardzo upakowane pixele na tej wielkości matrycy oraz algorytm przetwarzania obrazu powoduje że obraz jest bez szumów ale trochę gorszej jakości niż przy iso 50 Wg mnie kupując aparat 7 lub 8mpix to matryca powinna mieć minimalną wielkość 2/3 cala, mniejsza to nieporozumienie
#-1

True, true... ;) Ale co robić - taki owczy pęd; chyba wymuszony przez rozmaite mniej znane marki, które właśnie pod tym względem rywalizują zaciekle ze sobą a przy okazji i z bardziej renomowaną konkurencją. Bo jak brzmi zwykle pierwsze pytanie dotyczące oglądanego modelu cyfrówki? Ile ma megapikseli i ewentualnie jaki zoom (nawet czasami bez sprecyzowania, że optyczny)... Pozdrawiam.

Ja Olka ustawiłem na 3:2 aby nic nie obcinać,HQ 2288x1750 i robię fotki.10 x 15 daje do labu i są super.Jak jest jakieś wyjatkowe to drukuje na drukarce na papierze foto A4 i jest bajka i sie nie chrzanie z pixelami,dpi,ppi i innymi.
#-1

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta