Potrzebuje pomocy
Witam wszystkich. Jesem u Was nowy na tym forum i potrzebuje pomocy. Posiadam aparat Minolta Dynax 404si i nie moge obrucic pierscienia do zmiany ogniskowej.Czy mozna to sposobem domowym odblokowac czy tylko ratuje mnie serwis. Obiektyw AF 28-80 zablokowany w pozycji 28. :cry: dziekuje wszystkim za wszystkie porady.Pozdrawiam.
#-1

Witam; nie napisałeś jaki to obiektyw. Jeżeli ma funkcję makro, to być może jest przesunięty przełącznik i stad problem. Na początek oróbowałbym ściągnąć obiektyw i jeszcze raz założyć na mocowanie aparatu i włączyć zasilanie. Powinien być słyszalny charakterystyczny dźwięk zaskakującego sprzęgiełka. Jeżeli to nie pomoże, to polecam jednak wizytę w serwisie - z rozbierania obiektywu w warunkach domowych chyba nikomuu jeszcze nic dobrego nie przyszło (no może poza soczewkami do rozpalania ognisk, ale nie o to chodzi). Pozdrawiam Piotr Z.
#-1

[quote:285c93eeed="Gość"]Jeżeli ma funkcję makro, to być może jest przesunięty przełącznik i stad problem.[/quote:285c93eeed] Dokładnie. Przełącznik makro blokuje obiektyw bardzo często i może to być przy różnych ogniskowych. Często w wide i tele. Jeśli nic takiego się nie stało, a spodziewam się, że już zakładałeś ponownie obiektyw, to wizyta w serwisie będzie nieunikniona.

Zgadzam się z kolegami, przełącznik makro może blokować obiektyw. Bez serwisu może się nie obejść. Ktoś jeszcze przyłączy się do spamowania :twisted:??

ja. a w A1 też tak jest. i co ty na to [b:57538effce]Kriszo[/b:57538effce], :?: hihi

[quote:16d5a878ed="grzechoo"]i co ty na to Kriszo[/quote:16d5a878ed] Hmmm, no toś mnie załatwił. Poddaje się. Dobra, koniec spamowania 8).

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta