karty z funkcja panoramy
moje pytanie sie tyczy kart z funkcja panoramy. jak wiadomo aparaty olympusa wymagaja takowych by opcja panoramy zostala uaktywniona. na dodatek podobno to dziala tylko z firmowymi (czyt drogimi) flaszami, ale na pewno powstaly odpowiedniki wsrod innych producentow, ktore moglyby "oszukac" aparat i umozliwic wlaczenie opcji panoramy. wiem ze mozna w zasadzie to obejsc i "zpanoramizowac" serie zdjec w edytorze graficznym ale zastanawialem sie czy nie ma kart nieolympusowych ktore moglyby "ulatwic" zycie czlowiekowi... oczywiscie chodzi mi o karty smartmedia (do mego kochanego oliego c4000), i to koniecznie w rozmiarze 128... nie wiecie gdzie takowe mozna dostac i za ile, jacy producenci takowe oferuja?

2 pytania : 1-czy każdy model Olympusa tak ma że funkcja panoramy jest aktywowana tylko z odpowiednia karta ? 2-zwykła karta do Olka i tak jest droga czy z tą funkcja panoramy jest jeszcze droższa ?

Generalnie są dwa "podstandardy" kart XD - Olympusa i Fuji (te firmy wspólnie wspierały standard XD i obecnie zeń korzystają). Zasadnicza różnica to ta feralna funkcja panoramy, wizualnie i fizycznie niczym się nie różnią, natomiast ceny są właściwie identyczne bądź olympusowskie są nieznacznie droższe. Jednak nie przejmuj się zbytnio tą funkcją - to w sumie gadżet, spokojnie można bez niego żyć. Oczywiście jeżeli będziesz miał do wyboru kartę Fuji bądź Olymusa za taką samą sumę - bierz tą drugą, ale przesadnie się nie stresuj. Pozdrawiam.

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta