dobry format
witam czy jest jakis wlasciwy format robienia zdjec zeby byly dobre odbitki w formacie 10x15 - drukowane lub wywolywane przez lab -(format w 2:3 lub 3:4 to nie ma znaczenia), czy program foto canvas z pakietu ACDsee jest dobrym programem do obrobki zdjec pozdrawiam krzys
#-1

Pisząc o formacie masz na myśli ilość pikseli? 3MPix wystarczą z pewnym zapasem, jakość z 2MPix również powinna być zadowolająca.

aby uniknąć przykrych niespodzianek w fotolabie przed oddaniem plików do naświetlanie w formacie 10x15 cm warto wykadrować fotki lub od razu robić je w formacie 2:3 Kadrowanie przed oddanie materiału jest bardzo dobrym zwyczajem tak samo jak lekka korekta naświetlenia czy usuwanie czerwonych oczu
#-1

mysle o rozdzielczosci np. 800 x 600 .... wydaje mi sie przy rozdzielczosc 1600 x 1200 bedza juz b dobre zdjecia 15x10 pozdrawiam
#-1

2MPix to właśnie mniej więcej 1600x1200 pikseli.

maksymalną rozdzielczość ludzkiego oka zadowala 300 dpi a więc 300 punktów na cal i tak dla zdjęć 10x15cm mamy 4*300 i 6*300 czyli przechodząc na piksele 1200x1800
#-1

ok. to jest zrozumiale i nie ma problemu... tylko ze w moim olku c-740 dla kazdej z wybranych wartosci jakosci mam na wyjsciu 72 dpi. przy rozdzielczosci 3:2 >> 2048*1360 ... i 72 dpi ... i... glupieje. moze mi ktos po ludzku wytlumaczyc ??
#-1

72 lub 75 dpi to typowa rozdzielczość monitora 72 pixele na cal a wydruki zrobisz w wyższej minimum 200 dpi dla dobrych zdjęć
#-1

podstawy
Koledze chodzilo chyba o podstawy. Rozdzielczość okreslana parametrem dpi (dots per inch/plamek na cal) oznacza "gęstość" plamek na powierzchni. Inaczej: 72 dpi przy rozmiarze zdjęcia 15x10 to ponad 4 razy gorsza jakość niż przy tej samej wielkości zdjęcia ale "gęstości plamek" 300 dpi. Proszę zauważyć - wielkość zdjęcia się nie zmienia. Mam nadzieję że nie zaciemniłem sprawy jeszcze bardziej...
#-1

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta