KonicaMinolta Z3
Wczoraj KonicaMinolta zaprezentowała nowy model mający rozbudować ofertę o kolejny aparat z Mega Zoomem. Tym razem jednak aparat jest wyposażony w system antywstrząsowy i obiektyw z zoomem optycznym 12x oraz matrycą 4MPx. Co ciekawe ma się pojawić w cenach jakie jeszcze 7 miesięcy temu miał model Z1. Ciekawe kto pierwszy w PL będzie ten model sprzedawał?
#-1
Rzeczywiście, ponadto pojawił się Z10, nieco bardziej niskobudżetowa wersja Minolt z serii Z. Z3 wygląda bardzo obiecująco - oprócz zalet, które wymieniłeś, ma być jeszcze szybsza (a poprzednim "Zetkom" braku szybkości nie można było zarzucić) i - być może przede wszystkim - w końcu podobno zarzucono koncepcję z "hybrydowym" LCD (czyli będą normalne osobne LCD i EVF). O ile wszystko będzie rzeczywiście wyglądało tak różowo, to kto wie - może doczekamy się zdecydowanego lidera w klasie UZ? Jednak póki co wiem(y) tyle, co oficjalne źródła nam podają... A jeżeli chodzi o sprzedawców, którzy jako pierwsi będą mieli Z3 w ofercie - stawiam jednak na Allegro, chociaż pierwsze egzemplarze zapewne będą niezbyt tanie. Pozdrawiam.
[quote:733a9a9b80="Ginty"] Z3 wygląda bardzo obiecująco [/quote:733a9a9b80] [img:733a9a9b80]http://pc.watch.impress.co.jp/docs/2004/0707/mino1_01.jpg[/img:733a9a9b80]
#-1
Tak, ale pisząc, że "wygląda obiecująco" miałem na myśli raczej możliwości... ;) Poz.
no wyglad tej minolty i tak jest nawet calkiem ladny... a przynajmniej jest lepszy niz poprzedniczek z serii z...
Mozna juz ją sobie zamówić - kosztuje 2260 zł, odbiór za tydzień ...
#-1
Całkiem znośna cena... ;) No to może być przebój.
chcialbym jeszcze wiedziec gdzie mozna zamowic po takiej cenie... no i jakies testy by sie przdaly...
Zamówić możesz w internecie. No i wtedy możesz oczywiście przetestować ;).
foto-raj.pl
#-1
a jesli chodzi o testy, to jeszcze nikt nic nie wie, nawet w serwisie Minolty w Warszawie
#-1
musze se przejrec zachodnie serwisy - moze tam jakis test bedzie... dla mnie to wciaz nie ten pulap cenowy... no i zastanawia mnie dlaczego w zetce dali stabilizacje przez co aparat troche moze zagrozic klienteli serii aX. to moze znaczyc ze: 1 - za niedlugo zobaczymy a3 lub 2 - sa pewni ze ludzie i tak beda kupowac a1, a z3 zdobedzie nieco nizszy rynek cyfrowek...
Jeżeli jakość zdjęć będzie zbliżona do pozostałych aparatów z serii Z - a cudów chyba nie należy się spodziewać - to pozycja serii A zdaje się pozostawać niezagrożona... Niemniej to bardzo dobrze dla nas, ja czekam z wielkim zainteresowaniem na odpowiedź Olympusa (po prostu muszą dorzucić stabilizację - to powinno być coś na modłę UZI czyli C-2100), w końcu następcę S5000 powinna wypuścić Fuji (zewnętrznie nic nie muszą już zmieniać, pozostało popracować nad środkiem), Canon może dzięki temu obniży ceny swojego S1 IS (zły nie jest, ale cena w zestawieniu z Z3 działa bardzo na jego niekorzyść)... Powinno się sporo dziać - tylko się cieszyć. :) Poz.
kocham prawa popytu i podazy, a takze te wspaniala i ostra konkurencje... napewno czekac dlugo nie bedziemy na stanowcza odpowiedz innych producentow... strach pomyslec ze i hp pewnie pojdzie tym samym tropem... a majac w pamieci awaryjnosc ich modeli az strach pomyslec ile sie moze popsuc w aparacie z wymyslnym systemem stabilizacji ;-)
Ja wymieniam aparat i mam na oku Z3 (Minolta), S1 IS (Canon) i C-765 (Olympus), ale nie wiem co wybrać. Canon ładnie wygląda i ma obrotowy wyświetlacz, Olympus dobry EVF i LCD, ale powalił mnie Z3 12x zoom'em, 4 MP i systemem stabilizacji I chyba jednak na minoltę się zdecyduję. na mój wybór ma również wpływ fakt, że w moim miasteczku niedawno swój salon otworzył Falter (przedstawiciel Konica Minolta w Polsce) I mam w razie czego blisko serwis.
#-1
@charlie jesli kupisz z3 to musisz, po prostu musisz podzielic sie wrazeniami ;-)
Serwis na miejscu to istotny argument - złośliwie dodałbym, że szczególnie w przypadku Minolt z serii Z ;), ale Z3 ma już osobny "prawdziwy" EVF i samymi możliwościami zdecydowanie wyróżnia się na tle konkurencji, więc... Prezentuje się smakowicie. Niezależnie od decyzji - zapraszam, Charlie, do zapisania się na forum i do Naszej Galerii. Poz.
Trochę czasu już minęło - pojawiły się pierwsze uwagi i opinie na temat Z3, niestety sporo z nich jest mało pochlebnych - nie dość przeciętnej jakości zdjęć i szumów, to jeszcze jakiś feralny błąd firmware'u... Więc tak w ramach odmiany - recenzja wprawdzie anglojęzyczna, ale za to entuzjastyczna (zakończona znanym z pewnego filmu wnioskiem "MY PRECIOUS!!! " ;) ). http://www.silverforsa.com/z3/index.htm Na plus należy policzyć dużą ilość zdjęć + bezpośrednie porównanie z innym aparatem - Konicą Minoltą G600. Chociaż akurat może więcej wniosłoby zestawienie Z3 z innym aparatem w tej samej klasie, to jednak dobrze, że pojawił się jakiś punkt odniesienia - a i takie nawiązanie do popularnych ostatnio compactów z serii G jest też ciekawe. Pozdrawiam wszystkich.
no coraz ciekawiej ta z3 wyglada - mi sie nawet podobaja te zdjatka, kumpel chce terakupic uzete i chyba mu tego aparata doradze (uparty na uz), choc z kasa ciezko (bo gosc ma na z10 z akcesoriami a chcialby z3). chyba pozostanie pozyczka, odczekanie lub pozozstanie przy tym na co go stac - czyli z10/z1... a te nie maja asa i maja te switche - ciezko bedzie - chyba bede przekierowywal go do uzet oliego - choc jemu zetki sie podobaja...
Na razie opinie na temat Z3 są dosyć podzielone (jak zawsze, Minolta ma ten dar), ale nie są entuzjastyczne (pozwyżej wyjątek). Jeżeli namówisz kumpla, to będziesz miał okazję potestować Z3 i zdobędziesz info z pierwszej ręki... ;) Pozdrawiam.
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta