Studia (uczelnie) fotograficzne.....
Czy może ktoś zna jakąś dobrą uczelnię??? Z doświadczenia czy ze słyszenia??? Miasta: Wrocław, Legnica, Poznań, Opole...... :?: Tylko co po takich studiach robić ........ :?:

Piter B, zastanawiasz sie nad tak wielkim krokiem w strone fotografii? ;) Wiem, ze sporo jest szkol (nie mowiac o ASP, bo tam to juz trzeba miec tez inne zdolnosci poza fotograficznymi... Moze masz? ;) ), ktore oferuja np. studia licencjackie albo jakies kursy. Tylko mi sie wydaje, ze jak to zwykle bywa, na takich zajeciach zdobywasz raczej wiedze teoretyczna, z praktyka zazwyczaj ciezko... Moim zdaniem wyjdzie na to samo, jak przeczytasz pare ksiazek, a krytyke swoich zdjec zostaw nam :P No i jeszcze jeden minus- troche to kosztuje. No chyba, ze potrzebny papierek. Co po takich studiach?- nie wiem :) Kolezanki znajomy studiuje dziennikarstwo + fotografia i na dobry poczatek robi foldery reklamowe do gazet... Ale to raczej zasluga jego sily przebicia, chyba, moze sie myle :)

Wiesz powoli myślę o studiach, a że wszędzie jest pełno ekonomistów, informatyków czy logistyków to dlatego chciałbym skłonić się w stronę tego co się lubi, czyli fotografii. Fakt, że fotografia zajęła mnie dopiero około 4 misięcy temu (od momentu zakupu aparatu i znalezienia tego forum) to jeszcze wcale nie musi oznaczać, że chciałbym studiować coś takiego. Nie ukrywam, że duszę "artystyczną" od zawsze miałem i jakoś rysowanie czy malowanie nie przychodziło mi z trudem :) Tylko właśnie co po takich studiach??? Kolega powiada, że czasem warto zrobić coś tylko i wyłącznie dla siebie, więc może to dobra droga??? Pozdrawiam !!! :)

No tak, warto zrobic cos tylko i wylacznie dla siebie- to jest najpiekniejsze! Tylko rzadko sie zdaza w dzisiejszych czasach... Wszedzie pelno ekonomistow... A ja dolacze do tego grona (tzn. mam nadzieje ;) ). Rozumiem, ze w gre wchodzilyby jakies zaoczne badz wieczorowe, wiec to tez kosztuje... Skoro masz artystyczna dusze to moze jednak ASP...? Poznan i Wroclaw, przejzyj sobie: http://fotografia.asp.poznan.pl/departments.php?p=parttimestudy&s=about http://www.asp.wroc.pl/asp/zaoczne.htm A potem to albo tylko satysfakcja z cudownych fotek albo... hm... moze wlasnie cos w relamie... moze na poczatek jakas lokalna gazetka typu "Wiadomosci dzielnicy..." :P No i w pracy tez sie moze przydac! O ile dobrze kojarze, to pracujesz w sklepie ze sprzetem foto, a o naprawde dobrego sprzedawce strrrasznie ciezko... I tak masz juz ogromna wiedze- pozazdroscic tym Zdolnym Slazakom, ze maja kogo sie radzic! :)

Dzięki za podpowiedzi!!!! Kasa i jeszcze raz kasa!!!! 4800zł za I rok :roll: No to pięknie !!! :? Ale wygląda kusząco !!! :wink: Tak pracuję po części w branży, ale nie jest to typowy sklep fotograficzny, choć aparatów troszkę się przewija:) Zwykły sklep AGD RTV sieci....... :? Pracę w tej dziedzinie zapewne nie jest znaleźć łatwo. Sam nie wiem!!! Stoję właśnie na rozdrożu dróg :( :roll: Czy Olu znasz kogoś kto ukończył fotografię na którejkolwiek uczelni??? Co mówił o tym??? Czytałem coś o tych szkołach co mi linki podesłałaś, ale tam jeszcze egzaminy wstępne są no i chętnych jak zwykle więcej niż miejsc!!! Ach...... :?

Niestety nie znam nikogo, kto skonczylby fotografie... Tak jak pisalam, tylko ten jeden kolega, ktory jest w trakcie (tylko, ze to jest jakies studium- moze sie za czyms takim rozejrzyj...?). ASP to napewno dobre uczelnie! A egzaminy... Jesli masz dusze artstyczna to czemu nie sprobowac? Wtedy to tylko koszt wpisowego... Prace jest ciezko znalezc po prawie kazdym kierunku! To takie marne pocieszenie... :( Poszukaj sobie moze jeszcze jakichs szkol policealnych, a noz bedzie taniej i bez egzaminow :) Tylko nie gwarantuje tej samej jakosci co ASP... Napewno warto inwestowac w siebie! ;)

A moze pogadaj z Psocikiem? Tutaj pisala, ze zasad kompozycji uczy sie na studiach, wiec to chyba cos z fotografia, nie? :lol: http://megapixel.boo.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=1263&start=60

Dzięki Olu jeszcze raz !!!!!! Psocik to On czy Ona ???? :oops:

O ile pamiętam, Psocik jest jedną z najmłodszych osób na forum - i dziewczyną oczywiście. Kumpel skończył jakieś fotograficzne studia (zaoczne bodajże), spróbuję go podpytać. Pozdrawiam.

Podpytaj Ginty i daj znać !!! :) Pozdrawiam. Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem :)

Zawedrowalam przypadkiem na pewna stronke i odkrylam wykaz uczelni fotograficznych :P http://www.fotograf.fir.pl/dodatki/szkoly.php Mam nadzieje, ze nie lamie regulaminu... Tam jest tez spis czasopism o foto!

Na pewno się przyda!!! Dzięki ;)

Już tam gdzieś tam wspomniałam ale studiuję grafikę w Lublinie (Wydział artystyczny).Od 3 roku mamy wykłady z fotografii (naprawdę na wysokim poziomie) z dr Ireną Nawrot , moze komuś się to nazwisko obiło o uszy jeśli chodzi na wystawy :) Z tego co wiem prowadzi też wykłady otwarte -tzn. moze przyjść kto chce. Jest pokaz zdjęć na wybrane tematy (akt, portret, dokument, itp.) oraz ogólna historia fotografii (od samiuśkiego początku). Pozatym są warsztaty fotograficzne. Do dyspozycji aparat (cudna mamiya :) , atelier z profesjonalnym oświetleniem, tłami itp. oraz ciemnia (powiększalniki, suszarka, i cała chemia ma się rozumieć). Nie wiem kurde po co ja to piszę skoro to "cyfrowe" forum ale jakby ktoś rozwazał powrót do zródeł...? :) pozdros http://www.wa.umcs.lublin.pl/

ja z kolei studiuje grafike na asp w łodzi - www.asp.lodz.pl ale lepiej zajrzyj i zapytaj na naszym forum: www.sgk.asp.lodz.pl/forum/ problem ze studiami dziennymi na asp jednak jest taki, ze chyba na zadnej z polskich nie ma kierunku fotografia - jest ona tylko dodatkowa pracownia na grafice, chyba, ze studia zaoczne. Ola ma racje - na pewno asp lepsza jest niz studium czy kurs, no ale trudno sie dostac (dzienne; egz najczesciej z rysunku, malarstwa, kompozycji a do tego historia sztuki, ludzie o ile nie sa po liceum plastycznym chodza minimum rok na kursy rys/mal zeby sie dostac) albo kasa (zaoczne) ale jedno jest pewne - jak sie chce to wsystko mozna!! wiec powaznie na tym pomysl wg mnie naprawde warto i wyznaje zasade, ze wole zyc biedniej ale robic to co lubie, niz miec kase i nie znosic swojej pracy ;)

Świetnie...nareszcie coś się ruszyło w tym temacie :) Rok akademicki zaczyna się jakoś po wakacjach, więc do tego czasu poczytam, pojeżdżę, podzwonię :) Dziękuję Wam za wszelkie rady ;)

Studia studiami, a może sa dostępne jakieś materiały z tych studiów. Skrypty opracowania itp. Z chęcią poczytałbym, co takiego uczą młodzież.

Musisz się ze mną na te studia wybrać [b:58b77ddbfc]Mireq[/b:58b77ddbfc] :lol:

Z wielką przyjemnością. Myślałem jednak o czymś łatwiejszym. Postudiowaniu samemu w domciu. Jakiś skrypt, jakieś opracowanie mądrego wykładowcy. Moze jak ktoś ma dostęp do ciekawych materiałów, to podzieli się wiadomościami. Ineteruje mnie bardziej wybiórcze czytanie, niż uczenie się bo tak chce wykładowca. Pamiętam taki epizod. - Panie doktorze, po co my się właściwie uczymy o tych dachówkach na kierunku mechanicznym ? - Właściwie, to nie wiem. Przyda się wam do krzyżówek. Zaliczyć i tak musicie. :lol: Ot cała kwintesencja studiowania.

:arrow: te zaoczne we Wrocławiu to ciekawa opcja tylko że 4800 zł to raczej ponad możliwości przeciętnego człowieka (czytaj- mnie), no i poza tym trzeba już w tym troszkę siedzieć, jakis talent też by się zresztą przydał. A tak na marginesie to myślicie że da się dużo nauczyć na tych zaocznych? tzn. czy tak wysoka cena jest adekwatna do wiedzy którą się tam osiągnie w ciągu (jakby nie było) tylko 3 dni na 2 tyg. ? Sam myślę nad studiami i przyznam że takie wyjście (foto-zaoczne-W-aw) bardzo by mi odpowiadało... ale potem jak przejrzę fotki (np. z tego forum) to mi czasem szczęka opada i moje marzenia się rozmywają, a jak do tego sobie pomyślę że egzaminy już pod koniec czerwca i że mam tyle tylko czasu aby coś poprawic to zastanawiam się czy to wogóle ma sens... :roll: oooojjjjjj nie ma lekko :!: :?

Czytam wasze posty o uczelniach fotograficznych i troszkę mnie "naszło", żeby podzielić się z wami pewnymi przemyśleniami. Studia nie dla mnie, bo żeby być Fotografem, trzeba mieć w sobie "coś" (tak jak, by być Malarzem, Poetą etc.) i nie da się tego nauczyc na studiach. Można opanować technikę, ale tu bardziej stawiam na praktykę niż na suchą wiedzę :) Poznałem kiedyś człowieka, który robił piękne zdjęcia i dał mi dobrą radę (może i trywialna ale wartościowa): "zobacz jak to robią inni, studiuj zdjęcia tych najlepszych". Myślę, że to cenniejsze niż skrypty - latwiej wtedy uczy się zasad komponowania, patrzenia na świat "okiem aparatu". Ja nadal robię "fotki" i pewnie tak pozostanie; jednak jestem szczęśliwy gdy porównuje swoje obrazki na "osi czasu". Nie chcę nikogo zniechęcać do studiowania :)

Widzę, że temat się rozwija ;) A może by tak zamiast skryptów poczytać po prostu książkę jakąś :?: :roll: Oczywiście nie zniechęcam nikogo do skryptów ;)

Książka, skrypt, album itp, itd. Jak zwał tak zwał, chodzi właśnie o samodzielne przestudiowanie czyichś dokonań. Troszkę wiedzy nie zaszkodzi.

A ja i tak myślę o prawdziwych studiach jednak... powoli zbliża się nowy rok akademicki i trza coś wybrać :( Kto się pisze ? ;)

Z tego , co wiem to ceny za semestr nie sa zachęcające :roll: Ale może warto.....

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta