Co wybrac Nikon 8700 czy Sony DSC-F828
Wtam mam zamiar kupic aparat i zastanawialem sie nad tymi modelami, mozecie mi doradzic co wybrac a moze cos innego w tym przedziale cenowym. Aparat ma byc do urzytku domowego wycieczki itp

Jeżeli z tych dwóch - Nikon 8700. Ale jeżeli ogólniej musi to być ośmiomegapikselowiec - to może Olympus C-8080? Wygrywa zdecydowaną większość testów w tej klasie... A jeszcze ogólniej - czy na pewno potrzebujesz sprzętu z tej półki? Do zastosowań czysto domowych to sprzęt dosyć drogi... Pozdrawiam.

pozwole sie ginty odrobine z toba niezgodzic.. wg mnie to leszym produktem w ofercie drogich 8mpixelowcow bylaby minolta a2. wg mnie odrobine lepsza od c8080 (jak widac nie jestem uprzedzonym do innych marek niz oli wlascicielem i wielbicielem c4000 :twisted: ) jednakowoz (loz jakie fajne slowko ;-) ) stanowczo poepiram zakwestionowanie uzycia takowego cholernie drogiego aparatu do celow czysto amatorskich jak wycieczki, imprezy - to tak jakby kto kupil p4 ee 3.4giga do worda ;-) no i poza tym ja sie boje a kazdy zakup powyzej 50pln (jakis strachliwy jestem chyba) i np przy zakupie modelu z tej klasy cenowej co a2 czy c8080 to balbym sie wziac takowy aparat gdziekolwiek. daltego proponowalbym zejscie o poziom nizej np do klasy 5mpixelowcow jak np a1, czy nawet ze wzgledu na proponowane zastosowanie do klasy c4000/s414/a75/a80/s50. jesli jednak upierasz sie przy zakupie czegos z gornej polki to odsylam do ktory zapoczatkowalem w dziale lustrznek cyfrowych - a dokladnie do lustrzanka vs kompakt. polecam go dokladnie przestudiowac - moze cos rozjasni i podpowie.

No cóż, ja polecam Olympusy, ale nie dlatego, że mam takowy - kupiłem go świadomie, po licznych konsultacjach; niekoniecznie każdy poleca coś jako dobre, bo to posiada - czasami bywa tak, że coś się posiada, bo jest dobre... ;) Wracając do C-8080 - czytałem trochę zestawień aparatów 8MPix oraz niezależnych recenzji i generalnie coraz bardziej upewniam się w przekonaniu, że gdybym sam szukał takiego aparatu, to byłby Oli C-8080 - i to nie ze względu na markę. Rzuć okiem choćby na recenzje na dpreview - chyba najbardziej szczegółowe i rozbudowane - C-8080 prezentuje się zdecydowanie najlepiej. Jednak wciąż mam wątpliwości co do sensu takiego zakupu - bo z jednej strony do focenia domowego wystarczy (z dużym zapasem) sprzęt znacznie tańszy, z drugiej strony w okolicach cenowych aparatów 8MPix oscylują już najtańsze lustrzanki cyfrowe...

na to tez i zwrocilem uwage - ta cena - mozna taniej i mozna w lustrzanki... i zdaje mi sie ze jak cos to lepiej d70 nikosia a nie zaden z wymienionych 8mpixow. co do tych recenzji - to juz dawno z ciekawoscia je przestudiowalem - ale po prostu jakos bardziej mi sie spodobal a2, cos mnie ten system stabilizacji i biektyw bardziej ciagna, choc nie ukrywam ze czuje respekt wobez c8080. aha no i ten wizjer - odchylany - dla mnie bomba ;-) no i rzeczywiscie - chwale model c4000 nie tylko dlatego ze go mam, ale rowiez dlatego ze uwazam go za jeden z najbardziej udnaych modeli na rynku - a w swej klasie cenowej to wg mnie lepszego sie nie znajdzie ;-)

Off topic: Co do C4000Z w pełni się zgadzam, w końcu sam do niej zachęcam z uwagi na przełożenie ceny do możliwości... (Również Ciebie swego czasu ;) ). Minolta już tradycyjnie bija konkurencję możliwościami, ale na liście wad pojawiło się kilka istotnych zastrzeżeń jn. (cytat z dpreview): * Disappointing resolution, soft images (not just as a result of poor AF) * Auto focus confirmation despite being out of focus * Lens being stretched past its resolution capabilities? * Flash color cast, under exposure * Some vignetting / lens shading * LCD only tilts upwards, does not twist out * Lens not as fast as some others at wide angle (F2.8) * Poor automatic white balance in artificial light * Moiré visible near resolution limits (especially disruptive of horizontal lines) * No AF assist lamp (although still performs quite well) * Long CF write times for JPEG Extra-Fine / Fine (7.1 sec / 5.3 sec) Tymczasem Olympus: * Least zoom of current eight megapixel prosumer digital cameras * Camera locked while writing RAW images * Further than average minimum focus distance (0.8 m) * LCD only tilts upwards, does not twist out * Only five steps of zoom from wide to telephoto * CF card sometimes difficult to grip when removing * Initially complex button+dial controls, although it becomes easier in time * Aging menu system * Slow image to image browsing in play mode * Zoom speed too fast, not proportional zoom lever Właściwie zero zastrzeżeń dotyczących jakości zdjęć, czego absolutnie nie sa się powiedzieć o A2. Dwie kluczowe sprawy - jakość zdjęć + szybkość wypadają w C-8080 bardzo pozytywnie, jeżeli do tego dodać świetne wykonanie, ergonomię, znakomite akumulatorki, modyfikowalne olympusowkie menu (ja je lubię, po jakimś czasie ma więcej zalet niż wad), itd., to C-8080 zdaje się prezentować lepiej niż A2. A propos - pojawiła się Minolta A200... Pozdrawiam. P.S. Bieżący wątek zostanie niedługo przeniesiony do działu o zaawansowanych cyfrówkach.

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta