S50 i karta CF - szybsza mniejsza czy wolniejsza większa?
przekonałeś mnie do s50 ale teraz mi powiedz jakaą karte pamieci do niego kupić lepiej wiekszą i wolniejsza czy szybszą i mniejszą??w najlepszej jakości ile może zajmowac zdj z tego aparatu??aha i jaką karte pameci lepiej kupić Kingston Ultra Speed czy Pretec High Speed??
#-1

Wszystko zależy oczywiście od formatu - bo w S50 masz do dyspozycji format nieskompresowany czyli RAW - i kompresji (w przypadku JPG). W pełnej rozdzielczości RAW powinien zajmować ok. 5MB, JPG w najniższej kompresji gdzieś połowę tego czyli z 2.5MB, przy mocniejszej to dalej odpowiednio jakieś 1.4MB i 0.7MB. Filmy są rejestrowane w dosyć niskiej jakości - max to 320x240, to ok. 330KB/s. Generalnie ze względu na szybkość na ogół wymagające są filmy, ale pod tym względem S50 ma niewielkie potrzeby. Masz jednak format nieskompresowany - to już od Ciebie zależy, czy będziesz z niego korzystał. Wydaje mi się również, że przy zastosowaniu szybszej karty pojawią się pewne profity przy rejestracji zdjęć seryjnych - nie w trakcie samej rejestracji, ale przy zrzucaniu zdjęć na kartę; szybciej będziesz mógł zrobić kolejną serię. Szybsza karta daje zauważalne profity przy zgrywaniu do kompa przez czytnik, pod warunkiem, że będzie podpięty przez USB2.0. Zarówno Pretec jak i Kingston to firmy znane i polecane. Zaryzykowałbym wolniejszą, ale większą, skoro ma to być Twoja pierwsza i póki co jedyna karta - będziesz chyba bardziej potrzebował przestrzeni niż szybkości. Z czasem możesz dokupić drugą szybszą kartę, o ile dostrzeżesz taką potrzebę - przy okazji zapewne stanieją. Poniżej link do testu różnych kart CF - może Ci się do czegoś przyda. http://www.xbitlabs.com/articles/memory/display/16-cflash-roundup_12.html Pozdrawiam.

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta