Żywotność lustrzanek - dluuuuuugie pytanie...
Witam wszystkich forumowiczow.Jestem tutaj pierwszy raz i chciałem sie dowiedziec kilka rzeczy odnosnie cyfrowek, a dokladniej lustrzanek. Jeszcze nie mam cyfrowki, ale mam zamiar kupic w najblizszym czasie. W najblizszym czasie to znaczy jak szybko uda mi sie nazbierac na to co chcialbym kupic. A wiec jestem zainteresowany lustrzanka. Albo Canon 300D albo 20D. I teraz narzuca mi sie mnostwo pytan - a dlaczego? co lepsze? czy wykorzystam itd? Moze zaczne od tego, ze nigdy nie mialem do czynienia z lustrzankami ani nawet z jakimikolwiek aparatami fotograficznymi. Powod? Brak zainteresowania,brak pieniedzy. No ale na przyjecie kazdy dostaje jakies takie zabawki to pare fotek sie zrobilo tu i tam. Ale aparat cyfrowy to mozliwosc robienia o wiele wiekszej ilosci zdjec niz aparatami na film. Dlatego podsuwa mi sie pierwsze pytanie odnosnie lustrzanek cyfrowych. Jak to wyglada (nie wiem czy to dobrze nazwe) z zywotnoscia spustu migawki? Na polskich stronach nie moge tego znalezc. Ale na dpreview staram sie czytac jak najwiecej, na ile mi pozwala znajomosc jezyka. Wiadomo ze aparatem na film np na jakiejs jednodniowej wycieczce zrobimy ok 3 klisze.Oczywiscie mozna i wiecej, tylko kto pozniej zaplaci za odbitki. To okolo 100 zdjec. Ale majac cyfrowke to spokojnie mozemy zrobic tych zdjec 500 a nawet 1000 jesli mamy tylko wystarczajaco duzo pamieci. Ale pominmy pamiec. No wiec jak to jest z tym spustem. Podobno spust migawki w cyfrowkach ma zywotnosc (rozne sa przedzialy) ok 75 tys. do 150 tys. zdjec. Jesli zle pisze to mnie poprawcie. Wiec, jak ktos robi miesiecznie np ok 2 tys zdjec, to jest 24 tys na rok, a to jest ok 5-6 lat. a czasami krocej. I jesli ten mechanizm padnie to co dalej. Czy ktos kupujac dzisiaj np Eosa 20D bedzie mogl liczyc na naprawe? Skoro za piec lat beda juz zapewne takie aparaty ze glowa boli. Technika idzie szybko naprzod. Czyli jezeli ktos taki jak ja, zbierajac prawie juz 3 lata na dobry aparat powinien inwestowac w 20D? Czy lepiej 300D i lepsze obiektywy? To narazie tyle Napisze jeszcze cos aby bylo dla wszystkich jasne po co i dlaczego Jak juz napisalem przez ponad 3 lata czytam prawie dzien w dzien o cyfrowkach. Przede wszystkim na dpreview.com. Mam zamiar kupic lustrzanke Canona, i tylko Canona - 20D lub 300D. Dlaczego lustrzanka? Jakość obrazu, niski poziom szumu, wymienna optyka. Przede wszystkim bede robil portrety, krajobrazy, zdjecia w domu - rodzinne. Czyli chcialbym tez dobre szkla? np 135 f2 L, 85 f1.8. no i cos szerszego. Mozecie sobie pomyslec ze ktos kto nigdy nie trzymal w reku lepszego aparatu ma niepokolei w glowie wybierajac taki sprzet. To nie jest dla szpanu ani niczego z tych rzeczy. W koncu 4 lata zbierania. Aha. A sprzet ten kupilbym w Stanach, bo o wiele tanszy. Mam tam znajomych, takze nie powinno byc z tym problemu. Chcialbym miec aparat ktory mi posluzy dobrze ponad 5 -7 lat. Dlatego czekam na Was i na wasze sugestie. Mam nadzieje, ze dowiem sie tutaj sporo i nie na marne te moje dlugie pisanie noca. Czy ktos mi pomoze? :?: :roll:
żywotnośc lustrzanek
Myślę że nie musisz sie martwić zbytnio o żywotność spustu lustrzanek cyfrowych. ja wprawdzie mam doświadzcenia tylko z lustrzanek analogowych ale w ciagu 7 lat uzytkowania mojego Pentaxa zrobilem kilka tysięcy pstryknięć i nigdy nie miałem żadnych kłopotów. Zaś co do wyboru aparatu ... Z moich doświadzcen wynika że o jakości zdjecia (oprocz naturalnie umiejetności fotografa :) ) bardziej decyduje szkło niz aparat. Musisz więc sie zastanowić (patrz policzyć) czy starczy ci kasy na dobry aparat i rownie dobrą optykę. Nie mowie tu o zestawach "kitowych" bo często sa one właśnie "do Kitu" :wink: Jesli popatrzysz na ceny (zwariowane w Polsce) Eosa 20D (ponad 5000) i Eosa 300D (około 3000) to wynika że za roznice możesz podłapać naprawdę niezłe obiektywy. a jaką przewage da Ci Eos 20D :?: .W skrócie dostaniesz o tyle więcej: • matryca: CMOS 8.2 megapiksela (6.3 megapiksela) • rozdzielczość maksymalna: 3504x2336 pikseli (3072x2048) • procesor obrazu: DIGIC II (DIGIC I) • układ AF: 9 punktów w układzie romboidalnym (7 punktów) • zdjęcia seryjne: 5 kl/s do 23 zdjęć (2,5 kl/s do 4 zdjęć) • mocowanie obiektywów: EF/EF-S (EF) • szybkość migawki: 1/8000 s (1/4000 s) • synchronizacja z lampą: 1/250 s (1/200 s) • efekty obrazu: czerń i biel z filtrami (brak) • szybki start: gotowość w 0,3 s od włączenia (2.5 s) • druk bezpośredni: PictBridge, DirectPrint (DirectPrint) • zabezpieczenie zdjęć: DVK-E2 (brak) • waga (z baterią): 770 g (560 g) Sam oceń czy to dużo. to co mi daje najbardziej po oczach to szybkostrzlność 20-tki. jesli zalezy ci na szybkosci to odpowiedx masz od razu, ale jesli nie jest to dla ciebie az tak wazne to radzilbym ci raczej lepsze szkiełka. Pozdrawiam i zycze miłego łamania głowy :wink:
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta