Karty pamięci - pytanie amatora: czym się różnią?
Chciałbym się dowiedzieć czym różnią się od siebie karty pamięci. Bo wszedłem na sklep internetowy na wp, i tam są do wyboru karty m.in. Compact Flash, Secure Digital firmy Klingston.. I chciałbym się dowiedzieć jaka jest różnica między nimi? Bo różnica w cenie to zaledwie 5zł (mowa o karcie 128MB).
#-1

Dodam jeszcze, że posiadam aparat Fuji A210.
#-1

Twój aparat ma x-D Picture Card, natomiast ja mam Secure Digital. Różnica jest zasadnicza. Karty różnią się sposobem zapisu do pamięci, wielkością i wiele aparatów ma różne gniazda. Wyjątkiem są aparaty z gniazdami SD bo do nich też pasują karty Multimedia Card (MMC)

Istnieje kilka standardów kart pamięci, na ogół każdy jest wspierany przez kilka dużych firm i stąd wszystkie sobie radośnie funkcjonują. Np. Twoj Fuji współpracuje z kartami XD - to format wspierany przez Fuji i Olympusa; zastąpił we wszystkich nowszych aparatach tych producentów format SM (Smart Media), który nie jest już rozwijany. Karty XD są bardzo małe, wygodne w użyciu i przyszłościowe, ale niestety obecnie najdroższe na rynku - za kartę 128MB zapłacisz ok. 175-200 złotych. Największe dostępne obecnie karty mają 512MB, docelowo planowane są karty po 8GB. Karty XD Olympus od tych sygnowanych przez Fuji różnią się tzw. funkcją panoramy obsługiwaną przez aparaty Oli - taki gadżet. Najpopularniejszym formatem - stosowanym w prawie wszystkich aparatach Canona, większości Nikonów, generalnie większości najdroższych compactów (czasami jako format towarzyszący - jest kilka gniazd pamięci na różne karty) a także w cyfrowych lustrzankach - jest Compact Flash (istnieją dwa podtypy oznaczane jako CF I i CF II). Te karty są większe gabarytowo od konkurencji, mają również nieco wyższy pobór mocy, jednak stanowią obecnie chyba najpopularniejszy standard; są również najtańsze na rynku - karta 128BM kosztuje 80-100 złotych, jednak lepsze karty tego typu (przede wszytkim szybsze) mogą kosztować znacznie więcej. Największe dostępne obecnie karty CF osiągają obecnie 4-8GB. W przypadku części aparatów na karty CF II możliwe jest użycie IBM Microdrive o standardowych pojemnościach 340MB lub 1GB - to miniaturowe dyski twarde patentu IBM, niedawno jeszcze popularne ze względu na pojemność, chociaż raczej nie w Polsce; są jednak cięższe i wrażliwe na wstrząsy a przez to bardziej zawodne. Ostatnio sporo staniały, ale i tak przestają być konkurencyjne dla "normalnych" CF. Jak wspomniałem rozpiętość cenowa kart CF jest duża i zależy to od producenta, okresu gwarancji, jednak przede wszystkim od szybkości - jest ona podawana podobnie jak dla CD-Romów w postaci krotności wartości bazowej 150kB/s - np. 24x czy 40x. Generalnie karty typu II mają na ogół większe pojemności i lepsze parametry niż te typu I. Kolejnym standardem jest SD/MMC (Secure Digital / Multimedia Card). Wykorzystywane są powszechnie w Minoltach, Kodakach oraz Nikonach, jak również ultra-compactach Canona. Są nieduże, mają niewielkie zapotrzebowanie na energię, szybkością transferu gonią obecnie karty CF. Gonią je również ceną - kartę 128MB można już kupić od ok. 90 złotych; podobnie jak w przypadku CF rozpiętość cenowa jest niemała i zależy od parametrów kart. Największe dostępne już karty tego standardu mają po 1GB. Karty SD wyposażono w charakterystyczny przełącznik, którym można zabezpieczyć je przed skasowaniem, poza tym karty MMC - oprócz tego detalu wizualnie podobne - są na ogół wolniejsze i do niedawna ich pojemność wynosiła do 128MB; jednak ostatnio pokazały się szybsze karty MMC o pojemności 1GB. Ponadto istnieją karty Mini SD - na razie sporadycznie spotykane w aparatach. Wspomniane karty SM to format stosowany powszechnie w starszych aparatach Fuji i Olympusa. Nie jest już rozwijany. Limit pojemności kart SM to 128MB, można je kupić za 115-130 złotych. Wreszcie Memory Stick - format Sony, chociaż ostatnio sporadycznie stosowany i w cyfrówkach innych firm. Przez długi czas MS pozostawały najdroższymi kartami na rynku, jednak ostatnio bardzo staniały. Cena kart 128MB zaczynają się od ok. 165 złotych - ich duża rozpiętość wynika z ilości mutacji tego typu kart jak i ostatnich obniżek - zdarzają sie jeszcze "stare" ceny. Początkowo MS nie były ani szczególnie szybkie, ani pojemne; stąd "podformat" w postaci MS Pro. Następnie pojawiły się MS Select, które miały stanowić kompromis pozwalający na korzystanie z nowych technologii w starszych aparatach - karta 256 MB posiada przełącznik, którym wybieramy jedną z odzielnych pamięci po 128MB. Następnie powstały karty MS Duo - są one krótsze od typowych MS i wykorzystuje się je w najmniejszych compactach Sony - np. U50; aby móc zastosować MS Duo w miejsce normalnego MS potrzebna jest przejściówka. Kolejna odsłona to MS Duo Pro o odpowiednio lepszych parametrach - równocześnie pojawił się system Magic-Gate do ochrony autoryzacji plików. Wreszcie ostatnio pojawiły się karty z zabezpieczeniem chroniącym przed skasowaniem plików. Ogólnie Sony ostro namieszało i warto sprawdzić starannie przed zakupem karty, jaką wersją MS będziemy potrzebować. Ceny z Allegro. To tyle. ;) Pozdrawiam.

Dziękuje za odpowiedź. :)
#-1

pozwole sobie jeszcze odeslac pytajacego do serwisu [url]www.chip.pl[/url] gdzie niedawno przeprowadzono test kart pamieci. omowili tez wszystkie standardy...

aby móc zastosować MS Duo w miejsce normalnego MS potrzebna jest przejściówka. nie prawda :) ja do mojego soniaka p-52 wsadzilem duo bez przejsciowki i dziala :) i wyciagnac tez sie da :)
#-1

[quote:17d0cb8412="Ginty"][...]Jak wspomniałem rozpiętość cenowa kart CF jest duża i zależy to od producenta, okresu gwarancji, jednak przede wszystkim od szybkości - jest ona podawana podobnie jak dla CD-Romów w postaci krotności wartości bazowej 150kB/s - np. 24x czy 40x.[/quote:17d0cb8412] Czy np. 24x (KIngstona) calkowicie wystarczy do A75? [quote:17d0cb8412="Ginty"]Generalnie karty typu II mają na ogół większe pojemności i lepsze parametry niż te typu I.[/quote:17d0cb8412] Czy CFI i CFII sa wspolzamienne?? Albo moze inaczej zpytam: czy do A75 pasuja zarowno CFI jaki i CFII, czy tylko jeden z tych typow (ktory?)?
#-1

W moim odczuciu spokojnie wystarczy, ale może wypowie się jeszcze jakiś użytkownik Canona. CFI i CFII różnią się nieco budową (grubość karty) - w opisie aparatu zawsze znajduje się informacja, czy dany aparat obsługuje obydwa "podstandardy" czy tylko jeden. O ile mi wiadomo w przypadku A75 to tylko CFI. Pozdrawiam.

Czyli które karty są lepsze SD czy MMC bo jestem na kupnie karty tylko która lepsza ??? :lol:

Chociażby ze względów praktycznych - SD są popularniejsze - kupowałbym SD...

Witam forumowiczow!!! jaka karte firmy San Disk kupic do sony T1 memory stick duo czy memory stick pro duo??? czym sie roznia i ile bede mogl zapisac filmu na karte 1 GB?? z gory thx!!!
#-1

chyba raczej memory stick duo bo chyba jest tańsza a różnią sie chyba szybkością zapisu i odczytu ale do filmików wystarczyć powinna memory stick duo a co do długości to ni wiem za bardzo bo filmiki w tych aparatach zajmują baaaaaarrrrddddddzzzzzzzzoo dużo miejsca na karcie :( :!: i cena ktorą będziewsz musiał dać za 1 GB oj będzie spora :!: :!: :!: acha i jeszcze jedno 8) czy do tego aparatu nie wejdą zwykłe MS :?:

A co to jest karta XD typu M? Przyznaję, że nie wiem i zabiłeś mi ćwieka...

Hmm, ja tez sie nad tym zastanawialem. Z tego co wiem mamy typy: PanoramaXD, XD, FujiFilm XD M-type. Czytalem, ze jest to karta w ktorej zastosowano pamiec MultiLyer, i pytanie jak to sie ma w praktyce - transfer danych w przypadku nagrywania filmow? Widze po cenach na alllegro, ze Mtype jest tanszy od zwyklego, dlaczego? Nia mam pojecia, moze pamieci te sa wolniejsze? Ogolnie pytanie jest dlaczego pamiec FujiFilm jest tansza od innych producentow?

Pytanie, o co chodzi z funkcją panoramy, wielokrotnie się już pojawiało. Mając kartę podstandardu Olympusa, możesz korzystać w funkcji panoramy w aparatach tej firmy. Jeżeli włożysz kartę XD Fujifilm, nie będziesz mógł z tej funkcji skorzystać. Po mojemu niewielka strata, ale jeżeli karty obydwu podstandardów, tzn. Fujifilm i Olympus kosztują tyle samo, do Olympusów kupowałbym te Olympusa. Sęk w tym, że właśnie z tego powodu Fujifilm sa zwykle nieco tańsze. Pozostaje kwestia oceny, na ile ta funkcja panoramy nam się przyda. Loga XD Olympus czy XD Fujifilm nie oznaczają, że bezpośrednio te firmy produkują karty pamięci. Tak jak pisałem - raczej należy je traktować jako podstandard - np. karty XD Sandiska mają logo Olympusa. Ostatnio pojawiły się jednak również karty XD Kodaka - nie wiem, czym się różnią od Fujifilm i Olympusa, być może niczym, tylko Kodak chciał w ten sposób zaznaczyć, że karty XD są również dedykowane nowym cyfrówkom Kodaka - chociaż póki co nie widziałem żadnego Kodaka na karty XD i nie słyszałem o przyjęciu tego standardu w aparatach tej firmy. A M-type - może to zatem nie podstandard a firma, tzn. producent? Pozdrawiam.

Wlasnie rzecz w tym, ze M-Type to nowy standard i wlasnie dlatego pytanie, lepsza czy gorsza? i dlaczego.

A skąd masz te informacje? Bo mi nie udało się znaleźć póki co żadnych szczegółów... :(

Na stronie www.agito.pl jak każdy wie pod każdym produktem są opinie użytkowników. Pod kartą 1 gb Olympusa jakaś osoba napisała (miał nick marecki), że literka M w kartach oznacza, że dana karta nie obsługuje zapisu filmów w formacie MPEG-4 z dźwiękiem. Tutaj dokładny link do tej strony: http://www.agito.pl/product/11914. Ja osobiście myślę, że to nieprawda (uważam że chodzi o nowy standart), ale może się mylę. Pozdrowienia

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta