Historyczne miejsca - trzecia fotozagadka by Mireq
W wędrówkach po Roztoczu Zachodnim natknąłem się na taką rzecz. Zagadka nie jest łatwa. Czy wiecie co to jest ?[img:94ea35fff7]http://img137.echo.cx/img137/1610/zagadka4so.jpg[/img:94ea35fff7]
Już chciałem powiedzieć "Sztywny Pal Azji" ale spojrzałem na daty izrobiło mi się wstyd :oops: Sądząc z dat 1863-64 to jakaś Styczniowo-powstańcza mogiła :?: Pozdrowionka i przepraszam za "Azję"
Podpowiem, że to coś pochodzi z Węgier. Pochodzi, nie jest.
Jak dla mnie przypomina totem, ale wnosząc po tablicy, to chyba niekoniecznie?
pomnik jakiś może :D, no i ławeczka w podobnym stylu
mi oprocz totemu, pomnika przychodzi jecsez na mysl jakas ladna, zdobiona latarnia :) - taki stylowo urzadzony zakatek :) pozdrowionka :)
Dla mnie również totem...
Podpowiem, że nazywa się to kelewesz.
czyli pomnik powstańców węgierskich, tak?
Muszę bić się w piersi i przyznać, że źle napisałem nazwę tego czegoś. Prawidłowo powinno być kevelez. Zasugerowałem się pisownią z testu gimnazjalnego. Popełniono tam błąd i nie wiedziałem dlaczego mi to nie pasuje. Pamiętałem jak kolega inaczej wypowiadał tę nazwę. Myślałem, że się pomylił. Teraz podaję dwa źródła 1. http://www.powiatjanow.lubelskie.pl/warto.html "Wieś położona na północny- wschód od Janowa Lubelskiego wśród wzgórz Roztocza nad rzeką Por, która tu rozpoczyna swój bieg, na wczesnośredniowiecznym grodzisku. Droga Wierzchowiska - Batorz powoli wspina się na roztoczańskie wzgórza, skąd można podziwiać piękne krajobrazy. W lesie na trasie Batorz - Otrocz, na Sowiej Górze - w miejscu ostatniej bitwy oddziału powstańczego płk Marcina Borelowskiego "Lelewela" w dniu 6 września 1863 r. usypano kopiec upamiętniający to wydarzenie. W 1991 roku Ambasada Republiki Węgierskiej ufundowała marmurową pamiątkową tablicę oraz kevelez - oparty na tradycji rycerskiej Węgrów obelisk, poświęcony poległym tu, walczącym w Powstaniu Styczniowym ochotnikom węgierskim. Na miejscowym cmentarzu pochowani są polegli w bitwie powstańcy i ich dowódca - mogiła z popiersiem "Lelewela". Miejsce rajdów turystycznych - Ogólnopolskiego Rajdu Przewodników Szlakiem Oddziału Marcina Borelowskiego "Lelewela" organizowanego od 1971 roku przez Oddział PTTK w Janowie Lubelskim, obozów wędrownych, wycieczek. " 2. "Roztocze Zachodnie - Przewodnik nie tylko dla turystów" strona 82. Autorem tegoż jest mój przesympatyczny kolega, Marek Nasiadka. Wytrawny fotograf, turysta i tramp. Może namówię Go kiedyś na wizytę na forum.
I to mi sie naprawdę podoba na naszym forum - zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć - i to nie tylko o pstrykaniu. Piękne miejsce, Roztocze mam w swoich planach więc spróbuję je odwiedzić. pozdrowionka
[quote:a37e6257b5="August"]zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć [/quote:a37e6257b5] [b:a37e6257b5]Mireq[/b:a37e6257b5], sporo wyjeżdza i zawsze coś ciekawego ze sobą przywiezie.
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta