Na początek coś dobrego i taniego...
Chciałbym kupić cyfrówkę, przyznam się że nie mam za dużo funduszy :( i to będzie moja pierwsza cyfrówka. Ale chciałbym zaczerpnąć fachowej pomocy... Przyznam że prawie nic nie znam się na tym sprzęcie. Już dłuższy czas rozważam kupno, ale nie wiem jaka była by odpowiednia, czyli żeby robiła dobrej jakości zdjęcia, a przy tym była niedroga i chyba też dobrze by było żeby była "lepszej" firmy. Gdzieś już tu przeczytałem że np. cyfrówki HP są awaryjne. Czy moglibyście mi podać pare wskazówek czym kierować się przy kupnie, na co zwrócić uwagę itp. :?: Z góry dziękuję. Pozdrawiam
#-1

Re: Na początek coś dobrego i taniego...
[quote:6239cc265b="Carlsson"] na co zwrócić uwagę itp. :?: [/quote:6239cc265b] Myśląć o tanim i dobrym aparacie cyfrowym warto pamiętać że kupić należy komplet (aparat + karta 128MB + akumulatorki + ładowarka) z tego też powodu zawsze pytaj o cenę całego zestawu a nie samego aparatu. Istotny jest zoom optyczny jeśli masz wybierać pomiędzy aparatem 3 mln pixeli z zoomem 3x optycznym a np 4 mln ale tylko z zoomem cyfrowym nie wachaj się i wybieraj ten z zoomem optycznym zdjęcia będa naprawdę lepsze w 90% sytuacji. Większość zwykłych ludzi kożysta wyłącznie z trybu auto i tylko czasem jakiś program tematyczny dla nich aparaty z pełnym manualem nie są konieczne.
#-1

A co myślicie o Kodaku CX 6330, ma 3x zoom optyczny, matryca 3mln pixeli i kosztuje w Media-Markt 690zł. Czy to dobry aparat :?:
#-1

Podstawowe pytanie, to ile masz pieniędzy na całość? Z tańszych modeli polecałbym Olympusa C-550 (2 Mpix i 3 x zoom) w cenie 550 zł - zostanie Ci jeszcze na akcesoria, lub nieco droższego Canona A60 (podobne "osiągi") za nieco poniżej 700 zł. Oczywiście mówimy o cenach z Allegro.

Chciałbym przeznaczyć nie więcej niż ok.700zł. Bo do tego przydałaby się jeszcze karta pamięci (ok.128MB) i akumulatorki. Dobrze by było żebym wyrobił się z tą kwotą przy całym komplecie.
#-1

Proponowany przez Vendeura Olypmus to miał być zapewne C-220 ;) - jako tani cyfrowy automat jest jak najbardziej godzien polecenia; natomiast Canon A60 to już nieco inny poziom - to najtańszy chyba obecnie cyfrak z pełnym manualem; w tej cenie możesz już dostać automaty z matrycą 3MPix, jednak - jeżeli zależy Ci na kontroli nad zdjęciem a nie będziesz drukował w formacie większym niż 15x10cm - warto kupić A60. Dobry aparat na początek, do tego - dzięki nastawom manualnym - całkiem rozwojowy; na początek możesz focić w full-auto i z zastosowaniem programów tematycznych. Postaram się jeszcze napisać coś więcej jutro. Pozdrawiam.

[quote:9feb1ccae9="Ginty"]Proponowany przez Vendeura Olypmus to miał być zapewne C-220 ;)[/quote:9feb1ccae9] :oops:

Witam. Dzięki za wszystkie propozycje. Właśnie rozważam kupno Canona A60 za 650zł. Rozejrzałem się też za kartami pamięci CF, są 256MB już za 165zł. Pozdrawiam
#-1

Bardzo dobra cena - przed chwilą sprawdzałem zresztą Allegro, przez ostatnie 2 miesiące ceny naprawdę poszły w dół - przede wszystkimw sklepach. Pamiętaj jeszcze o zakupie ładowarki i akumulatorków - polecam Emosa (model 9168)- względnie tani i dobry, chociaż nie nadaje się do podróży z uwagi na gabaryty; akumulatorki - Sanyo, Energizer (dobrze mieć 2 komplety). Pozdrawiam.

w podanej kwocie to chyba najlepszy bylby a60. to jest i byl swego czasu naprawde bardzo dobry aparat na poczatek dla kazdego - min ze wzgledu na koszt i mozliwosci. poza tym mozna w nim zastosowac karty cf ktore sa naprawde tanie... @ginty dlaczego polecasz akurat emosa 9168?? co sadzisz o emosie 8168????

Nie wiem, czy to najlepsze miejsce na dyskusje o Emosach... ;) Słyszałem trochę skarg na 8168, a 9168 wydaje mi się takim rozsądnym kompromisem, jeżeli chodzi o szybkość ładowania.

[quote:1ab661d2ec="Ginty"]Nie wiem, czy to najlepsze miejsce na dyskusje o Emosach... ;) Słyszałem trochę skarg na 8168, a 9168 wydaje mi się takim rozsądnym kompromisem, jeżeli chodzi o szybkość ładowania.[/quote:1ab661d2ec] To może lepiej zakupić takie cudeńko z mojego podpisu? ;)

No to w celu omówienia szczegółów zapraszam do stosownego działu... ;)

tamtez sie i spotkamy ;-)

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta