[b]Zdjęcia poruszających się obiektów[/b]
Witam wszystkich!! :D Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić czemu zdjęcia poruszających się obiektów wychodzą ostre tylko z włączoną lampą? :cry: Mam Oly C-765. Czy jest możliwość robienia takich zdjęć bez użycia lampy, jeśli tak to napiszcie jakie dobrać nastawy. Dziękuje i pozdrawiam :)
Lampa powoduje skrocenie czasu naswietlania (lub powoduje tylko chwilowe oswietlenie obiektu) co prowadzi do ostrego zdjecia. Bez lampy - w warunkach silnego slonca ustawiasz najmniejszy czas. Powinno pomoc (zalezy jeszcze jak szybko poruszajace sie obiekty fotografujesz). Inny pomysl to rych aparatem "za" obiektem - on bedzie ostry, a tlo rozmazane. Ale to juz wieksza umiejetnosc - trzeba duzo wprawy.
Dzięki za podpowiedzi. :D Myslę,że teraz zdjęcia będą ostre. Jak tylko będe miał wolną chwilę to pokombinuję. Jeszcze raz serdeczne dzięki :D
Tak się fajnie składa, że mam dwa właśnie zdjęcia tego samego kadru. Są to zdjęcia sportowe z Rajdu Barbórki w warszawie w dniu 04.12.2004. Są to skany z kliszy, więc nie oceniaj kolorów i ostrości. Chodzi o pokazanie śledzenia obiektu. Dodatkowo jest rozbieżność bo koleżanak robiła na filmie ISO 100 i zdjęcie jast bardzo poruszone, a kumpel na ISO 400 więc migawka się na krócej otworzyła. Jednak koleżanak zapomniała śledzic obiekt, a kumpel nie. Oto sample 1. Brak śledzenia objektu. Tło OK, objekt rozmazany. ISO 100 [img:d471eae0e7]http://img194.exs.cx/img194/5956/sportporuszonysamochd4tx.jpg[/img:d471eae0e7] 2. Obiek jest śledzony. Tło rozmazane, obiekt OK. ISO 400 [img:d471eae0e7]http://img194.exs.cx/img194/3685/sportporuszoneto5sw.jpg[/img:d471eae0e7] No to powinno wsio wyjaśnić Pozdro
Te zdjęcia były robione Olympusem C-765??? - jestem właśnie bardzo ciekaw jak ten modelik sprawuje ie przy zdjęciach w ruchu i czy lepiej od Minolty Z3??? na czym polega to śledzenie obiektu??? oczywiście zdjecie było robione bez statywu!.... kolega biegł za samochodem a koleżanka nie że taka różnica ostrości...czy miał dobrą ręke ???? pozdrawiam- Szalik
#-1
Śledzenie obiektu polega na tym, że pedzący samochód musisz przez pewien czas śledzić, czyli podąrząc obiektywem za nim. Dzieję się tak dlatego, że czas otwarcia migawki czasem jest zbyt długi i wtedy obiekt wyjdzie rozmazany. Widać to na moim pierwszym przykładowym zdjęciu, robionym przez koleżankę. Tło jej wyszło nierozmazane, ale samochodzik się rozmył. Nie śledziła obiektu, tylko trzymała apartat w miejscu. natomiast drugie zdjęcie było robione ze śledzeniem obiektu, czyli fotograf podążał kadrem (obiektywem) za jadącym samochodem. W tym przypadku migawka otwierała się na 1/125 sek. Jest to lekko długi czas jak na sportowe zdjęcia, dlatego było trzeba podążać za obiektem. Efekt widoczny na zdjęciu nr 2, samochód ostry, tło rozmyte. Oczywiście prędkość ruchu aparatu jest taki jak prędkośc poruszającego się obiektu. Co do aparatu, to były to analogowe lustrzanki. Nie były to cyfrówki
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta