format zdjęć
Wybaczcie moją niewiedzę,ale jak przerobic zdjecie 4:3 na 3:2 co by dobrze wygladało na odbitce?? jest na to jakis program,lub jego funkcja?? mam nadzieje ze nie trzeba przycinac od linijki w programie graficznym.. i jeszcze jedno mozna przerobic pliki mov na avi? czym??
Część aparatów oferuje rozdzielczość dedykowaną "pod papier" o proporcji boków 3:2 - jeżeli będziesz w niej focił, wówczas problem odpada. W innym razie powinieneś przekadrować zdjęcia przed oddaniem do labu czyli odpowiednio je przyciąć - ewentualnie lab zrobi to za Ciebie bądź na zdjęciu pozostaną niezadrukowane paski. Przy przerabianiu rzeczywiście jest zdany na rozmaite (darmowe bądź nie) programy graficzne; generalnie praktycznie zawsze taki program dostajesz z aparatem i oferuje on pewne udogodnienia związane z szykowaniem zdjęć do fotolabu. Poza tym - jeżeli oddawałbyś zdjęcia do wydruku w cyfrowych fotokioskach, wówczas kadrujesz je właśnie tam. Wypada dodać, że jeżeli chcesz odpowiednio poprawić również ostrość lub kolory, powinieneś sobie uprzednio odpowiednio skalibrować monitor za pomocą otrzymanego w labie wzorca (czyli poglądowego zdjęcia w wersji elekronicznej i jego papierowej kopii). Pozdrawiam.
Re: format zdjęć
[quote:74866e263e="Misiek-ost"]Wybaczcie moją niewiedzę,ale jak przerobic zdjecie 4:3 na 3:2 co by dobrze wygladało na odbitce?? jest na to jakis program,lub jego funkcja?? mam nadzieje ze nie trzeba przycinac od linijki w programie graficznym.. i jeszcze jedno mozna przerobic pliki mov na avi? czym??[/quote:74866e263e] do kadrowania zdecydowanie polecam program Picasa lub ewentualnie dołączony do Kodaków [quote:74866e263e="admin"][b:74866e263e]Picasa[/b:74866e263e] to bardzo interesujący program pozwalający na zapanowanie nad szybko rosnącą liczbą cyfrowych fotek. Pozwala bardzo wygodnie wyszukiwać i katalogować zdjęcia oraz poddawać je podstawowym działaniom takim jak usunięcie czerwonych oczu czy korekta naświetlenia, kadrowanie. Można go ściągnąć wprost z serwerów google. A tu jest link: [url=http://www.picasa.com/google/][b:74866e263e]Picasa[/b:74866e263e][/url] ma tylko 3.5 MB czyli 10 razy mniej niż analogiczny produkt Kodaka i można zassać ten plik nawet przez modem powodzenia :D[/quote:74866e263e]
#-1
przycinanie
tu jest bardzo dobry program do obcinania http://ekot.dk/programmer/JPEGCrops/ polska wersja jak ktos potrzebuje po polsku
#-1
[color=blue:9a2f95542e]Jak zrobić miniature zdjęcia, ijak wpisać w nią zdjęcie właściwe tzn link. Ale żeby przy robieniu miniatury nie utracić zdjecia właściwego. Mam PS wersje 7.0 i Foto Office 2 czy w któryms z tych programów można to zrobic i jak?????? [/color:9a2f95542e]
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta