zywot baterii a karta pamieci
witam. posiadam aparat canon a75. zakupilem ostatnio karte pamieci CF256MB firmy Lexar (wesja standart). teraz mam pytanie? czy jest mozliwe ze na tej karcie aparat dziala jakby krocej niz na oryginalnej karcie pamieci. czy wszystkie wieksze karty pamieci pobieraja wiecej energii? Czy Sandisc jest mniej energochlonny? prosze o porade?

A czy dzieje się coś, co by na to wskazywało? I co rozumiesz poprzez "oryginalną kartę pamięci"? Bo ta dołączana do aparatu jest po prostu mniejsza, więc trudno je porównywać... Bo czy nadzorujesz stale pracę aparatu, to, jak korzystasz z LCD, zoomu optycznego, lampy błyskowej? Karty CF generalnie są nieco bardziej energochłonne, najgorzej pod tym względem z uwagi na budowę wypadają Microdrive IBM. Zapewne te szybsze, więc i na ogół większe pojemnościowo karty mają nieco wiekszy pobór mocy, jednak nie sądzę, by należało sie tym przesadnie niepokoić - tym bardziej, że masz kartę w wersji standard... ;)

[b:9fb52fa40b]Ginty[/b:9fb52fa40b]. dziekuje za zainteresowanie tematem. Karta oryginalna to dla mnie ta dolaczona do aparatu. ma 32mb pojemnosci i pordukcji canona. wykonuje na niej okolo 300 zdjec-wiekszosc za dnia, bez lampy, stale uzywajc lcd. dosyc czesto musze wczytywac fotki do komputera. natomiast na Lexarze 256mb (predlosc razy 4=600kb/s) moge wykonac okolo 150-200 fotek w tych samych warunkach oswietleniowych. rowniez z lcd. takie jest moje subiektywne odczucie ze ta karta jest bardziej energochlonna, ale nie wiem gdzie lezy prawda. karte ta kupilem naprawde tanio (35$) wiec nie bede sobie plul w brode. jest jak jest. poza tym zapraszam na strone [b:9fb52fa40b]www.bhphotovideo.com [/b:9fb52fa40b]jest no potezny sklep na mahattanie (NY) oferujacy wielki wybor sprzetu fot wszelkiego rodzaju. ceny sa rowniez baaaardzo ciekawe. np. moj a75 kosztuje tam 219dol. mysle ze to dobra cena...

Ta "oryginalna" karta jest wprawdzie sygnowana przez Canona, ale producentem jest zapewne jeden ze znanych producentów kart - gdzieś na karcie powinna być małymi literkami wytłoczona nazwa producenta. ;) A Lexar wcale nie jest taką słabą firmą... W moim odczuciu trudno jest o naprawdę powtarzalne warunki, ale nie wiem, ile razy już "przećwiczyłeś" obydwie karty, nie wiem np. również, w jaki sposób zgrywasz dane... Niewykluczone (całkiem nawet prawdopodobne), że - tak jak pisałem - większa karta jest szybsza i rzeczywiście ma nieco większy pobór mocy. Poniżej link do całkiem obszernego porównania kart CF - może Ci się do czegoś przyda: http://www.xbitlabs.com/articles/memory/display/16-cflash-roundup.html A co do adresu sklepu... ;) Jak widzę ceny a la U.S.A. to mi się smutno robi... :( Ale jak byś chciał, to możesz dokleić ten link w przyklejonym u góry działu wątku o miejscach, w których warto kupować akcesoria - a może lepiej w podobnym wątku w dziale Kupię/Sprzedam (szczególnie, jeżeli masz już jakieś pozytywne doświadczenia związane z tym sklepem). Pozdrawiam.

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta