Kilka moich zdjęć
Ostatnio spodobały mi się panoramy. Kilka przykladowych w zalączeniu. [img:607a6fc8b0]http://mirek.teterycz.w.interia.pl/szablon_obrazki/tecza.jpg[/img:607a6fc8b0] [img:607a6fc8b0]http://mirek.teterycz.w.interia.pl/szablon_obrazki/Gory%20swiet.jpg[/img:607a6fc8b0] [img:607a6fc8b0]http://mirek.teterycz.w.interia.pl/szablon_obrazki/Narol%20palacmal.jpg[/img:607a6fc8b0] [img:607a6fc8b0]http://mirek.teterycz.w.interia.pl/szablon_obrazki/Beldanypanorama.jpg[/img:607a6fc8b0]
Tylko druga mi się nie podoba; śliczna tęcza. PS. Jakim sprzętem i jak łączyłeś fotki?
Druga panoramka robiona była już w trudnych warunkach i potraktowałem ją jako dokumentację. Tęcza pomimo szerokiego kąta nie zmieściła się i złożyłem ją z dwóch zdjęć. Fotografuję aparatem Nikon Coolpix E5000 z filtrem UV. Panoramy składam Panorama Maker 3.0. Zdjęcia obrabiam (minimalnie) GIMPem 2.
Programik do panoram już się ściąga ;).
Programik bardzo fajny. Trzeba mu tylko czasami ręcznie podpowiedzieć, co ma ze sobą łączyć.
No mam go już od wczoraj, teraz tylko muszę nauczyc się obsługiwać porządnie.
Jak nauka programu ? Program programem, ale jeszcze trzeba kliknąć kilka zdjęc. Podpowiadam, że najlepiej użyć do tego statywu. Większa jest wtedy pewność trafienia ujęć. Zdjęcia musza też trochę na sibie zachodzić. Gdyby program nie dał sobie rady ze złożeniem, to jest w nim taki wkrętaczek do ręcznego poprawiania. Powodzenia i czekam na efekty.
[quote:3f53e8635e="Mireq"]Podpowiadam, że najlepiej użyć do tego statywu. [/quote:3f53e8635e] No co ty... ;) Dla mnie to oczywiste. Ale teraz nie mam jak zrobić odpowiednich fotek. Za 2 dni jadę na wakacje, więc wtedy coś popsrtykam.
Z tym statywem, to nie jest takie oczywiste. Czasami jest ciekawy motyw, a statywu niet. Jak ktoś ma pewne oko, to może zrobić i bez statywu. Przedstawione powyżej zdjęcia robione były bez statywu. Program jakoś sobie poradził (przy mojej pomocy). W programie tym można też składać zdjęcia, jak pewnie zauważyłeś. Mnie jakos do tej pory nie udało się zrobić np. 9 zdjęc, żeby je później złożyć. Tym nie mniej funkcja jest ciekawa i do wykorzystania w określonych warunkach.
Witam Gdzie mozna posciagac rozne programy do obrobki zdjec np. ww. Panorama Maker 3.0? pozdrawiam
Użyj programów p2p.
Ładne te fotki panoramiczne !!!!!!!!
Cześć! Jestem zarejestrowany od 3 :) dni. hahaha Nabyłem aparat w sobotę i już zdążyłem pobawić się w panoramy. Zauważyłem jedną rzecz że nie bardzo wychodza z bliska, tzn powiedzmy z odległości ok 2m. Trzeba by się przesuwać do każdego zdjęcia w bok a nie tylko obracać się z aparatem stojąc w miejscu. Czy Ty (Wy) też macie takie spostrzeżenia??? Podczas focenia widoczków trzeba uważać na przemykające chmury :lol: bo później widać łączenia jak się sklei wszystko do kupy, nie??? A próbowałeś zrobić panoramę 360 stopni??? Ja jeszcze nie!!! Nie wiem czy to ma sens bo chyba taka fotka będzie baaardzo długa a wąska, nie??? Aparat kupiłem CANON A-75 i mam nadzieję że będzie mi sie sprawował :) PZDR.
jeszcze ja.......... najładniejsze to ten zameczek i te "bajorko" :)
[quote:2c3bf4ee13="Piter B."] najładniejsze to ten zameczek i te "bajorko" :)[/quote:2c3bf4ee13] zameczek to chyba pałac Łosiów w Narolu (T/N) ?? bajorko ... hmm... zalew w Majdanie Sopockim? pierwsza panoramka - Roztocze południowe , a na horyzoncie Krągły Goraj... bardzo ładnie a ta tęcza super !!! a w tle przejscie graniczne w Hrebenne/Rawa Ruska? -chyba nie (strefa prezygranioczna i zakaz robienia zdjęc :D) .. tak tylko pytam... pzdr :lol:
Te panoramki to nie były zagadki, ale skoro są pytania, to wyjaśniam. Tęcza zrobiona w Łapiguzie pod Zamościem. Zjawisko trwało bardzo krótko i w naturze wyglądało jeszcze lepiej. Pałac Łosiów w Narolu skleiłem z trzech zdjęć. Jest obecnie restaurowany przez fundację. W środku w stanie surowym. W domku obok pracuje mój kolega i oprowadza jak go poprosić. Z pierwszego piętra przepiękny widok na Roztocze. To bajorko, to Bełdany i Mazury pełną gębą. :lol: Zdjęcie zrobione z jachtu w trakcie żeglowania. Cud, że wyszło. Ta panoramka posądzana o Roztocze Południowe w rzeczywistości wykonana w Górach Świętokrzyskich. :) Podczas wakacji popełniłem jeszcze kilka panoram i postaram się co lepsze pokazać. Cieszę się, że się podobały. Co do Roztocza, to jestem fanatykiem Środkowego i zachęcam do zwiedzania.
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta