fuji s5000
witam serdecznie, zdecydowalem sie na kupno uzeta, bedzie to moj pierwszy aparat cyfrowy. generalnie podoba mi sie wlasnie fuji s5000, chcialem zapytac czy sa inne aparaty w tej klasie generalnie lepsze od s5000 i czym charakteryzuja sie konkurenci dziekuje rekin
Wybrałeś najgorszy możliwy aparat! On tylko dobrze wygląda, ale jakość fotek a szczególnie możliwości są daleko za konkurentami. Lepiej wybrać np. Minoltę Z1 lub jakiegoś Olympusa. W pierwszysm wypadku, otrzymujesz LEPSZY aparat i zyskujesz 500 ZŁ!!! Zastanów się. Główne wady S5000, które zadecydowały o tym, iż nie nadaje się do poważniejszych zastosowań (dla mnie do nieczego): - brak możliwości nastawienia manualnie balansu bieli; - brak możliwości ustawienia manualnego fokusa; - najniższe ISO 160/200; - najdłuższy czas otwarcia migawki 2 sekundy!!! - nie da się zrobić bardzo ładnej fotki nocnej. Nowe modele Fuji (S5100 i S5500) są już pozbawione tych wad, ale na rynek wejdą dopiero za miesiąc/dwa i będą pewnie drogie. Pozdr.
dziekuje bardzo, a ktory z olimpusow wart jest uwagi? pozdrawiam
Vendeur ma niestety sporo racji - jakkolwiek S5000 bardzo fachowo wygląda i pod względem ergonomii bije wszystko w swojej klasie, to niestety możliwościami nieco ustępuje najpoważniejszym rywalom, wśród ktorych wymieniłbym Minoltę Z1 i Olympusa C-740 i C-760. Dodam jeszcze, że Olym (w moim odczuciu) Fuji ustępuje nieco ogólnie pojętą jakością zdjęć i ma wyraźnie gorsze makro (o ile ten parametr ma dla Ciebie znaczenie). Z Olympusów polecam wszystko od C-740 w górę - może za wyjątkiem C-770 z uwagi na jego cenę. Pozdrawiam.
dziekuje bardzo, chcialbym jeszcze zapytac jak wyglada porownanie minolt z1, z2 z olimpusem np 750 pozdrawiam
Vendeour co do focusa nie masz racji Fuji s5000 mam manualne ustawienia, a fotki robi piekne Naczelnik
#-1
[quote:b5cc48202f="Anonymous"]Vendeour co do focusa nie masz racji Fuji s5000 mam manualne ustawienia, a fotki robi piekne Naczelnik[/quote:b5cc48202f] Ja powtarzam co ludzie piszą. Ktoś twierdził, że w manualu można jedynie ustawić ostrość na maks, a nie w pełnym zakresie. PS. Witaj na nowym forum ;).
[/quote] Ja powtarzam co ludzie piszą. Ktoś twierdził, że w manualu można jedynie ustawić ostrość na maks, a nie w pełnym zakresie. PS. Witaj na nowym forum ;).[/quote] Ma ustawienia ostrosci manualne a dodatkowo to co mnie przekonalo korekcje dioprii w wizjerze gdzyz wzrok juz nie ten :-) Witam!!!
witam, teraz moj dylemat zawiera sie miedzy oli 740 a 750, myslicie ze roznica cenowa przeklada sie na cechy modeli? a moze potraficie powiedziec czy sa przeslanki ku temy zeby 750 tanial w najblizszym czasie? dziekuje rekin
Postaram się Ci obszernie odpowiedzieć na to pytanie w nowym wątku jeszcze w ten weekend... Ale nie sądzę, by C-750 mocno staniała...
Mam nadzieje Rekinie ze masz małe dłonie bo mając przecietne dłonie jak wziołem do ręki C-750 to nie bardzo wiedziałem jak go złapac zeby nie wsadzic palcy w obiektyw lub lampe. Jest poprostu za mały. Jak wyjedziesz z zoomem na 10x niema szans zebyś miał pewny chwyt.Pozostaje statyw(zreszta jak w wiekszości UZ-tów). Co do jakości zdjęć to super bomba.Ten model jest super bo ma gorąca stopke i zasilanie "zwykłymi" bateriami co jest akurat zaletą:)A najlepiej bedzie jak zrobisz tak jak ja, poszedłem do sklepu poprosiłem o 4 wybrane modele i zrobiłem z każdego kilka takich samych zdjęć , sprawdziłem jakie maja menu i jak leżą w dłoni. Pozdrawiam
#-1
Zgadzam się z Jackiem - najlepiej przekonać się na własne oczy, co dany sprzęt jest wart. Dodam, że komfort pracy z C-740/750 zmienia się zasadniczo po dokręceniu tulejki; wtedy jest za co chwycić. A Jacek - pytanie z ciekawości - co w końcu wybrałeś? P.S. Zapraszam do zapisywania się na forum... ;)
A wybrałem "jedynie słuszny" cyfrak w cenie do 2200 Canon S1 IS:) a mam nadzieje ze na rok może wiecej przesiąde sie na D70 i dopiero napisze ze mam porządnego cyfraka:-) Pozdrawiam:)
#-1
"Jedyny słuszny"? ;) Zeby jeszcze nieco mniej kosztował.... No, ale miało być o S5000.
No własnie :) S5000 też brałem pod uwage. Bardzo ładny , świetnie leżący w dłoni aparat. Zdjęcia - jak nie widziałem jak robią fotki inne - uważam ze są dobre(ciągle tak uważam), ale sa lepsze np. S1:). Myśle ze kupując aparat trzeba też pomyśleć o kosztach eksploatacji np. cena pamięci,zasilanie. W S5000 karty xD należą do najdroższych, za to baterie starczaja na kupe czasu, tu niestety S1 wypada blado. Pozatym Rekinie nie czytaj tylko tych strasznie mądrych testów,gdzie to robią zdjęcia róznym tablicom pełnych linii,kątów, jakiś cyferek i znaków a potem sie "czepiają"":) Znam gościa który wzioł do łapki Nikona D2 (cena - samo body ok.20000PLN!!!) z obiektywem (cos koło 6000PLN) i jak sfotografował jakies testowe tablice to krecił nosem;) a uzywaja go najlepsi zawodowcy! Wszystko jest kwestią subiektywnej oceny i najlepiej sam sobie "pomacaj" i pomyśl co chcesz. Pozdro:) P.S. a najlepsze foty wychodzą z analogowych lustrzanek (szczególnie slajdy) :D
#-1
KODAK DX6490 !! Rulez Czułość ISO - od 80 do 800 Obiektyw - ODPOWIEDNIK 35 mm 38 - 380 mm ZOOM OPTYCZNY - 10 x ( dziesięciokrotny ) ZOOM CYFROWY - 3 x Autofokus Makro - od 12 cm... ROBIŁEM z bliższej odległości i wychodzą równie ładnie Przesłona : szeroki kąt f / 2,8 / 8,0 teleobiektyw f 3,8 / 8 Migawka : 16 - 1/1700 sek Korekcja ekspozycji : +/- 2EV co 1/2 kroku Pomiar światła : automatyczny TTL AE matrycowy, centralno-ważony, wielopunktowy, punktowy Lampa błyskowa : automatyczna, wyłączona, redukcja czerwonych oczu Złącze lampy zewnętrznej : max 500V Format zapisu : JPG i QuickTime Obraz ruchomy : 320 x 240, 24 klatki na sekunde, zapis dźwięku Samowyzwalacz : 10 sek Wizjer elektroniczny Wyświetlacz LCD : 2,2 cala ( 56mm ) 640 x 240 px Złącze Video : PAL / NTSC Złącze USB Tryby pracy : program, preselekcja czasu, preselekcja przesłony, tryb manualny Tryby kolorów : zdjęcia kolorowe neutralne, wysycone, czarno-białe, sepia Zdjęcia seryjne : TAK Programy tematyczne : krajobraz, sport, makro, nocne, portret Zasilanie : Akumulator Litowo-Jonowy 3,7 V o pojemności 1700 mAh, opcjonalna stacja dokująca KODAK Easy Share camera dock 6000, zasilacz 5V Wymiary : 99,6 x 81,2 x 79,9 mm Waga : 310 g Mysle Ze zdecydowanie lepszy od Fuji i miolty
Dyskusyjna sprawa. Jak wspomniałem dużą przewagą Kodaka jest dobry system AF, takich LCD konurencja również nie ma, ale (tak dla równowagi): - brakuje mu manualnych nastaw ostrości; - makro jednak jest niezbyt rewelacyjne; - balans bieli jest ograniczony do predefiniowanych nastaw; - popraw mnie, jeżeli się mylę, ale - o ile pamiętam - nie ma autobracketingu (lubię tę opcję); - brakuje formatu nieskompresowanego a zastosowana kompresja jest za mocna; - w porówananiu z konkurencją filmy (o ile ktoś przywiązuje do nich wagę) są raczej nędznej jakości; - EVF pozostawia nieco do życzenia - ale akurat na tym polu wcale nie jest źle na tle konkurencji; - aparat zasilany jest firmowym akumulatorem - dzięki temu w zestawie dostajesz wraz z ładowarką, ale popularne "paluszki" są jednak praktyczniejsze i na dłuższą metę bardziej ekonomiczne. Indywidualnie - Kodak np. szybkością ustępuje Minoltom z serii Z, jakość zdjęć to już kwestia bardziej subiketywna, więc nie będę jej poruszał. Właśnie pokazał się nowy Kodak DX7590 - kontynuacja UZ Kodaka; kilka rzeczy w nim poprawiono jak np. wspomniany EVF czy filmy. A swoją drogą - jeszcze w zeszłym roku wybór UZ był właściwie zawężony do kilku modeli (jeżeli nie liczyć starszych, zresztą też nielicznych): Fujifilm S5000Z, Kodaka DX6490, Minolty Z1 i Olympusów C-740/750 UZ. Każdy z pewnych powodów zasługiwał na uwagę. A w tym roku pojawiło się kilkanaście, jeżeli nie kilkadziesiąt nowych UZ i wciąż pojawiają się kolejne. Jest w czym wybierać. Pozdrawiam.
no i np kyocera 410r czy jakos tam... tez fajny, bdb aparat - laczy piekna delikatna linie uzetek olympusa z szybkoscia pracy zetek minolty, no i sa w koncu nowe zetki, z3... ciezko w takiej onkurencji cos wybrac...
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta