Zagadki by Mireq
Podczas rozlicznych spacerków z aparatem spotkałem się z wieloma interesującymi rzeczami. Poznanie ich poprzez zagadki będzie chyba ciekawe. Pierwsza rzecz, która mnie zaintrygowała. Co to jest ? Jakie ma zastosowanie ? [img:52d6ab2416]http://img279.echo.cx/img279/8469/po5gf.jpg[/img:52d6ab2416]
Co to jest, niestety nie wiem. Zastosowanie - poręcz. Czy zgadłam?
CZyżby to była jakaś szkoła lub uczelnia i rzeźba pokazuje, że trzeba barany i osły zaciągać siłą do ławek szkolnych?? Ot to taka moja interpretacja :D
Tak więc są to schody do urzędu miasta. Konieczność wykonania poręczy + nieogranioczone środki na nią = poręcz-rzeźba. Symbolizuje wyciąganie ostatniej krowy przez urząd od podatnika. Czyż u nas nie powinny takie poręcze funkcjonować ?
Jakbyś jeszcze dodał w jakim mieście tak "wydzierają".... ;)
Miasto partnerskie dla Zamościa, Schwabisch Hall przez a umalut.
całkiem oryginalne- dobrze że u nas takich zdolnych nie ma
Szkoda że nie znam adresu "mojego stolicznego prezydenta". zaraz bym mu to podesłał :twisted: PS. Przerejestrowywałem ostatnio samochód stąd tamała frustaracja :wink:
Zapodam tutaj ciekawą zagadkę. CO to za urządzenie ? DO czego służyło ? Zagadka na pozór prosta. [img:b2b474923d]http://img42.echo.cx/img42/9125/kajdany5zr.jpg[/img:b2b474923d]
Pewnie za proste , ale co mi tam - Służyło do zakucia jakiegoś niesfornego robotnika / niewolnika / nikczemnika / czy innego złoczyńcy ;)
to ja jeszcze dorzucę, że pewnie zaqwało to nogi, a nie ręce (skoro to nie taka prosta zagadka) :lol:
Myślenie idzie w prawidłowym kierunku. Pytanie kończące. Czyje nogi miały te kajdany zakuwać lub podpowiem krępować ?
to kajdanki do igraszek we dwoje :D :lol: żeby urozmaicić wstępną grę erotyczną. hihihi
Ciekawe zastosowanie. O takim jeszcze nie słyszałem, ale pewnie można. Będę je w takim razie wypożyczał do tych celów. Wiszą sobie bezczynnie na ścianie, a tak może się obecnie do czegoś przydadzą. Na poważnie rzecz traktując, zastosowanie jest trochę inne. Też się krępuje. Pytanie kogo lub co i po co ?
[quote:19de1cbc54="Mireq"] Też się krępuje.[/quote:19de1cbc54] czy to znaczy, że nadal się krępuje ? no chyba nie konia, żeby nie uciekł z łąki? wybaczcie za skojarzenia, ale kiedyś widziałam, jak konik na łące miał związane kopyta, mniemam że po to, aby nie uciekł... :(
[quote:c0339479f5="malinowy_motylek"]no chyba nie konia, żeby nie uciekł z łąki?[/quote:c0339479f5] tak teraz na poważnie, to tez mi się tak wydaje, ale może byczka, żeby nie za bardzo rozrabiał
Tak jest krępowało się konia, tylko po to jest klucz, żeby złodziej go nie ukradł. A więc zakuwało sie konia w kajdany przed złodziejem. CIekawe nie ?
:shock: ciekawe
biedny konik, takie sytuacje musiały być dla niego ... krępujące :( :wink:
Ja mój rower podobnie zakuwam w kajdany przed złodziejem :D Jednak mój rower nie ma duszy i uczuć, więc nic go nie krępuje i nie boli :wink:
Koń ma duszę i uczucia ? :wink:
a nie?? z duszą w ostateczności można się nie zgodzić, ale uczucia to chyba jak najbardziej ....
Uczucia ma ;)
@Mireq, a wieżysz w reinkarnację? Bez tego ta polityka by się nie odbyła. Odczucia. W obecności jednych osób koń jest spokojny a w obecności drugich nie. Jednym da sie pogłaskać innym nie. Tak samo psy czy koty. Tym się kieowałem oraz tym, ze odczuwają ból fizyczny. Pozdro
popieram :)
Odczucia to nie uczucia. A to, że koń jednych lubi, a innych nie to instynkt zwierzęcy. Chciałbym, żeby to co mówicie było prawdą i jak mocno chcecie to przyznam wam rację. Tym bardziej, że dziadek był ułanem i od Piłsudskiego otrzymał nagrodę za zlot gwiaździsty. Z Włodzimierza Wołyńskiego do Warszawy na koniu. W myśl tego co mówicie współczuję teraz koniowi a nie dziadkowi. Ten pierwszy co prawda wrócił do koszar w znakomitej formie. Gorzej było z dziadkiem. Jakiś czas nie mógł za bardzo chodzić. Nie wiem dlaczego. :lol:
A nie będę Cię zmuszał mocno abyś przyznał nam rację :wink: "Jaki koń jest każdy widzi"
Koniki zawsze miały szczególne miejsce w Polsce. Mój dziadek tez był ułanem i zwykł był mawiać że wszystkie zwierzęta zdychają ale koń umiera. Pozdrowionka
Coś w tym chyba jest. Ja też żywię wielki sentyment do koni
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta