HP Photosmart 735 Czy dobry???
Dobra, krótko zbieram kasę na cyfrówę. Upatrzyłem sobie Canona EOS 300d, ale najpierw chce się na jakimś słabym lepiej nauczyć foty strzelać. Czy HP 735 jest do tego dobry??? :twisted:
#-1
To nie jest zły aparat, jeżeli chodzi o jakość zdjęć i możliwości (chociaż oczywiście można się kłócić), ale jeden argument ucina dyskusje na jego temat - HP wyróżniają się na tle innych aparatów wysoką awaryjnością a model 735 jest pod tym względem zdecydowanym liderem. Nie żeby psuł się każdy HP735 a aparaty innych firm wcale - niemniej po co ryzykować? I z tego względu odradzam ten model; szukając tanich aparatów z trybem manualnym (jak rozumiem taki by Cię satysfakcjonował), najtaniej kupisz chyba Canona A60 (pomimo matrycy 2MPix zasługuje na uwagę). A nieco drożej (pow.1000 złotych) znajdziesz już Canona A70, Minoltę S414 czy Olympusa C-4000 (stary, ale jary i do kupienia najtaniej z tej trójki) - chyba każdy z nich na początek bardzo dobrze się nadaje. Pozdrawiam.
Dzięki, chyba się zdecyduje na Canona A70
#-1
Przyjrzyj się jeszcze Olympusowi C-4000 - swego czasu kosztował ponad 4000 złotych, ma już swoje lata, ale prezentuje się bardzo korzystnie pod względem jakości zdjęć, do tego znakomite makro, dobra optyka i szerszy kąt (od 32mm ekwiwalentnej ogniskowej)... Nie zabija szybkością działania na tle niektórych nowych aparatów, jest duży i ciężki (i nawiasem mówiąc - niezbyt piękny, ale to kwestia gustu), jednak kupisz go już za ok.1100-1150 złotych i uważam, że stosunek możliwości-jakości do ceny ma znakomity. Tak więc - na aparat dla ambitnego amatora, który myśli o czymś zdecydowanie lepszym w nieokreślonej przyszłości, nadaje się znakomicie. Pozdrawiam.
ewentualnie a75. warto sie za nim rozejrzec, jesli juz bierze sie pod uwage s414 a70 c4k.
Re: HP Photosmart 735 Czy dobry???
[quote:70b0e9c97e="Anonymous"]najpierw chce się na jakimś słabym lepiej nauczyć foty strzelać. Czy HP 735 jest do tego dobry??? [/quote:70b0e9c97e] Po HP 735 możesz spodziewać się pewnych kłopotów ze zdjęciami z lampą błyskową - większość wymaga korekty kolorów bo wpadają w zły odcień. Przy dziennym oświetleniu aparat spisuje się poprawnie. Informacje o wysokiej awaryjności tego modelu są niestety prawdziwe. Do nauki dobry będzie jedynie aparat z pełnym manualem, z możliwością ustawiania czasu i przysłony. Ze względu na ceny najlepiej na akumulatorki paluszkowe (najtańsze i zawsze dostępne !!!) i na popularną kartę pamięci może Compact Flash i pojemności około 128 MB lub lepiej 256 MB
#-1
Czyli raczej Canon... ;)
ja bym sie klucil hp 735 jest dobrym aparatem mam go od pol roku robi fajne zdjecia no ale coz kazdyz achwala to co ma :) ah to moj 1 post na tym forum lol
Witam! ;) Co do zachwalania - nie posiadam żadnego z wymienionych tutaj aparatów, a niestety HP cieszy się kiepską opinią; tak, jak pisałem - nie jest źle, o ile się nie zepsuje. Niestety psują się często. A już o samej jakości zdjęć - HP bardzo mocno "nasyca" kolory, przez co osoby przesiadające się z HP na sprzęt innych firm (jak Canon czy Olympus) twierdzą, że kolory są źle oddane... Stąd pod względem kolorowych i "pięknych" fotek HP prowadzi, ale barwy nijak się mają do rzeczywistości. Pozdrawiam.
[quote:a6d5aebbfc="wicher"] hp 735 jest dobrym aparatem mam go od pol roku robi fajne zdjecia[/quote:a6d5aebbfc] jeśli możesz wstaw 2-3 fotki do naszej galerii tam można przedyskutować jakość fotek. Ja sam postaram sie wstawić 2-3 moje fotki wykonane tym aparatem
Dobry pomysł - zapraszam do Sampli. :) Poz.
[quote:0270ac1043]ale coz kazdyz achwala to co ma[/quote:0270ac1043] w takim razie mozna mnie uznac za odrobine stronniczego - bierz oliego c4000z... tylko troche starszy aparat ale ma w sobie moc mozliwosci manualnych... za niedlugo dam mala recenzje... moj kupel sobie bardzo chwali model minolty s414, choc ma on tylko po dwa ustawienia przyslon w manualu zarowno w wide jak i tele - obie wartosci to max i min w danym ustawieniu obiektywu... reszta cacy... iny znajomy ma a75 i sobie chwali intuicyjnosc obslugi i jakosc menu, a takze to ze kazdy szybko lapie jak go uzywac, no i ma latwy dostep do tych preprogrammed trybow na kole wybierania trybow.
Nie rozumiem, po co kupować kompkta jak możesz kupić lustrzankę. Szkoda czasu i pieniędzy. Kup tego 300D i rób zdjęcia takie o jakich marzyłeś. Co prawda ja osobiście wybrałbym Nikona lub Olka, ale każdy ma swoje upodobania.
[quote:4f006e8717]Szkoda czasu i pieniędzy.[/quote:4f006e8717] no wlasnie! dlatego wlasnie trzeba naprawde sie zastanowic czy jest sens wywalac kase w eosa jesli aparat mialby sluzyc zdjeciom rodzinnym i wycieczkowym, nieprawdaz? [quote:4f006e8717]Nie rozumiem, po co kupować kompkta jak możesz kupić lustrzankę[/quote:4f006e8717] moze np po to by po zakupie taniego w stosunku do lustrzanki kompaktu stwierdzic ze taki wystarczy z pewnoscia, majac jeszcze wiele rzeczy do pokazania i dajac wystarczajaco duzo frajdy z focenia... poza tym jak by jacys, odpukac!, bejsbole polapili sie na twoj aparat to lepiej stracic kompakta za 1200 a nie lustrzanke za 5000...
hp 756
niestety nie polecam HP 756. Jestem użytkowniczką tego aparatu od 14 miesięcy i serwis odwiedzałam juz 4 razy i za każdym razem odbieram aparat nie nowy ale sprawny. Awaryjność tego aparatu bije wszystkie inne na głowę. Nie polecam!!
#-1
[quote:e6bd6e9fa1="Ginty"] Nie żeby psuł się każdy HP735 a aparaty innych firm wcale - niemniej po co ryzykować? [/quote:e6bd6e9fa1] - nowe motto
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta