Historyczne miejsca - druga fotozagadka by Mireq
Co to za obraz ? Gdzie wisi ? Każdy na tym Forum z nim się zetknął. [img:17e8cb0974]http://img248.echo.cx/img248/3004/mbo29yd.jpg[/img:17e8cb0974]

Widzę, że kontynuacja wileńskich klimatów :) Matka Boska Ostrobramska. Nie wiem tylko dlaczego każdy się z nim zetknął.

Zgadza się. będac w Wilnie nie sposób ominąć to miejsce. A to zetknięcie, to takie trochę przewrotne. Kto nie czytał Pana Tadeusza ? No to jeszcze jedno przewrotne pytanie. Kogo lub czego brak na tym obrazie ?

Nie wiem czy odpowiedź będzie poprawna. Czyżby chodziło Ci o to, iż na wizerunkach Matki Boskiej, zawsze na Jej rękach znajduje się Dzieciątko Jezus? Na tym wizerunku Go brak. :)

Gy, brawo za spostrzegawczość. Przy tak sformułowanej odpowiedzi muszę stwierdzić, że odpowiedź prawidłowa. Gdybyś powiedział, że na zdjęciu nie ma Jezusa, to filozoficzna odpowiedź brzmiałaby, że jest. Matka Boska była w stanie błogosławionym. Tak mnie sprostował znajomy ksiądz. Stąd ta przewrotność pytania. Ot taka ciekawostka, ale warto wiedzieć.

[quote:d418287402="Mireq"]Matka Boska była w stanie błogosławionym. Tak mnie sprostował znajomy ksiądz. [/quote:d418287402] Ciekawe skąd ten ksiądz to wiedział :D .

Skoro powiedział, to pewnie wie co mówi. 8)

faktycznie, nie zwróciłem uwagi na brak Dzieciątka

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta