który wybrac????
Szukam aparatów, do użytku domowego. 3 do 4 MP rozsądnej cenie . Pomóżcie mi wybrać Canon A310 Olympus C450 FUJIFILM FinePIX A330 lub cos innego tak do ok 1200zl????????????? pozdro
#-1
A masz jakieś konkretne wymagania odnośnie swojego przyszłego aparatu? Czy na czyms szczególnie Ci zależy - np. makro lub panoramy? 1200 ma kosztować sam aparat czy aparat razem z dodatkami? Pozdrawiam.
[quote:5be686b32f="Ginty"]A masz jakieś konkretne wymagania odnośnie swojego przyszłego aparatu? Czy na czyms szczególnie Ci zależy - np. makro lub panoramy? 1200 ma kosztować sam aparat czy aparat razem z dodatkami? Pozdrawiam.[/quote:5be686b32f] Z dodatkami. Glownie zalezy mi na jakosci zdjec (kolory, zdjecia w ciemnych pomieszczeniach). Makro,zoom itp mniej mnie interesuja
#-1
Wszystko to cyfrowe automaty. Najciekawszym z nich wydaje mi się C-450, ale nie wiem, czy zmieścisz się przy jego zakupie w 1200 złotych - ale zawsze w odwodzie pozostaje C-350, który moim zdaniem jest lepszy od swojego następcy. Skoro makro nie jest dla Ciebie priorytetem, powinieneś być zadowolony. A310 to sympatyczny aparacik - na plus należy mu zapisać nastawialne ISO czy spory zakres nastaw balansu bieli - jednak jego cena jest nieco wyższa niż A60, który wprawdzie bazował na 2-megowej matrycy, ale oferował zdecydowanie większe możliwości - bo A310 niestety nie posiada zoomu optycznego, co dla wielu osób jest nie do przyjęcia. Poza tym - w kontekście zdjęć przy gorszym oświetleniu - posiada bardzo słabą lampę błyskową. Fuji podoba mi się z tych trzech najmniej - ale to czysto subiektywne odczucie: ma jedno zafiksowane ISO100, zakres ekwiwalentnych ogniskowych dopiero od 38mm, kiepski i mały LCD i do tego korzysta z drogich kart XD (to również minus dla Olympusa); dodam jednak, że nie miałem go w rękach, takie moje odczucia... Fuji ostatnio mocno potaniały, stąd niektóre modele zyskały na atrakcyjności (w końcu pieniądze to dosyć zasadniczy parametr), ale A330 jest modelem tegorocznym i wciąż całkiem sporo kosztuje (jak na swoje możliwości). Jeżeli chodzi o dobre działanie w gorszych warunkach oświetleniowych, to może rzuć okiem na Kodaki - bodajże DX6440 dobrze się pod tym względem prezentuje. A jeżeli wolałbyś coś z trybem manualnym w ramach tych 1200 złotych - wspomniany Canon A60 a nawet A70 zmieszczą się w tej sumie. Jeżeli wybór miałby się rozstrzygnąć między powyższymi trzema kandydatami - wybierałbym pomiędzy C-350 a A-310 (żeby miał ten zoom optyczny...;) ). Pozdrawiam.
nie bede odkrywczy, ale w tej cenie to chyba najlepiej wziasc canonka a70 (rozsadna cena i mozliwosci - naprawde dobry aparat). ewentualnie za odrobine wiecej (jakies max 200pln) dostaniesz w promocji a75 (jeszcze lepszy, ale drozszy bo kolo 1400 z osprzetem - stosunek cena do mozliwosci wciaz akceptowalny), c4000 (to tez tak drozej ale naprawde warto) i minolta s414 (ale to rowniez sam aparat pod 1200 podchodzi i wiecej). kwestia czy jestes w stanie zaplacic wiecej bezbolesnie, bo a70 to naprawde dobre urzadzenie.
No tak, ale to już nie automaty... Zależy kto czego potrzebuje. Do prostych zastosowań cyfrowy automat jak najbardziej wystarczy - a jakość zdjęć (nawet nocnych) np. z Olympusa C-350 jest naprawdę bardzo dobra. Kwestia gustu i potrzeb - a należy zauważyć, że jednak aparaty z trybem manualnym są już nieco droższe.
[quote:76387d1c0b]No tak, ale to już nie automaty...[/quote:76387d1c0b] zgadza sie ale lepiej manuala miec jak go nie miec... auto nie zawsze jest bezbledne...
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta