Zmniejszenie zdjecia
Jak pomniejszyc zdjecie na kompie przy uzyciu jakiego programu ? Chodzi mi o zniejszenie go ! Mam nadzieje ze wiecie o co mi chodzi bo nie wiem jak to wytlumaczyc ale np zeby nie zajmowalo tak wiele miejsca przy wysylaniu na mail, jesli robie w najwiekszej rozdzielczosci .Pozdrawiam Prosze o pomoc
Możesz zarówno zmniejszyć rozdzielczość jak i zwiększyć stopień kompresji zdjęcia (zakładam, że to JPG) - obydwa zabiegi zmniejszą jego wielkość (pliku). Część aparatów cyfrowych umożliwia wykonanie takich zabiegów bezpośrednio w aparacie; możesz tego dokonać zwykle również na kompie za pomocą dołączonego do aparatu oprogramowania. Poza tym istnieje cały szereg innych programów - właściwie każdy średnio skomplikowany program graficzny oferuje tego typu funkcje...
dobrym zwyczajem jest zmiana rozdzielczości wysyłanych zdjęć np 2x lub lepiej 3x można tego dokonać hurtem dla wszystkich zdjęć w katalogu np za pomocą darmowego IrfanView którego gorąco polecam przykład: w programie po załadowaniu zdjęcia wybierz z menu Image opcję Resize/Resample i kliknij przycisk Half (aby zmniejszyć wymiary zdjęcia o połowę) pamiętaj aby zaznaczyć opcję Resample Laczos (trwa to troszkę dłużej ale efekty są znacznie lepsze a nie jak po zmianie rozmiaru w Microsoft Photo Editorze który robi zwykły Resize)
#-1
Nie daje to wystarczających efektów . Jeżeli mam zdjęcie które ma 1,2 mb i chcę je umieścić w galerii czyli max 100kb to jak to zrobić ?
Musisz się pobawić rozdzielczością i kompresją - tak, aby osiągnąć jak najlepszy efekt (niestety limit objętości pliku podyktowany jest względami praktycznymi - dokładnie jest to obecnie 640x640 pikseli i 128000 bajtów). Proponuję rozdzielczość w okolicach 640x480 (są w miarę optymalne do oglądania w sieci - nie za duże, nie za małe) lub bardziej zdjęciowy format 640x427 (czyli odpowiednio przyciąć w proporcji 3:2 - jak do fotolabu) i do tego dopasować kompresję. Pozdrawiam.
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta