Co Lepsze Olympus 8080 Czy Nikon 8700 ???
Co Lepsze Olympus 8080 Czy Nikon 8700 ???
#-1
Z autopsji niewiele mogę powiedzieć - jednak opierając się na wszelakiego rodzaju i recenzjach i prasie fachowej (niekoniecznie polskiej) C-8080 wygrywa w zdecydowanej większości zestawień; podkreślane jest świetne wykonanie, znakomita optyka + bardzo dobra jakość zdjęć oraz szybkość - pod tym względem kasuje również znacznie droższego Canona Pro 1. Żeby nie być gołosłownym - czerwcowy numer "Photography Monthly" (polecam, nie ma porównania z polskimi "Zoom", "Digicam", itd.); C-8080 wygrał zdecydowanie z Canonem Pro1 i Nikonem 8700. Wcześniej dosyć niezbyt entuzjastyczne opinie zebrał Sony F828. Pozdrawiam. P.S. Zapraszam do zapisania się na forum. Bieżący wątek (oraz inne dotyczące sprzedaży) przeniosę do działów im poświęconych (w tym wypadku będzie do dzial poświęcony aparatom zaawnasowanym). Poz.
nie wiem ktory z nich... w sumie to jest to wg mnie wyrownana stawka... no moze tylko powiem ze mi sie lepiej trzymalo nikona, i odrobine bardziej mi jego estetyka spasowala... [url]http://www.megapixel.net/html/issueindex.php?lang=en[/url] w sekcji reviews oba aparaty sa opatrzone stosownym wykladem i ocena mozliwosci... poza tym w klasie ktora reprezentuja canon pro, c8080 czy nikos 8700 jest tez wg mnie o wiele ciekawsza minolta a2. jako jedyna bowiem ma stabilizacje obrazu, no i zoom tez extra bo od 28mm do 200, to jest ~7x. no i jest jeszcze wspomniany przez ginty'ego soniak f828... a z tej gromady to ja bym tam raczej wybral minolte a2.
Minolty jeszcze we wspomnianym zestawieniu jako jedynego 8MPix nie było... Ale jest polecana. Ogólnie podoba mi się ton wypowiedzi - w odróznieniu od naszych czasopism nie jest pieśń pochwalna, ale krytyczne podsumowanie zalet i wad. Nie boją się napisać, że coś jest beznajdziejne czy kiepskie. F828 spośród 8MPix wypada chyba najsłabiej - i to dosyć zgodna ocena. Szkoda, bo F717 był naprawdę udany. Ja bym wybrał zdecydowanie Olympusa - szybki, świetna jakość zdjęć, do tego rewelacyjnie energooszczędny - ale to bardzo akademickie rozważania; raz, że o kupnie mogę tylko pomarzyć (i w sumie po co mi on? ;) ); dwa - że 8080 raz miałem w rękach a moja wiedza opiera się na przeczytanych recenzjach i zasłyszanych opiniach.
z twojej wypowiedzi wnioskuje ze raczej nie odwiedzales tego serwisu... no to masz kolejne dobre i rzetelne zrodlo informacji. a wlasnie - dziwne to skoro i ten serwis to megapixel i nasze forum to megapixel ;-)
Ale ja nie pisałem o megapixel.net, lecz o Photography Monthly... ;) Linki do recenzji z megapixela sam już tu podawałem - to w końcu jedna z bardziej znanych stron o cyfrówkach; mają miły zwyczaj omawania zalet i wad aparatu na przykładzie wykonywanych nim zdjęć. Jedyne, do czego można się przyczepić, to oceny końcowe - ale wiadomo, że różne są gusta, poza tym ocena danego aparatu za pomocą liczb w określonej skali (choćby to 1-10) to śliska sprawa - no bo jak ma się chociażby aparat oceniony na 10 4 lata temu do identycznie ocenionego obecnie? Generalnie oceny są wysokie, czasami nawet dziwnie wysokie - ale to detal, strona na pewno jest warta regularnego przeglądania. Generalnie nalepsze noty wśród aparatów 8MPix (takie jest moje wrażanie wyniesione z recenzji netowych i w czasopismach) zbiera Olympus, dalej jest Minolta i Nikon. Notę Canona bardzo obniża jego cena, natomiast Sony wypada zdecydowanie najsłabiej - może też trochę dlatego, że było pierwszym ośmiomegapikselowcem? Poz.
och to przepraszam - zle cie zrozumialem ;-) choc wiem ze generalnie to oli zbiera najlepsze noty - ale musze przyznac ze do mnie naprawde mocno przemawia i ciekawie rozwiazany wizjer a2, i jej stabilizacja i inne gadzety. no iten obiektyw - zdaje mi sie lepszy jak w innych modelach (zoom 7x a nie 5x w c8080, start z 27 czy 28mm o ile dobrze pamietam, pod 200mm). ale to tylko moja wlasna cicha opinia ;-)
No cóż, powtarzam zasłyszane (raczej przeczytane) informacje... Oli kasuje konkurencję jakością optyki. Swoją drogą - przewaga Minolty pod względem możliwości zaczyna być czymś normalnym - patrząc choćby na Z3 na tle innych UZ w zbliżonej cenie. A tak konkretniej na plus dla C-8080 zapisano: - wykonanie - jest większy i cięższy od Canona czy Nikona, ale przez to bardziej przypomina "prawdziwę" lustrzankę; jedyne zastrzeżenia dotyczyły lokalizacji przycisku Power (testował chyba jakiś gość o sporych łapach ;) ); - szybkość - jest najszybszy spośród trzech testowanych (+F828); - brak aberracji i zniekształceń geometrycznych, bardzo dobre odwzorowanie szczegółów - najlepsze spośród testowanej trójki; - bardzo dobry pomiar odległości i balans bieli; - do tego C-8080 podobnież świetnie gospodarzy energią - pod tym względem lideruje w rankingu dpreview. Podstawowym problemem wszystkich testowanych ośmiomegapikselowców są szumy, chociaż przy ISO50 nie jest pod tym względem najgorzej. Poza tym Nikon nieco aberruje i pojawiły się pewne zastrzeżenia odnośnie pomiaru ekspozycji; natomiast Canon został oceniony niby nieznacznie niżej od Nikona, lecz pojawiło się pod jego adresem znacznie więcej zastrzeżeń - to w pierwszym rzędzie pochodna wysokiej ceny; nisko oceniono zastosowaną profesjonalną optykę - rzeczywiście, aberracja chromatyczna była widoczna na nawet w sumie niewielkich formatowo samplach. Gorzej oceniono również pomiar odległości oraz pomiar ekspozycji. Tyle w skrócie. Może się wypowie jakiś posiadacz... Osobiście najbardziej podobają mi się sample z Olympusa, ale różnice są dosyć subtelne - nie sądzę, by posiadacze Nikona 8700 mieli powody do narzekań. Kluczowa wydaje mi się cena - Canon sporo sobie zażyczył za swój wyrób, dziwię się trochę, biorąc pod uwagę ceny najtańszych cyfrowych lustrzanek. Ale w końcu to nie nasz problem... ;)
noi tak chyba masz racje.. zreszta zainteresowanych porownaniem lustrzanek do kompaktow odsylamy do odpowiedniego tematu w dziale lustrzanki... powoli rozwija sie tam dyskusja, mam nadzieje ze dla kogos wyda sie ona pomocna...
Nikon 8700
...jest ze mną od 5 miesięcy, sprawuje się wyśmienicie, zrobiłem nim kupę świetnych fotografii dzięki mojej determinacji,pomysłom i cierpliwości...ma dobrą optykę,niskodyspersyjną,ogniskowa 35-280,pewny uchwyt,przejrzyste MENU,...ale...do największych jego 'głupich' i pewnie wynikających z taktyki marketingowej Nikona mankamentów uznaję: konieczność korzystania z jednego lub dwóch akumulatorków zapasowych(przy aktywnym fotografowaniu naturalnie-ja mam 3dodatk.)Nikon mógłby się postarać o bardziej pojemne ogniwo,np.polimerowe które są coraz popularniejsze, nienajszybszy czas uruchamiania, także ten ze stanu STANDBY, wspomaganie autofocusa(dioda LED) jest mizerniutkie-jest bo jest, a tak samo by było jakby nie było, przy ręcznym ustawianiu ostrości nie ma żadnej liczbowej podziałki-tylko uciążliwy w korzystaniu pasek z mało dokłądną skalą(trzeba eksperymentalnie 'wyczaić' w jakiej pozycji i po ilu obrotach pokrętłem ostrość jest ustawiona na przybliżoną odległość), i co uważam za największą wadę, moim zdaniem prawie dyskwalifikującą pod pewnym względem-aparat ten nie współpracuje w pełni z żadną zewnętrzną firmową Nikonowską lampą błyskową..., a tak się chwali możliwością korzystania z takowych....,mam SB-80DX i nie działa ani świetne wspomaganie autofocusa zastosowane w lampie(chyba podczerwień,do 10m!!!), ani leflektor do redukcji efektu czerwonych oczu, ani zoom lampy-trzeba nim ręcznie operować, wartość przysłony również musi być modyfikowana ręcznie, tym posunięciem Nikon skompromitował się w moich oczach zupełnie, nauczyłem się radzić sobie z tymi przeciwnościami losu które Nikon funduje fasjonatom fotografii,...ale czy można tego wymagać od aparatu którego cena na początku przekraczała zaledwie 5000 PLN....., mimo tego wszystkiego to nienajgorszy chyba aparat, nie wiem jak dużo pod tym względem oferuje konkurencja, ja wybrałem
#-1
Nikon 8700 c.d.
...ja wybrałem Nikona....bo....robi dobre fotki...mimo że sam tego nie ułatwia.....
#-1
Tutaj jest ciekawe porównanie omawianych przez was aparatów. Ciekawe co wy na to? [url]http://babelfish.altavista.com/babelfish/trurl_pagecontent?lp=ru_en&trurl=http%3a%2f%2fwww.videozona.ru%2fphoto_tests%2fReviews%2fF828%2fF828_page01.asp[/url]
#-1
Aparaty cyfrowe
Co wybrać Olympusa 8080WZ czy Canona EOS 300D??? Pozdrawiam
#-1
Ja bym wybrał Olympusa.Wprawdzie eos300 to lustrzanka cyfrowa ale jakosc zdjęc z olympusa jest naprawde rewelacyjna.Ale oba aparaty są godne uwagi.Mi w canonie nie pasuje jego budowa i wygląd.Oprócz tego w canonie dają zazwyczaj kiepski obiektyw.No i cenowo olympus jest tańszy.Mój kolega sprzedaje aparaty i olympus 8080 jest u niego za 2750 natomiast eos 300d za 3300 z obiektywem i drukarką co i tak jest niezłą ceną.Osobiście jestem za Olympusem.GG 2650011
#-1
Re: Co Lepsze Olympus 8080 Czy Nikon 8700 ???
[quote:74d814d663="arcana"]Co Lepsze Olympus 8080 Czy Nikon 8700 ???[/quote:74d814d663] Zdecydowanie Nikon Coolpix 8700. Ale ... negatywne opinie 8700 ze względu na matrycę powinien byc zaliczony do aparatów prof. gdyby nie kilka "ale". Ogólnie aparat robi dobre zdjęcia przy dobrym świetle. Do obiektywu nie można mieć zastrzeżeń, bo dobrze rysują Wady 8700 - słaby i nietypowy akumulator - fokus pracuje kiepsko przy słabym świetle wtedy trzeba wyjątkowo stabilnie trzymać sprzęt i cierpliwie szukać kontrastowych miejsc. - przy opcji "nieskończoność" powyżej 3metrów nie ma synchronizacji z lampą - jest tez za wolny i do zdjęć np. sportowych się nie nadaje (do wyzwolenia migawki potrzebuje 1-2 sekund, jeżeli jest dosyć światła, a przy słabym świetle czas się wydłuża aż do 5 sekund - nie współpracuje w pełni z żadną zewnętrzną firmową Nikonowską lampą błyskową (np SB-80DX), nie działa wspomaganie autofocusa zamontowane w lampie, ani reflektor do redukcji efektu czerwonych oczu, ani zoom lampy Olympus ma zbyt wiele negatywnych opinii.
Wydaje mi się, że to raczej kwestia natury bardziej ogólnej... Lustrzanka wydaje się jednak bardziej rozwojowa. Kitowy obiektyw Canona może i jest krytykowany, ale zawsze można z czasem dokupić coś lepszego. Ale C-8080 uważany jest za najlepszy aparat spośród nowych ośmiomegapikselowców... No i za jakość optyki jest dosyć jednoznacznie chwalony... Ja bym wybrał Olympusa, ale to dlatego, że nie byłoby mnie stać na kosztowną rozbudowę aparatu - a możliwości C-8080 są całkiem spore, dla mnie na dzień dzisiejszy zadowalające. Ale to już sprawa indywidualna. Pozdrawiam.
Co wybrać - to zależy od preferencji. Jeżeli preferencją jest robienie jak najlepszych zdjęć, kosztem krótszego zoomu - to zdecydowanie Olympus 8080! Na korzyść Olympusa przemawia również uporządkowane menu - w Nikonie jest tragiczne. Analogicznie za nikonem przemawia duży zoom kosztem gorszej jakości zdjęć - ale ich jakość jest jednak na dobrym poziomie!
#-1
a może ktoś napisze do czego służu w olku 8080 pilot i jak go użyć. W instrukcji nic na ten temat nie ma.Mam ten aparat i muszę stwierdzić że wszystko co o nim przeczytałem to prawda.Świetne zdjęcia szybki dobry aparat.Jestem zadowolony
#-1
Pilot
Pilot po prostu służy do robienia zdjęć zamiast ustawienia czasowego.(po niaciśnięciu czasowego wyzwalacza należy suwakiem amienić go na pilota) Najlepiej nigdy nie czytać instrukcji a samemu sprawdzać jest to o wiele ciekawsze. Mam 8080 od trzech dni i naprawdę wszxystko jest tak intuicyjne że nie trzeba sięgać do instrukcji.
#-1
co lepsze
na pytanie postawione w zeszłym roku przez osobę, która nie wiedziała, który aparat cyfrowy jest lepszy (c-8080 czy 8700) opowiedź jest nasŧępująca: - do wbijania gwoździ lepszy jest c-8080 - masywniejsza obudowa, - do rzucania w przeciwnika tylko c-8080 - większa waga, - do onanizowania (nie tyllko kobiety) - zdecydowanie 8700 - większy zooooom - do przyświecania sobie w ciemnościach - 8700 - lampka przy AF ....a na poważnie... dla fotografujących głównie przyrodę - 8700 (super zooooom + super macro) dla reszty społeczeństwa c-8080 (wszystko super poza zakresem ogniskowej która niespodziewanie kończy się na 160....) Fotki w formacie A4 jakościowo są identyczne. Jeśli wystarczy tobie krótki zoom i masz trochę więcej kasy (N8700 kosztuje w sklepie rimex 2600pln , a C8080 w pixmanii 2950pln - aktualnie najtańsze ceny nie licząc allegro.pl) to zakup c-8080 będzie strzałem w 10-tkę. .....tylko czy nie warto wtedy dołożyć jeszcze z kilka stów i nie kupić sobie lustrzanki??? Ja osobiście za kilka tygodni kupuję 8700. Więc moje osądy mogą wydawać się nieobiektywne. Za nikonem przemawia cena, zoom, macro i wielkość aparatu. Jakość zdjęć jest dla mnie do zaakceptowania, podobnie AF i poooowolność systemu (nie robię zdjęć seriami i nawet wkurzam swoją dziewczynę bo zanim nacisnę spust migawki to przymierzam się do zdjęcia z parę minut). Cena c-8080 + kilka stów = Canon Digital Rebel +kit. Jakość fotek Canona zdecydwanie lepsza, wiekość aparatów podobna, zakres ogniskowych lepsza u olympusa (ale dla mnie 160 czy 80 to i tak za mało, a przynajmniej do Canona można sobie za niewielkie pieniążki dokupić większy zoom). Moj typ: do 2600pln = Nikon 8700 do 3300pln = Canon Rebel pozdrawki Kaszubski dziad
#-1
8700 -8800
Dziadzie, ale dlaczego 8700, a nie 8800. Jeżeli pominąć różnicę w cenie? Potrzebuję aparatu do makro, wydaje się, że warto kupić 8800. phalops
#-1
Re: 8700 -8800
[quote:bb9817a512="phalops"]Dziadzie, ale dlaczego 8700, a nie 8800. Jeżeli pominąć różnicę w cenie? Potrzebuję aparatu do makro, wydaje się, że warto kupić 8800. phalops[/quote:bb9817a512] takie same makro, a większa cena...za którą kupisz lustrzankę z kitem. wybor pomiedzy 8700 a 8800 to jak między toyotą yaris w wersji podstawowej i z "full" wypasem. Ta druga kosztuje tyle co toyota corolla... papa wnuk dziada :-)
#-1
a mechanizm antywstrząsowy i zoom nie mają żadnego wpływu na robienie makro?
#-1
[quote:dc64d7a60c="phalops"]a mechanizm antywstrząsowy i zoom nie mają żadnego wpływu na robienie makro?[/quote:dc64d7a60c] im blizej od przedmiotu zlapiesz ostrosc tym wieksze powiekszenie i jego jakosc. Ostrosc lapiesz od 3 cm w obu przypadkach. Robienie makro z tele powoduje ze glebia ostrosci spada... zdjecia makro bedziesz robil miedzy 35 a 100 (macro na 350mm to szaleństwo). mechanizm o ktorym wspominasz jest potrzebny w tele, a nie w makro. Jesli zalezy tobie na prawdziwiym makro to D70 + micro-nikkor 60/2.8. Powysze dwa aparaciki to tyko zabawki hi-tech.
#-1
Witam Piotra! Od paru tygodnie próbuje Pana dorwac na GG-lecz bezskutecznie :-). Sprawa w tym, że bardzo zainteresowana jestem kupnem ww. aparacika. Mieszkam we Wrocławiu i bułabym Panu bardzo wdzięczna za wskazanie miejsca gdzie dostane go tak tanio! Pozdrawiam. Swietłana PS: proszę o kontakt BYY@poczta.onet.pl lub 608360845
#-1
[quote:a54360176f="Anonymous"]Witam Piotra! Od paru tygodnie próbuje Pana dorwac na GG-lecz bezskutecznie :-). Sprawa w tym, że bardzo zainteresowana jestem kupnem ww. aparacika. Mieszkam we Wrocławiu i byłabym Panu bardzo wdzięczna za wskazanie miejsca gdzie dostane go tak tanio! Pozdrawiam. Swietłana PS: proszę o kontakt BYY@poczta.onet.pl lub 608360845[/quote:a54360176f]
#-1
[quote:cc06e5ff79="Anonymous"]Witam Piotra! Od paru tygodnie próbuje Pana dorwac na GG-lecz bezskutecznie :-). Sprawa w tym, że bardzo zainteresowana jestem kupnem ww. aparacika. Mieszkam we Wrocławiu i bułabym Panu bardzo wdzięczna za wskazanie miejsca gdzie dostane go tak tanio! Pozdrawiam. Swietłana PS: proszę o kontakt BYY@poczta.onet.pl lub 608360845[/quote:cc06e5ff79] po pierwsze nie jestem Piotrem :-) po drugie google po trzecie (dla leniwych) firma sevenet (wystarczy wpisac nazwe w google) pozdrawiam JACK
#-1
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta