Fuji Finepix S7000 czy Nikon Coolpix 8700
Zastanawiam sie nad kupnem jednego z tych aparatów. Na poczatku byłem zdecydowany na Fuji'egoa ale potem zaczęło mnie ciągnąć w strone Nikona. Bardzo proszę o opinie i sugestie które pomogą mi w dokonaniu wyboru pozdrawiam !!
#-1

Wszystko pięknie, ale różnica w cenie? W końcu 8700 to jeden z nowych ośmiomegapikselowców... Czy chodzi o 5700?

Nikon 8700
Chodzi o N 8700 wiem ze różnice są olbrzymie przemawiające na korzysc N8700 ale chodzi mi głównie o jakośc wykonania tych aparatów a dokładniej o optykę wiem ze wystarczyłby mi S7000 (jezeli chodzi o matryce) i zastanawiam sie czy jest sens dokładać do 8700 pozdrawiam
#-1

no nie wiem, ciezko powiedziec. ale skoro juz patrzysz na 8mpixelowce, to nie zapominaj o takich maszynkach jak a2 czy tansze lustrzanki cyfrowe jak nikos d70. one tez sa w tej kategorii cenowej. za to moja subiektywna ocena roznicy jakosci zdjec - ja tam nie widzialem zadnej roznicy, a skoro nie widac roznicy... inna kwestia ze w kategorii 5mpixow mozna tez polecic np takiego a1 minolty ktory jest rowniez wspanialym aparatem - warto na niego rzucic okiem i wziasc go pod uwage przy zakupach.

Jeżeli chodzi o ośmiomegapikselowce to w rozmaitych zestawieniach - choćby na dpreview, które dokładnie przeegzaminowało wszystkie aparaty tej klasy - zwycięża Olympus C-8080. Ponieważ ta ocena jest dosyć spójna, trzymałbym się jej i spośród cyfrówek 8MPix wybrałbym właśnie Olympusa - tym bardziej, że paradoksalnie na jego korzyść przemawia również cena. Matryca w S7000 to specyficzna sprawa, niektórzy krytykują te Super CCD stosowane w Fuji. Bardzo podobał mi się S602Z, o jego następcy różne ploty krążą... Ale ostatnio solidnie staniał, podobnie jak Nikon 5700. Z tych dwóch połasiłbym się chyba jednak na Nikona. Sorry, jakoś nie potrafię obok siebie postawić Nikona 8700 i Fuji S7000... ;) Inna bajka.

8800
No i wyszedł Nikon CP 8800 ja jestem pod wrazeniem maszynki a Panowie co na to ?
#-1

Założyłem już wątek na jego temat, wygląda bardzo smakowicie - kojarzy mi się ze starymi Oly 2100 UZI i Canonem Pro 90 IS - tamte też stanowiły ówczesny high-end. Ale podstawowe pytanie - cena?!!! Chyba nie będzie tańszy od 8700, bo dlaczego miałby być - a to oznacza naprawdę spore pieniądze. Poza tym - pomimo imponujących na papierze charakterystyk - trzeba poczekać na pierwsze opinie na jego temat, to jednak aparat pionierski - taka matryca i taka optyka...

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta