Pomóżcie przy zakupie ? Kodak CX 7330 czy Sony DSC-P41 ?
Zastanawiam się nad kupieniem aparatu za ok.1000 zł + osprzęt( pamięć+ładowarka+baterie) za ok.350 zł. Z ofert przypadł mi do gustu Kodak CX 7330 i Sony DSC-P41. Nie mogę się zdecydować. Poradźcie mi jakiś wybrać. Mogą być inne modele aparatów. Z opisów wiem, że Sony nie ma zoomu optycznego, ale ma 4.1 mln pix i drogą pamięć. Natomiast Kodak ma 3.3 mln pix i zoom optyczny. Proszę o porady :D
A gdzie zamierzasz kupować aparat? Bo 1000 złotych to wcale nie jest aż taka mała suma... Czemu akurat wytypowales te 2 aparaty? To co jest dla Ciebie ważniejsze - zoom optyczny czy dodatkowy 1MPix matrycy? Czy masz jakieś szczególne wymagania? Pozdrawiam.
[quote:3e6a18558c="Ginty"]A gdzie zamierzasz kupować aparat? Bo 1000 złotych to wcale nie jest aż taka mała suma... Czemu akurat wytypowales te 2 aparaty? To co jest dla Ciebie ważniejsze - zoom optyczny czy dodatkowy 1MPix matrycy? Czy masz jakieś szczególne wymagania? Pozdrawiam.[/quote:3e6a18558c] W Media Markt (aparat sponsorują moi rodzice - nie mają zaufania do zakupów w necie a szkoda). Tak dobrze to nie znam się na aparatch więc wytypowałem te. Ważniejszy chyba jest dla mnie zoom optyczny. A ze szczególnych wymagań to aby nie był tylko automatem, aby miał jakieś ustawienia ręczne. Pozdrawiam :lol:
Myślę, że do typowych zastosowań domowych te 3MPix powinny Ci spokojnie wystarczyć - chyba, że chciałbyś drukować na formacie wyraźnie większym niż 15x10cm? Wówczas warto byłoby poszukać czegoś a matrycą 4MPix. A interesowałeś się sklepami internetowymi? Może Rodzina będzie bardziej im przychylna, a ceny na ogół są tam niższe niż w konwencjonalnych sklepach; dzięki rozmaitym gratisom zbliżają się często do poziomu z Allegro. Wracając do aparatów - miałem okazję pofocić całkiem sporą liczbą apratów Sony i chociaż lubię tę markę, to nie polecam tańszych modeli z serii P - korzystają z oryginalnej i dosyć przeciętnej optyki Sony (droższe modele jak F717 czy V1 mają szkła Zeissa). Ergonomia jest wprawdzie na całkiem przyzwoitym poziomie i P są całkiem sympatyczne w obsłudze, ale jakość zdjęć pozostaje dosyć przeciętna - spore zniekształcenia, kiepska ostrość, nie podobają mi się również kolory (ale to subiektywna opinia). Stąd tanie Sony odradzam. Wiele jeszcze zależy od ceny, ale skoro ma to być ok. 1000 złotych (a karty Memeory Stick, pomimo ostatnich obniżek, wciąż należą do najdroższych), to nie ma o czym mówić; jakiś czas temu w miarę atrakcyjnie wypadał (zbliżony możliwościami do P41) P32 - prosty do bólu, ale przyjemniej mi się nim fotografowało niż np. droższym P52. Co jednak trzeba zapisać na plus nowym Sony P - dobre filmiki (jeżeli przywiązujesz do nuch wagę) i zasilanie AA. Kodak 7330 - nie miałem okazji nim sie pobawić. Jednak patrząc na same parametry - czułość w Auto, kiepskie makro, balans bieli-również tylko auto - bardzo prosty automacik. Wydaje mi się, że za te pieniądze można znaleźć coś znacznie lepszego. Więc co bym proponował - jeżeli szukałbyś czegoś w typie Sony P41, to polecam Canona A310 - też stała ogniskowa, ale - o ile nie jesteś entuzjastą filmików - lepsza jakość zdjęć i nieco większe możliwości. Jako dobry automat, który na pewno jest do kupienia nawet w zwykłych sklepach poniżej 1000 złotych (i to mocno) polecam Olympusa C-350; a jeżeli zależy Ci na makro to C-360. Minus to drogie karty pamięci XD, ale focą naprawde ładnie i do tego nawet zaskakująco dobrze spisują się nawet przy zdjęciach nocnych (rozumianych jednak jako dobrze oświetlona budowla na tle nieba, bo rozgwieżdżonego nieba tym aparatem nie sfotografujesz). Jeżeli bardzo zależy Ci na Kodaku, to znacznie ciekawszą propozycją od CX 7330 jest DX6340 - zdecydowanie lepsza optyka a przede wszystkim nieporównywalne większa kontrola nad zdjęciem. Idąc dalej tą drogą - jeżeli chciałbyś się w przyszłości pobawić również trybami manualnymi, ciekawą propozycją są sprawdzone i bardzo popularne compacty z serii A Canona - od A60 (matryca 2MPix) przez A70 (3MPix) po A75 (ulepszony A70). Z tych aparatów powinieneś być zadowolony - przyzwoita jakość zdjęć, pełna kontrola nad ich parametrami, a także dobre auto i szereg trybów tematycznych na wypadek, gdybyś nie chciał się początkowo tym manualem bawić. Do tego zasialnie paluszkami i tanie karty CF. Wreszcie najciekawszy (w moim odczuciu), ale i gabarytowo największy Olympus C-4000; nie ukrywam, że ostatnio go polecam z uwagi na świetny stosunek możliwości i jakości do ceny. Foci ze wszystkich tu wspomnianych moim zdaniem najlepiej, matryca 4MPix, optyka prawie szerokokątna, świetne makro, pełny manual, ale i dobre auto. Minusy - to jeden z najlepszych compactów Olympusa sprzed dwóch lat - stąd nie jest szybki (ale przede wszystkim dotyczy to czasu od włączenia do zrobienia pierwszego zdjęcia), poza tym jest duży, dosyć ciężki jak na obecne standardy (niezbyt kieszonkowy) i używa kart Smart Media - nie są już rozwijane, stąd ich ceny juz nie spadają (są nieco droższe od CF) a największa karta dostępna na rynku to 128MB. Niemniej uważam, że aparat jest wyśmienity do ambitnego startu. To tyle w skrócie. Pozdrawiam!
Dzięki za radę . Mam jeszcze jedno pytanie czy jest jeszcze w sprzedaży kodak dx6440 ( w normalnym sklepie) czy może już tylko dx7440?
Jak najbardziej powinien być. Jednak, jeżeli rozważasz DX 6440, czyli aparat z funkcjami manualnymi a istotna jest dla Ciebie jakość zdjęć - to naprawdę polecam Ci Olympusa C4000. Kodak to aparat bardzo amatorski, podczas gdy C4000 swego czasu należał do wiodących compactów na rynku... Jeżeli porównasz parametry obydwu aparatów C4000 (pomimo wieku) bije DX6440 praktycznie pod każdym względem - abstrahując od samych możliwości, na korzyść C4000 świadczy jakość zdjęć - są ostrzejsze, kolory wierniej oddane (Kodak ma tendencje do podbijania i rozjaśniania barw), poza tym przy tej samej rozdzielczości Kodak ma znacznie mniejszą fizycznie matrycę - stąd większe szumy. Zresztą pojawił się już nawet na naszym forum wątek poświęcony DX6440 i C4000. C4000 ma jedną wadę - jest stosunkowo duży, porównując go choćby z DX6440. Ale coś za coś...
mimo wszystko moze wlsnie te duze rozmiary c4000 beda plusem- po prostu sie go wg mnie dobrze trzyma, czego nie mogbym powiedziec o niektorych np soniakach, ale to kwestia gustu, i reki... czyli indywidualnego podejcia...
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta