kupowanie aparatow za granica
witam czy ktos ma moze doswiadczenia w sciaganiu aparatow zza granicy, mam na mysli na przyklad sklepy internetowe w UE? Czy to sie generalnie oplaca, i jakie mozna napotkac klopoty. Moze ktos moglby polecic jakies miejsce? pozdrawiam, rekin
mnęło półtorej roku od posta powyżej więc teraz z kolei ja zapytam o to samo: Macie jakieś doświadczenia z kupowaniem w aparatów, bądź innej elektroniki za granicą? Znalazłem sklep www.digitalrev.com i tam do ceny aparatu i przesyłki nagle doliczono mi Import VAT/Duty 53,58 ... Ten sam jednak sklep w swojej ofercie w ebayu (skąd w ogóle dowiedziałem się o jego istnieniu) sprzedaje swoje aparaty dodając koszty przesyłki i wielokrotnie zapewniając że "item price + shipping is all you need to pay us" swoją drogą ciekawe, że z takich Niemiec żaden sklep nie chce realizować zamówień z Polski, a ci z Hong Kongu - czemu nie. Jak sądzicie - czy nikt (na ebayu) nie będzie odemnie żadał dodatkowych kosztów?
[quote:467258c318="erwartungen"]to pay us[/quote:467258c318] No i dobrze napisali, bo cło się płaci w Polsce. Sprzedawcy na e-bay-u, czy gdziekolwiek poza Unią nic do tego, więc pisze jak wyżej. Co więcej jeśli wartość przesyłki będzie zaniżona celnik może sam okreśłić jej wartość i naliczyć odpowiednie do tego cło, więc trzeba wziąć to pod uwagę
tutaj masz porownanie wiekszosci aukcji w USA http://www.dealtime.com/
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta