Zamina G 3 na S 40 - Warto ?
jestem posiadaczem (szczęśliwym) Canona G 3 i mam propozycję zamiany na S-40 z dużą dopłata (ponad 1 tyś) Czy warto jest wchodzić w taki układ ? Poza tym w zdjęciach nocnych tego Canona S 40 wychodzą jakieś pręgi :!: Co to może byc, uszkodzona matryca czy co ? a może one tak mają .....
#-1
Uważam, że - o ile ten tysiąc nie jest Ci z tylko Tobie znanych powodów absolutnie potrzebny - to nie. G3 to świetny aparat. A używany S40 (na dodatek w wątpliwej kondycji) może Cię jednak rozczarować, gdy przjedziesz na niego bezpośrednio z G3 - siłą rzeczy co chwila będziesz porównywał swój "nowy" nabytek z poprzednikiem... No chyba, że dochodzą tutaj dodatkowe argumenty - np. potrzebny Ci mniejszy gabarytowo aparat. Pozdrawiam.
Re: Zamina G 3 na S 40 - Warto ?
[quote:677f1133fa="Użytkownik G3"]jestem posiadaczem (szczęśliwym) Canona G 3 i mam propozycję zamiany na S-40 z dużą dopłata (ponad 1 tyś) Czy warto jest wchodzić w taki układ ? Poza tym w zdjęciach nocnych tego Canona S 40 wychodzą jakieś pręgi :!: Co to może byc, uszkodzona matryca czy co ? a może one tak mają .....[/quote:677f1133fa] Proszę o podpowiedź .......
#-1
No w zasadzie potrzebna mi jest kasa i gdyby nie te wątpliwości to już bym się zamienił A co myślisz o tym pręgach ?
#-1
Pręgi wychodzą - jak rozumiem - na zdjęciach? Wiem, że Canonom zdarzają się pewne problemy z LCD i rzeczywiście bywa tak, że pojawiają się na nich jakieś paski czy pręgi - widoczne właśnie przy kiepskim oświetleniu. To jednak chyba inne zagadnienie. Nie mam odniesienia do S40 - robiłem zdjęcia tylko S45 i nie przypominam sobie, by coś takiego mu dolegało. Na zdjęciach z S40, które oglądałem w sieci, też nie zauważyłem takiego problemu. A czy próbowałeś bawić się nastawami aparatu? Zachowuje się tak przy każdej nastawie rozdzielczości i kompresji?
Z tego co widziałem to gość robił zdjęcia tylko w rozdzielcości 1024x768 i wtedy tego nie widać bo zdjęcia nie mają wogóle ostrości a liść z daleka dla tego aparatu wygląda to poprostu rozmazana plamka. Z tymi pręgami to chodzi o to że one są już na zdjęciach a nie na wyświetlaczu LCD ..... Sam nie wiem co myśleć
#-1
Może to błąd matrycy bądź algorytmów odpowiadających za kompresję zdjęcia... Cokolwiek to jest - nie zachęca do zakupu (wymiany). Prawdę mówiąc - uważam G3 za jeden z najlepszych "ambitnych" aparatów compactowych - choćby właśnie ze względu na świetne zdjęcia nocne, ale generalnie prezentuje się bardzo dobrze. I wciąż bardzo ładnie trzyma cenę; nie wiem, czy zwróciłeś na to uwagę, ale G3 kosztuje ok. 2000 złotych i więcej (na Allegro, bo w moim "ulubionym" Euro AGD widziałem go ostatnio za 3200), podczas gdy ceny S45 kształtują się w okolicach 1300-1450 złotych (z dodatkami) a o S40 już ogólnie trudno, ale jest o jakieś 200-300 złotych tańszy. Tak więc tę dopłatę w wysokości 1000 złotych traktowałbym raczej nie jako super okazję a po prostu realną wycenę wartości i mozliwości obydwu aparatów. A osobną sprawą jest przesiadanie się ze sprzętu lepszego na gorszy - może się nagle okazać, że paru rzeczy zabraknie Ci w S40, jak choćby możliwość montażu konwerterów i filtrów... Wiem, że są specjalne tulejki do S40 mocowane na obudowie, ale to już nie to samo. Pozdrawiam.
Wiesz co , jestem święcie przekonany że robię nie za dobrze sprzedając ten aparat ale mam propozycję dopłaty dokładnie 1200 zł bez żadnych kart pamięci (zostają u mnie 128 MB i 32MB) mój aparat ma ponad rok czasu a na allegro już jest ciężko sprzedać G 3 za więcej niż 1800 zł więc tak sobie pomyślałem że choćbym miał się zamienić na S40 i go sprzedać to może się będzie opłacało bo wtedy powinno mi wyjść ponad 2000 za tego G3 a ja widziałem ostatnio na Allegro G3 za 1800 zł z roczną gwarancją ! ! ! ...... poza tym o sprzedaży zadecydował brak gotówki u mnie (chcę kupić mobilka) i chcę się dowiedzieć mniej więcej czy WARTO zamienić ? Poza tym dzisiaj dostałem fotki dzienne z tego S40 i już nie widać prążków ale widać tak ogromną różnicę w zdjęciach że aż mi się płakać chce ! Ostrość zdjęć robionych G3 jest kosmiczna (chociaż mógł by lepiej ją łapać). Nie znam się na tym ale w tym S40 podejrzewam matrycę tzn. że jest uszkodzona bo chociaż nie widać tego na zdjęciach robionych w dzień to nocne są zkiepściałe !!!
#-1
powiem to tak - dlugo sie tymi apratami nie bawilem, wiec mam tylko pare uwag odnosnie tych maszynek... kumpel ma g3 i chwali ja pod niebiosa, sasiadka ma s40 - itez jej sie podba, bo bardziej rozmiarowo praktyczny (kobiety..) - jednak w momencie gdy ja i kumpel co to se kupil eosa300d wzielismy oba do reki i popstrykalismy doszlismy do jednego wpolnego wniosku - g3 deklasuje s40! wg mnie lepiej pozostac przy takim udanym aparacie - zauwaz ze wiele osob obecnie wciaz probuje gdzies dostac g3, bo na g5 czesto ich nie stac - a to znaczy ze dla wielu g3 to wciaz klasa aparat - co tez moge potwierdzic - ja jako slr zenitowiec i kumpel od eosa.
Jak by nie było to dziekuje za komentarze panowie .
#-1
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta