Jak reaguje Wasza druga połowa na Wasze hobby ?????????
Jeśli idziecie w niedzielne popołudnie z rodziną na spacerek i akurat widzicie niepowtarzalny obiekt typu "pająk na krzaczku" i celujecie w niego swoje obiektywy przez powiedzmy 10 minut, to co na to Wasza druga połowa ?????? CIEKAWE............... :?: :?: :?:

Moja Połowka Stoi Spokojnie 8) [img:9692b9f2a6]http://img133.exs.cx/img133/4258/6dd2xy.gif[/img:9692b9f2a6] A tak naserjo, jest naprawde wyrozumiała i bardzo sie cieszy ze mam takie zainteresowanie 8) i za to jest cudowna :!:

i jak tu zaglosowac, skoro nie ma pasujacej opcji podanej? :cry: druga polowa zarazila mnie fotografowaniem i to jest super, ale jakas taka jakby niezdrowa konkurencja sie zrobila czy cos w tym stylu... :lol: zupelnie bez sesnu, bo ja amator jestem :wink:

Aneczko a ja chciałem dla Ciebie dopisać jeszcze jedną opcję a tu sie nie da :( Pewnie dlatego, że ankieta jest już rozpoczęta!!! Myślę, że powinnaś oddać głos na pozycję nr 1 :wink: :!:

No właśnie, ciężka sprawa - też ciężko mi o odpowiedź w ramach powyższych (BTW - fajny pomysł na temat wątku, Piter ;) ). W każdym razie u mnie jest różnie - raz konflikty rozpoczynają się po minucie, innym razem po godzinie. Wiele zależy jeszcze o fotografowanego obiektu - w sumie póki zajmuję się tzw. tematami neutralnymi, wszystko jest ok; jednak jeżeli próbuję uczynić modelką moją drugą połowę (bardziej lub mniej tego faktu świadomą), rodzą się pewne problemy a pozowanie już zupełnie nie wchodzi w rachubę - i tu nie chodzi o fakt pozowania jako taki, co konieczność wysłuchiwania poleceń... Tak więc moja odpowiedź to coś pomiędzy opcją trzecią a czwartą, sporadycznie szóstą. I w sumie ostatnio nawet czasami drugą... Zatem po przemyśleniu oddam głos na wariant trzeci. Pozdrawiam! I cierpliwych "Połówek" wszystkim życzę.

[color=red:b89a6c8170]Pytanie laika - co to jest to BTW ??? [/color:b89a6c8170] :oops: Jak fotografuję moją połówkę to zazwyczaj jest OK :) Jeśli mają to być zdjęcia pozowane to nie udaje mi się nigdy wyprosić coś w rodzaju "AKT" :( A szkoda :( Ale kiedyś pożyczyłem kamerę i na zlocie motocyklowym filmowałem raz motory a raz [b:b89a6c8170]"bardzo fajne motory"[/b:b89a6c8170] i nie chce mówić co było po powrocie do domu i obejrzeniu klipu :? Jeśli spacerkiem się raczymy, to jest ciężko zatrzymać się swobodnie na 10 minut koło jakiegoś krzaczka i fotografować :( Najlepszą połówkę ma Imiol :) Tak mnie to rozbawiło, że........

[quote:50a6fdd7a5="Piter B."]Aneczko a ja chciałem dla Ciebie dopisać jeszcze jedną opcję a tu sie nie da :( Pewnie dlatego, że ankieta jest już rozpoczęta!!! Myślę, że powinnaś oddać głos na pozycję nr 1 :wink: :!:[/quote:50a6fdd7a5] wiesz, przyzwyczailam sie, ze z reguly nie pasuje do opcji ankietowych, ze ciezko mi sie zmiescic w odpowiedziach jak widze opcje typu "pozwala ci na twoje hobby" to sorry za glupie skojarzenie od razu przychodzi mi do glowy komentarz "ludzki pan" (to z filmu "nigdy w zyciu") :D zaglosuje na jedynke, ale to tylko z sympatii do ciebie :wink:

BTW = By The Way, czyli "przy okazji" - trochę nadużywam ostatnio tego skrótu... Z tego, co piszesz - jak rozumiem w związku z powyższym posiadasz same niepozowane akty swojej drugiej połowy? ;) Miło. A z Bardzo Fajnymi Motorami (w skrócie BFM) trzeba uważać - chociaż ja nie mogę się skarżyć, tutaj nie ma tematu, buntów i przykrych konsekwencji; tylko że paradoksalnie ja często sam mam jakieś opory co do fotografowania ludzi (a w tym i BFM) tak z zaskoku i rzadko tak robię - w sumie bez sensu, bo tym samym nie wykorzystuję jednej z głównych zalet UZ, czyli możliwości wykonywania z dystansu naturalnych, niepozowanych zdjęć. Z drugiej jednak strony wszelkie zahamowania znikają, gdy focę znajomych - w końcu i tak zwykle później zobaczą efekty; a że rzesza znajomych jest spora, nie jest źle. "Ludzki pan" - rzeczywiście, słuszne skojarzenie... ;) Pozdrawiam!

A ja mam dobrze, bo od jakiegoś czasu moja połoofka załapała też bakcyla na focenie. Jedyne co ja wkurza, to moja wielka kobyła. zestaw waży tyle co z 10 Olków C-765, a jak jeszcze wezme statyw to już już kręci oczami. Ale w chwili kiedy przymyka jedno oczko a drugim patrzy w wizjerek to już cicho, milo i cudownie, A wtedy jest taka szczęśliwa i wszystkie te klamoty jej nie przeszkadzają.

W pełni zgodzę się z Gintym. Focenie widoczków, robaczków i innego "badziewia" nie wywołuje większych reakcji ( chyba, że robię po kilka ujęć w różnych ustawieniach :lol: ). Ale niech tylko próbuję robić jakiekolwiek podchody do uwiecznienia Jej osoby to juz się mała tragedia robi. Za to mnie obfotografowuje przy każdej okazji :? . No i czasami muszę walczyć o sprzęt bo jak jej wpadnie w łapki to tak szybko nie odpuszcza. Ale i tak jest kochana. Ps. Jeszcze nie sprawdzałem reakcji na BFM ale aż boję się pomyśleć co może mi za to zrobić :D

Ja to chyba kiedyś się zaopatrze w jakiegoś UZeta! Te BFM trzeba by kiedyś podglądnąć bardziej wnikliwie :) Ach ten Ginty i te jego skróty :P Kiedyś post bedzie wyglądał tak: NSZMŻ RDZ BFM :lol: Kto rozszyfruje ??

A znacie IMHO??

IMHO :?: No pisz co to :!:

[quote:d018cdb188="Piter B."][color=red]Pytanie laika - co to jest to BTW ??? [/quote:d018cdb188] Co do BTW to nie da się przetłumaczyć dokładnie na nasz język i może oznaczać – „korzystając z tego, że jestem przy głosie …”, „przy okazji …”, „apropos …”, „innymi słowy …”. Natomiast co do mojej partnerki to bardzo sie cieszy jak szykuje aparat i cały osprzęt bo wie, że będzie to bardzo długa wycieczka, a Ona lubi chodzić. Po powrocie oglądamy te fotki i pomaga mi wybrać te najlepsze. Życzę Waszym Paniom i Wam takiego podejścia. A połówkę [b:d018cdb188]imiol'a[/b:d018cdb188] polecam. Sprawdzałem. Godna uwagi. Pozdrawiam

Oki Potrzymałem w niepewności Was :D . Teraz tłumaczę IMHO - [b:3f52881ec0]I[/b:3f52881ec0]n [b:3f52881ec0]M[/b:3f52881ec0]y [b:3f52881ec0]H[/b:3f52881ec0]umble [b:3f52881ec0]O[/b:3f52881ec0]pinion - Moim Skromnym Zdaniem apap papa

a moja druga połówka (Konica) i ta trzecia (Minolta) są bardzo szczęśliwe z powodu mojego nowego zainteresowania :lol: bo teraz z obiema spędzam więcej czasu :wink:

Mój głos na pozycji trzeciej. Wszelkie próby uwiecznienia urody mojej ukochanej kończą się prawie bójką, z której niestety zawsze wychodzę pokonany (ach ta słaba płeć...). Albo gdzieś na spacerku - wyciągam aparacik, przymierzam w skupieniu... i słyszę ten piękny głos o oktawę wyższy niż zwykle: "WZIĄŁEŚ APARAT!?! :x". No cóż - myślę, że z czasem jej przejdzie. W końcu ile można być zazdrosnym o głupi aparat? Co jej przeszkadza, że kładę go sobie pod poduszkę? :wink: :lol:

Ehhh a mnie moja polowka zaraz po nowym roku zrobila caloscia (znaczy siem singlem) wiec niestety nie zaglosuje ale sie podpisze pod imiol'em... Ehhh kiedy ten zwrot podatku bedzie...;) Wtedy sobie zakupie druga polowke...;) S5600 albo panka FZ20...:D ja chc kwiecien...;)

[quote:52431876e0="looker"]Ehhh kiedy ten zwrot podatku bedzie..[/quote:52431876e0] ehh ja też czekam..... będzie stałka albo SB600 :mrgreen:

Nie tak dawno MDP otrzymała w prezencie analogową lustrzankę i właśnie dzisiaj wypełniała swój pierwszy album - tak więc powoli opcja druga (żeby nie zapeszyć)? ;) Pozdrawiam.

moja lepsza połówka pstatnio mnie mile zaskoczyla gdyz jej obojetna postawa wraz z pojawieniem sie lustrzanki zmienia sie na coraz przychylniejszą, ostatnio w toruniu chciala zebym ja nauczyl tym robic zdjecia i musze przyznac ze idzie jej o wiele lepiej niz z kompaktami - AF szybki no i AS pomaga - latwiej przez to zdjecie zrobic, zadziwila mnie naet tym ze nocne w pionie zrobila ostrzejsze niz ja (czyt. stary wyjadacz 8) ), ale moze to dlatego ze nie pija tyle soku z chmielu :mrgreen: nastepny wyjazd moze bedzie nauką kadrowania, bo blokowac ostrosc na spocie (zawsze uzywam centralnego punktu AF) i przenosic obiekt na boki juz umie tylko nie czuje wogole o co w tym chodzi ;)

[quote:bc4b98ff8f="wyrwiflak"]....zawsze uzywam centralnego punktu AF....[/quote:bc4b98ff8f] i to się sprawdza, przecież przesuwając obiektyw o jakiś tam kąt, zmienia się odległość, a czasem głębia ostrosci nie jest duża. Trafiasz z ostrością? Dobrze to wychodzi. Skąd taki wybór, przyzwyczajenie, czy zmiana pkt. jest jakoś żle - niewygodnie, rozwiązana? ja mam pkt. AF w dowolnym pkt. kadru i przesuwam go, (podobnie z pomiarem światła - nie rzebym sie chwalił, ale AS-a też mam 8) i tylko coś z ISO nie tak w moim modelu, i AF zwalnia w trudnych warunkach) Niema tu dla mnie dobrej opcji w tej ankiecie, fotografia MDP nie przeszkadza zbytnio, (chyba że to Jej chcę zrobić zdjęcie -nielubi tego, niestety nie zobaczycie MDP na zdjęciu - zakaz mam) narzeka tylko to że mam taki zły aparat, ostatni proponowałą sprzedaż tego badziewia i zakup lustra, tylko biedactwo nie rozumie ze sama puszka to nie wszystko, ze tu jeszcze szkieł potrzeba. Co najmnie dwóch, a jak wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia, a po [color=red:bc4b98ff8f]G[/color:bc4b98ff8f]rzechotce podwójnie. Hybryda jesć nie woła, tak jest narazie bezpieczniej, póki co jeszcze nie wpadłem w studnię bez dna. PS> [color=red:bc4b98ff8f]Wyrwiflak[/color:bc4b98ff8f] śliczny masz kolor, gratuluję, czym sobie zasłużyłęś na takowe wyróżnienie?

Taki zły aparat???

[quote:73da8d1eac]PS> Wyrwiflak śliczny masz kolor, gratuluję, czym sobie zasłużyłęś na takowe wyróżnienie?[/quote:73da8d1eac] no właśnię nię więm czym zasłużyłęm ;) dziadek wojskowy mawiał: "medale są jak hemoroidy, predzej czy później trafią sie każdej dupie" ...i tego sie trzymajmy 8) a punkt srodkowy AF sprawdza sie bardzo dobrze.

[quote:3fedffeeca="Ginty"]Taki zły aparat???[/quote:3fedffeeca] za wolny AF dla Niej, (i wogóle szutr lag) i lampa błyskowa za słaba, i za "głupi" w obsłudze dobrze kombinuje MDP tyle , że na dzień dzisiejszy to niemam 1000funtów na zakupy, a i jeszcze nie wiem dobrze co bym chciał, musze dorosnać do tego, najblizęj oczekiwań jest podwójny kit olka z lampą błyskową FL36, tylko że ... morza szum, ptaków śpiew, tupot białych mew....tra lal la lalala

Mojej po dwudziestu paru latach chyba nic już nie jest w stanie w dziedzinie mojego hobby zadziwić. Coś się tylko ostatnio uśmiechała i mruczała pod nosem o jakimś kompleksie :wink: widząc wyciągniety w całej okazałości teleobiektyw :lol:

:lol: :lol: :lol:

[quote:793f8047bc="Mireq"]Coś się tylko ostatnio uśmiechała i mruczała pod nosem o jakimś kompleksie Wink widząc wyciągniety w całej okazałości teleobiektyw[/quote:793f8047bc] :lol:

[b:1068d251fc]Mireq[/b:1068d251fc], :lol:

Mówisz o TYM teleobiektywie? :lol: :lol: :lol: Że się uśmiechała to rozumiem, ale czemu od razu kompleksy? :lol: :lol: :lol:

Sparafrazuję Gintego :lol: To naprawdę chodziło o teleobiektyw :wink: (taki fotograficzny) :lol:

[quote:fa996f28ad="Mireq"]To naprawdę chodziło o teleobiektyw (taki fotograficzny)[/quote:fa996f28ad] Spoko, [b:fa996f28ad]Mireq[/b:fa996f28ad] wszyscy Ci wierzymy :twisted:

[quote:d99ff84150]Sparafrazuję Gintego[/quote:d99ff84150] Chodziło o moje "to naprawdę browary były"? ;) Generalnie wszystko zależy od wielkości teleobiektywu - są takie, co każdego mogą wpędzić w kompleksy i chęć pozyskania nowego body...

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta