Kodak Dx6340
Witam! Bardzo bym prosił o opinię o Kodaku Dx6340 Nigdzie nie mogę znalezć jakiejkolwiek recenzji tego aparatu. Specyfikacja bardzo mnie zachęca( mam na myśli producenta obiektywu,spory,jak mi się wydaje na tą klasę aparatu ZOOM optyczny ) i gdzieś tam zasłyszane opinie o dobrej jakości zdjęć- nasyceniu kolorów. Jestem amatorem i byłby to mój pierwszy aparat cyfrowy. Przyznam że narazie niezbyt zależy mi na bardziej bogatym zestawie ustawień manualnych :oops: . Z góry dziękuję za wszelkie informacje i gorąco pozdrawiam.
#-1

Re: Kodak Dx6340
[quote:dc8010c2b5="Leszek"]Witam! Bardzo bym prosił o opinię o Kodaku Dx6340 Nigdzie nie mogę znalezć jakiejkolwiek recenzji tego aparatu..[/quote:dc8010c2b5] o ile pamiętam to na stronie [url]http://www.megapixel.pl/aparaty_cyfrowe/Kodak_DX6340.html[/url] był odsyłacz do dokładnego testu i przykładowych zdjęć 8)
#-1

Ja także zamierzam zakupić pierwszy aparat cyfrowy. Wybór od razu padł na canona a75 za cenę 1200 zł. Ale niedawno przeczytałem na necie o kodaku Dx6340, który jest tańszy od a75 o ponad 200 zł. I teraz mam szczerze mówiąc dylemat - dołożyć te 200 zł i kupić canona a75, czy też zakupić tańszego kodaka? Wszyscy chwalą sobie canony, a jak jest z tym modelem kodaka? Pozdrawiam!
#-1

Jednak dołóż do Canona. Możesz także sobie wybrać A70 - jest niewiele gorszy od A75 i tańszy. PS. Ale FAJNE to Forum! ;)

[quote:bd9acdf79e="Mateo"]niedawno przeczytałem na necie o kodaku Dx6340, który jest tańszy od a75 o ponad 200 zł. I teraz mam szczerze mówiąc dylemat - dołożyć te 200 zł i kupić canona a75, czy też zakupić tańszego kodaka? Wszyscy chwalą sobie canony, a jak jest z tym modelem kodaka?[/quote:bd9acdf79e] Wzmiankowany [b:bd9acdf79e]Kodak DX6340[/b:bd9acdf79e] ma obiektyw z [b:bd9acdf79e]czterokrotnym[/b:bd9acdf79e] zoomem optycznym to wyraźna zaleta w stosunku do Canona [b:bd9acdf79e]A75 z 3x[/b:bd9acdf79e]. W moim odczuciu aparat kodaka cechuje się niecolepszym automatycznym balansem bieli. Przemawia za nimi również i to że wystarczy dokupić do DX6340 tylko 2 akumulatorki AA a nie 4 jak w Canonie A75. Mając ładowarkę i tylko 4 AA można je wymieniać parami zawsze mając kontrolę nad energią. Za Kodakiem przemawia też dołączone oprogramowanie do katalogowania i kadrowania do formatu 10x15cm, usuwanie czerwonych oczu jest bardzo intuicyjne a to ważne przy pierwszej cyfrówce. W A75 zdjęcia musisz przeglądać w programie ZoomBrowser a czerwone oczy usuwać w kolejnym niezbyt wygodnym na początek. Co lepszego jest w A75 - moim zdaniem: 1) pomiar odległości 2) zdjęcia panoramiczne 3) oprogramowanie do zdjęć panoramicznych 4) dodatkowe oprogramowanie do drukowania kompletnych albumów w wybranym stylu pozdrawiam :)

No tak - z tym, że aparat na 4AA jednak na jednym komplecie akumulatorków pociągnie dłużej niz ten na 2AA. I nic nie stoi na przeszkodzie, by posiadać zapasowy komplet 4AA - chociaż oczywiście wypada to drożej... Do przewag Canona dorzuciłbym jeszcze lepsze makro + pewną przewagę przy zdjęciach nocnych (czas otwarcia migawki do 15s) + zakres czułości (już od ISO50). Natomiast Kodak ma większy LCD o stosownie wyższej rozdzielczości. Co do balansu bieli - nie wiem, jak jest w automacie, Kodaka znam z opisów; ale w Canonie - obok predefioniowanych nastaw i automatu - można pobawić się w nastawy manualne. Tak poza tym - moje odczucia są czysto subiektywne - ale jakoś dotąd tańsze Kodaki nie przekonały mnie do siebie; zaznaczam, że tym kokretnym zdjęć nie robiłem. Poz.

i ja pozwole sobie na cos zwrocic uwage... nie wiem czy ten kodak takie cos ma, ale a75 to posiada kilkanascie gotwych, stosunkowo praktycznych predefiniowanych ustawien tematycznych, ktore dla amatora jak znalazl... naprawde wielki plus dla canona!

wez kodaka Naprawde fajny sprzecik -->>> napewno ma lepsze Auto jasne szklo, 2.2 zoom4x , duzy wyswietlacz , i bardzo ladnie radzi sobie w nocy !

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta