Fajerwerki-jak je sfotografowac ???
Mam pytanie : Posiadam NIKONA COOLPIX 3200 , ma on tryb fotografowania fajerwerek. W instrukcji napisano , aby podążać za lecącą rakietą i w momencie rozblysku nacisnąć spust. Z kolei w gazecie bylo napisane , aby aparat ustawic na statywie... Juz sam nie wiem. A zreszta statywu nie posiadam. Dzisiaj sylwester , wiec chcialbym zrobic kilka fajnych fotek. A moze sa jakies inne sposoby. Bardzo prosze o jak najszybsza rade. Z góry dziękuję. -------------- no i pozdrawiam wszystkich na forum
Czesc!!! Statyw niestety bedzie potrzebny, bo z ręki nie dasz rady zrobić ostrego zdjęcia w nocy, ponieważ aparat w nocy potrzebuje dłuższego czasu otwarcia przesłony!!! Lampa błyskowa nic nie da!!! Jeśli czas otwarcia będzie ok 5 sekund to nie dasz rady utrzymać aparatu nieruchomo przez ten czas :( [color=blue:25ea5342e1][i:25ea5342e1][b:25ea5342e1]ankieta --------> link poniżej [/b:25ea5342e1][/i:25ea5342e1][/color:25ea5342e1]
Wyczytałem kiedyś, że opcjonalnie jest otwierać migawkę na 1-2 sek + STATYW. Na dłuższe czasy nie można se pozwolić bo się wsio rozmazuje. Oczywiście przy tym trzeba pilnować przesłony i ISO. Wysokie ISO to duże szumy i mozna mieć więcej gwiazdek i światełek na zdjęciu, aniżeli było naprawdę na niebie :D . A może tak róbcie zdjęcia samego czarnego nieba na max ISO i max rozdzielczości. Gwarantuje wam piękna iluminacje świetlną szumów :D :D - to taki żarcik Noworoczny. Pozdrawiam To wczesniejsze o 1-2 sek to prawda.
Odświeżam temat, bo już lecą do mnie pytania o fajerwerki (a raczej ich fotografowanie), może komuś to się przyda. Do tego proponuję zajżeć np tutaj: [URL=http://www.plener.wizja.net/faq/]Link 1[/URL] [URL=http://www.fotozukiewicz.com.pl/podstrony/ciekawe_strony.htm]Link2[/URL] Ja w tym roku raczej nie biorę aparatu na imprezę.. Mam nadzieję, że Wam uda się coś pdtryknąć z pokazu. Pozdrawiam i życzę udanej zabawy oraz szczęśliwego Nowego Roku. Kornik
Przydatna jest dobra lampa jesli chcesz robić zdjęcia znajomym na tle fajerwerkow 8)
[quote:464056cf7f="restauro"]Przydatna jest dobra lampa jesli chcesz robić zdjęcia znajomym na tle fajerwerkow[/quote:464056cf7f] wg mnie karkołomny wyczyn. zrób najpierw dobre fajerwerki, później zajmij sie znajomymi. zrobienie dobrych fajerwerwów to nie lada zadanie, ja bym znajomych w to nie mieszał. zawsze można później PS`em zapodać ciekawe tło
Ja rok temu o północy fociłem... No ale cóż... Wtedy to i dla mnie przydałby się statyw :lol: Więc z fotek nici...
Wejdz sobie na Moje Portfolio, ja tam troche zrobiłem fotek Moim Nikonem Też wlasnie Specjalnymi Ustawieniami pod Fajerwerki i miałem Statyw!
Ja spróbowałem - choć nie jestem do końca zadowolony - ręczne ustawianie ostrości to raczej karkołomne było ;) Załączma jedno z wielu ... [img:6992b376fc]http://img488.imageshack.us/img488/5982/fajerwerki015xv.jpg[/img:6992b376fc] pozdr pawelb
Ja tegorocznego sylwka spędziłem w górach i fajerwerków nie uraczyłe,byłem bardzo daleko od cywilizacji :mrgreen: Ale kiedys sie zmierzyłem z fajerwerkami na ustawieniach fireworks i statywie,chyba dobrze wyszły :mrgreen: [img:a1d59fc698]http://galeria.swiony.info/albums/userpics/10484/f4m.jpg[/img:a1d59fc698]
Ee no mi się podoba bardzo :) po pierwsze kolorki, po drugie nieporuszenie, po trzecie w ogóle jest fajniutkie :)
Ładne zdjęcia Wam wyszły :!: Szkoda, że ja nie miałem aparatu na Sylwestrze...
albo focenie albo szampańska zabawa (jak widać z innych wątków). Foto [b:acdcdaa2eb]buby [/b:acdcdaa2eb]zdecydowanie bardziej mi się podoba (mógłbyś co nieco napisać, szczególnie o ustawianiu ostrości) jak to mówią, niedługo znowu będą fajerwerki, a do tego czasu może się człowiek jeszcze coś nauczy ....
[b:8cfbd81a73]pawelb[/b:8cfbd81a73] wszystko robione na ustawieniu fabrczynym Canona-FIREWORKS :mrgreen: ,ostrość na nieskończoność i tyle :mrgreen:
muszę kupic Canona ;) - ja teoretycznie też ustawiałem na nieskończoność i mała dziurka a wyszło jakby niewyrażnie
poszukam tych zdjęc na dysku i sprawdzę exifa,może cos więcej napiszę
poszukaj, choć w moim przypadku to bardziej by się przydał skuteczny przepis na ręczne ustawianie ostrości :(
[b]buba[/b/] fajniutkie, ale w Twoim wykonaniu to nic nowego
buba, fajny ten sztuczny ogień. Poszukaj w exifie, jakie to ustawienia miał aparat przy tym zdjęciu.
Shooting Mode Fireworks Photo Effect Mode Off Tv( Shutter Speed ) 2 Av( Aperture Value ) 8.0 Metering Mode Evaluative Exposure Compensation 0 ISO Speed Auto Lens 7.8 - 23.4mm Focal Length 23.4mm Digital Zoom None Image Size 2592x1944 Image Quality Fine Flash Off White Balance Auto AF Mode Single AF AF Range Mode Infinity Color Space sRGB File Size 457KB
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta