Rozdzielczość, a format fotek
Witam, pytanko: Jaka musze mieć rozdzielczość w aparacie cyfr. zeby zdjecia formatu 10/15 były dobrej jakości? Czy jak mam 1024/768 to wystarczy? Dzieki za odp. Pozdr.

Re: Rozdzielczość, a format fotek
[quote:4c6f33eb6a="Pavik"]Witam, pytanko: Jaka musze mieć rozdzielczość w aparacie cyfr. zeby zdjecia formatu 10/15 były dobrej jakości? Czy jak mam 1024/768 to wystarczy? Dzieki za odp. Pozdr.[/quote:4c6f33eb6a] Od biedy tak, ale lepiej mieć nieco więcej. Zresztą skoro piszesz o takiej rozdzielczości, to wydaje się, że nie masz dobrego aparatu, z którego odbitek dobrej jakości możesz nie uzyskać :(.

Nie. Generalnie 2MPix (czyli 1600x1200) z powodzeniem i pewnym zapasem wystarczą do zdjęć w formacie 13x8cm, od biedy do 15x10cm. Przy matrycy 3MPix możesz już spokojnie drukować w 15x10cm. Drobna subtelność - proporcja boków przy zdjęciach uzyskiwanych z cyfrówek to standardowo 4:3, podczas gdy w przypadku popularnych formatów "papierowych" (jak 15x10cm) to 3:2 - stąd zdjęcia przed oddaniem do labu dobrze jest odpowiednio przygotować i wykadrować. Wiele aparatów pozwala również na wykonywanie zdjęć w rozdzielczości dopasowanej do proporcji 3:2 - wtedy problem z wykadrowaniem znika. Pozdrawiam.

Re: Rozdzielczość, a format fotek
[quote:e165e7edc6="Vendeur"] Od biedy tak, ale lepiej mieć nieco więcej. Zresztą skoro piszesz o takiej rozdzielczości, to wydaje się, że nie masz dobrego aparatu, z którego odbitek dobrej jakości możesz nie uzyskać :(.[/quote:e165e7edc6] Wybacz, nie do końca się z Tobą zgodzę. Częsciowo masz rację - ale najważniejsza w cyfrówce jest optyka - a rozdzielczość jest na drugim planie. Mam m.i. Sony Mavicę CD1000 - max rozd. 1600x1200 - akurat aparat na który trafiłem ma super optykę. Niską rozdzielczość nadrabiam "programowo" co pozwala robić odbitki b. dobre 20x30 a dostateczne 30x40. Pozdrawiam Andrzej
#-1

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta