nikon 5400
Kupiłem parę dni temu tę maszynkę 5400 i maltretuję ją cały czas. Niech mi ktoś wytłumaczy jak np. w niemal zupełnych ciemnościach ustawić manual focus na obiekt który jest około 3 metry od aparatu, albo 7 metrów, albo 1,5 metra ? Nie mogę tego rozpracować a będę tego potrzebował w pracy. I jeszcze jedno ... czy jak dokupię flesza np. Metz to czy będzie on wspomagał autofocusa w aparacie ? Poza tym na razie stwierdzam bardzo małą wydajność akumulatorka, tu się zawiodłem na takiej firmie jaką jest Nikon. 450 fotek na cztery naładowania to chyba coś nie tak (mało z fleszem, około 15%)? Jeszcze przy zmianie czułości na monitorku pokazują się wkurzające duże szumy (na zdjęciach na kompie już ich nie widać). Jak coś jeszcze mnie wnerwi to napiszę. Pozdrowienia
#-1

Ten brak skali przy manualnym focusie jest postrzegany jako istotna wada 5400... Ten typ tak po prostu ma. Ale aku powienien z czasem zacząć lepiej się spisywać, myślę, że pierwsze 5 naładowań należy traktować raczej jako formatowanie. Poz!

W Coolpixie 5000 trzeba przytrzymać jeden z przycisków (nie pamiętam, który, a nie mam aparatu przy sobie) i kręcić pokrętłem. Pokazuje się wtedy odległość w metrach. Podejrzewam, że w 5400 jest podobnie.

OK, akumulator po parokrotnym ładowaniu już sie poprawił, zwracam honor Nikonowi. Ale ten manual focus jak i autofocus jednak jest beznadziejny, musze chodzic z latarką. Poza tym chcę dokupic zewnętrzną lampę a w instrukcji jest napisane że nie współpracuje z power zoomem ani z diodą w lampie wspomagającą autofocusa. Dziwne. Proszę o porady w sprawie lampy. Czy trzeba kupić coś Nikonowskiego czy wystarczy dobrać np. Metza. Różnica w cenie bardzo duża. PS - świetne zdjęcia w ujęciach makro z odległości 1-3cm, chwała Nikonowi.
#-1

Chwała, chwała, ale czy wy również macie ciemniejsze i rozmyte narożniki, zwłaszcza górne, przy max szerokim kącie?? Czy to tylko mój c5400 ma taki defekt ?? Poza tym jakieś fioletowe gałązki drzew są na jasnym niebie. Oj coś mi się widzi, że optykę to jednak zwalili w tym przynajmniej modelu.
#-1

ostrość maualna
Czy kotoś może rozwiązał już problem ustawienia ostrość w ciemnym pomieszczeniu (manualne ustawinia)
#-1

Coolpix 5400
Widze, ze zanim kupiliscie ten aparat to o nim nic nie wiedzieliscie. tak trudno bylo poczytac w necie opinie o nim? 1. Akumulator ... pierwsze 2 ladowania trzeba wykonac po calkowitym wyczerpaniu i ladowac ok 14 h - formatowanie akumulatora. 2. AF - ten model nie ma wspomagania AF, nie korzysta z oswietlacza lampy zewnetrznej (Nikona czy Metza) 3. AF kiepsko dziala przy slabym oswietleniu (znana przypadlosc tego modelu od samego poczatku). 4. fioletowa otoczka to aberacja chromatyczna, tez znany problem kazdej cyfrowki (kompaktu). 5. skala odleglosci w metach - ten model tego nie ma, tez dosc doglebinie opisana sprawa w necie, 6. pliki RAW - ma po wgraniu firmware w wersji 1.4 (standardowo aparat ma v.1.3) Obecna cena 5400 jest akurat b. dobrze wywazona i moim zdaniem za 1550 netto nie ma nic lepszego. gALL ----------------- www.fotogalleria.info
#-1

zdjęcia przykładowe
Witam zastanawiam się nad kupnem tego modelu i poszukuję przykładowych zdjeć. Jeśli ktoś ma nanie mamiar proszę o kontakt atomch@o2.pl
#-1

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta