Karty 512KingStone psują się w Canonie A80-jak odzyskać dane
Straciłam masę zdjęć z Kart KingStone 512 w Canonie A80. Nie mogę ich odzyskać, bo karta nie jest widoczna w kom. i czytniku. Ostrzegam przed zakupem kart o pojemności 512, gdyż wchodzą w konflikt z aparatem canona. Jeżeli ktoś miał podobne kłopty to niech napisze. Proszę o porady jak odzyskać zdjęcia - tanio z "niewidocznej" karty 512. Podobno jest mozliwe odzyskanie zdjęć za 500 zł. To trochę przesada, czy nie ma tańszego sposobu? Pan z KingStona poleca programy, ale one odzyskują danej ze stacji na pamięć flash. :cry: gg 4220116
#-1
Widzę, że jest małe zinteresowanie moim problemem. To chyba znaczy, że nie macie problemów z pamięcią, albo nigdy nie skasowliście sobie przypadkiem zdjęć. :shock:
#-1
A w jaki sposób to się stało? Tzn. zauważyłaś, że coś jest nie tak w aparacie, czy dopiero po włożeniu karty do czytnika? Pytam, bo swego czasu też straciłem kartę pełną zdjęć (ale XD) - jednak zawinił czytnik.
robię zdjęcia na kartach 128 MB i w Canonie A80 nigdy nie miałem problemów. Kłopopty miałem tylko z kartą 128 MB w Sony P92 le była to ewidentna wina czytnika w fotolabie a nie aparatu. Skończyło się na formatowaniu karty i dalej było dobrze. Kilka dni temu w Krakowie przy Karmelickiej byłem u fotografa oferował odzyskiwanie zdjęć z uszkodzonych kart pamięci oraz ich naprawy.
A mówił za ile?
karta
Karta zepsuła się momentalnie. Aparat wyświelił komunikat, Error i że karta ma 3 MG zamiast 512. Taka info jest też w labie. Zgadzam się z opinią, że karty 256 są dobre smam mam taką i polecam gorąco, ale ostrzegam przed 512.
#-1
Czyli jeszcze w trakcie użytkowania w aparacie? A w jakim stopniu była zapełniona? Czy czytnik ją "widzi" jako pustą, czy komp nie może się z nią skontaktować? Czy robiłaś z tą kartą cokolwiek po awarii? Sam mam kilka kart zamiast jednej dużej - właśnie z opisywanej przez Ciebie przyczyny... Jakoś pewniej się czuję. Z drugiej strony CF są nieco inaczej zbudowane i można znalaźć opinie sugerujące, że nie należy ich zbyt często wymieniać. A kogo wypytywałaś na temat tej awarii? Jakie programy Ci polecono? Może warto połazić po labach i powypytywać, czy i ile by sobie za odzyskanie danych życzyli... Pozdrawiam. P.S. Dora, zapraszam do zapisania się na forum. Pozwolisz, że skasuję Twój dublujący się pusty wątek na ten sam temat. Poz.
podobno programem "PhotoRescue for Windows" można odzyskać fotki z uszkodzonej karty stosowny link: http://www.datarescue.com/photorescue/
dalej o karcie
Kartę sprawdzałam w ok. 20 lab i 10 laboratowriach w Gdyni i we Wrocławiu. Karta była zapełniona w 90 % i przy robienu zdjęcia nagle wyskoczył w aparacie komunikat o errorze karty. Od tamtej chwili kartę nie widzi kop. ani żaden z 20 Lab w różnych punkatach. To nie jest problem aparatu Canona A80 - bo działa dobrze z innymi kartami o mniejszej wielkości. Dodam że karta ma 2 miesiące. Programów do odzyskiwania jest masa, ale problem w tym, że laby jej nie widzą. Nie da się jej sforamtować. UWAGA. Wczoraj byłam w punkie fotografi Cyfrowej i obsługa od razu poinformowała mnie, że wycofali się ze sprzedaży kart KingSTona, bo są wadliwe. Informacje mogę potwierdzić adresem tej firmy. Oczywiście mogę ją wyminić na gwarancji, ale co ze zdjęciami. Jeżeli karta 512 jest wadliwa to nie chce następnej z KingStona.
#-1
Prawdopodobnie koszt odzyskania zdjęć 500 zł netto ????
#-1
Re: Karty 512KingStone psują się w Canonie A80-jak odzyskać
Mam ten sam problem z identyczną kartą i aparatem olympus 5060. Karty nie widzi ani aparat ani czytnik do tego nie można jej sformatować. Bez tego żaden program do odzyskiwania danych nie pomoże. W sklepie chcą mi jedynie wymienić ją na nową.Siadła po pierwszym sformatowaniu i zrobieniu około 300 fotek. Jak to odzyskać?
Dora, w Twoim zdublowanym wątku w dziale Dodatki do cyfrówek Ejko podał namiary, które być może Ci się przydadzą. Pozdrawiam. Daj znać, gdy przejrzysz tamte posty - wtedy ten wątek stąd przeniosę do akcesoriów, a tamten wykasuję. Poz.
Dzięki
Dzięki za wszystkie rady. Jak uda mi się odzyskać to zdjęcia opisze ten fakt na forum "ku pokrzepieniu serc". Forum jest super, będę tu zaglądać i może komuś coś pomogę. Dora
#-1
;) Miło będzie Cię usłyszeć (poczytać) a taka wiedza na pewno się przyda. A skoro zamierzasz nas odwiedzać, tym bardziej zapraszam do zarestrowania się na forum. Pozdrawiam i owocnej walki! P.S. Zgodnie z zapowiedzią przenoszę wątek.
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta