karty pamieci przy podejmowaniu decyzji kupna aparatu
chcialem sie dowieziec co sadzicie o tym. bo w sumie to rozne aparaty uzywaja rozne pamieci, jedne tansze (np typ sm lub cf lub sd), inne drozsze (ms czy xd), jedne nowsze standardy (jak xd) inne troche starsze (mmc czy sm)... jako czlowiek chyba rozwazny zawsze biore pod uwage przed kupnem aparatu pod uwage takie drobnostki. lub jakby kto wolal nie drobnostki a wazne fakty. kolega np kupujac aparat odrzucil c4k bo ma tylko sm - wg niego leiej kupic cos co oferuje nowsze karty o wiekszej pojemnosci i o nizszej cenie (canon a75 lub s414) i ostatecznie kupil minolte. chcialem sie dowiedziec co sadzicie o kartach, czy warto sie maczyc nad specyfikacjami i odrzucac badz co badz bdb aparaty na rzecz innych ze wzgledu na karty. i co myslicie - jaki standard najdluzej prztrwa, jaki oferuje najlepsza jakosc/wydajnosc w stosunku do ceny?? i ktore karty wg was sa najlepsze (polecane stqandardy i producenci).
Na dzień dzisiejszy ceny kart pamięci poszły gwałtownie w dół - najdroższe w tej chwili są w tej chwili (ceny z Allegro za najtańsze karty 128MB): XD (180-200 złotych), dalej Memory Stick (150-180 zł), Smart Media (120-140 zł), SD (105-125 zł) i wreszcie CF (100-110 zł). Oczywiście przy tej samej pojemności karty lepsze (szybsze czy z elitarnych serii objętych wieczystą gwarancją) można kupić za odpowiedno większą sumę. Czy należy się kierować ceną kart przy zakupie aparatu? Jeżeli znajdziesz już konkretny model, który odpowiada Ci idealnie pod każdym względem a wątpliwości budzi wyłącznie typ obsługiwanych kart pamięci - to uważam, że nie. Różnice w cenach kart stają się coraz mniejsze - np. jeszcze pół roku temu karta Memory Stick 128MB kosztowała ok. 250 złotych, co rzeczywiście obniżało atrakcyjność zakupu aparatów Sony, które z MS współpracują; jednak obecnie MS staniały już do całkiem przyzwoitego pułapu. Generalnie ceny kart CF, SD/MMC i SM są do siebie bardzo zbliżone; odstają MS i XD, ale nie w sposób dyskwalifikujący. Wady i zalety... Smart Media jest formatem, który nie będzie już rozwijany (jednak wciąż można je kupić i to zapewne przez jakiś czas bezproblemowo); największe dostępne karty to 128 MB - powinny chyba wystarczyć do normalnego focenia. Stąd nie przekreślałbym C4000 z uwagi na typ kart pamięci. CF prezentują się imponująco pod względem rozpiętości cen - wszystko zależy od osiągów karty, jednak te tańsze na ogół spokojnie wystarczają (przy rejestrowaniu dłuższych filmów czy zdjęć w formatach nieskompresowanych szybkość karty może mieć istotne znaczenie); pewną wadą kart CF jest ich wielkość i budowa (ryzyko uszkodzenia aparatu przy wkładaniu karty poprzez połamanie pinów - nie tylko teoretyczne). W przypadku kart XD do niedawna jakoś mało kto rozróżniał producentów - po prostu istniał podział na karty XD Olympusa ( z funkcją panoramy) i Fuji (bez tej funkcji). Ostatnio na rynku pojawiły się tanie karty różnych firm w powyższych standardach i XD zaczęły tanieć. Za wadę XD można uznać ich wielkość - dla odmiany są za małe ;) , naprawdę łatwo je zgubić (pomijam przypadek pewnej znajomej, której karta XD "wyskoczyła" z aparatu przez okno i tyle ją widziała)... O ile widziałem różne zestawienia kart CF i SD (zależnie od szybkości, objętości i producentów), o tyle o kartach XD zbyt wiele informacji nie znalazłem - to się jednak pewnie zmieni z upływem czasu... Które karty zostaną na rynku? Wiadomo, że znika format SM, który Fuji i Olympus oficjalnie zastąpiły XD, ale tak zupełnie nie zniknie z dnia na dzień. Poza tym pozostałe formaty będą rozwijane, na dzień dzisiejszy są zbyt popularne, aby zlikwidować; zapewne z czasem będą miniaturyzowane - już tak jest w przypadku kart SD i MS. Zaryzykowałbym teorię, że jako pierwsze z powyższej grupy powinny wyjść z obiegu CF - przede wszystkim ze względu na wielkość, ale obecnie są powszechnie używane (no i jeszcze Microdrive), na dodatek to najszybsze (o ile się nie mylę) karty pamięci. Przy zakupie kart unikałbym "no-name'ów". Należy zwrócić uwagę na ewentualne sugestie producenta aparatu - np. Minolta w opisie Z1 zastrzega, że wolniejsze karty SD mogą uniemożliwić zapis filmu o wielkości równiej pojemności karty. Raczej kupowałbym dwie karty mniejsze (np. po 128MB w miejsce jednej 256MB), o ile ceny są podobne - w razie awarii (a takie się zdarzają, karty różnie znoszą wilgoć czy zmiany temperatury) czy utraty karty zawsze stracimy mniej zdjęć - no i pozostanie karta zapasowa. Pozdrawiam.
kupilem sm kingstona... na razie 128 wystarczy na ten tydzien, ale na wrzesniowy wypad we wlochy dokupie kolejnego 128 modula... sandisk lub emtec - bo te mam akurat w sklepie pobliskim... chyba dobrze zrobie, co?
Brzmi pozytywnie. ;) Chociaż to jeszcze zależy od ceny... Za jakiś czas będziesz wiedział, czy i jaka dodatkowa karta Ci jest potrzebna, więc spokojnie... Wypróbuj możliwe nastawy rodzielczości i kompresji - wybierz sobie jakąś domyślną i dopuszczalno-awaryjną (na wypadek problemów z miejscem na karcie); najlepiej zrób kilkanaście fotek tego samego obiektu (z dużą ilością kolorów i detali) przy różnych nastawach i obejrzyj je starannie. Ja po ostatnich doświadczeniach dokupiłem sobie kartę - zdjęcia w niższej rozdzielczości jednak mnie rozczarowały, robię w HQ i 3MPix a jak mogę to w SHQ. TIFF-ów nie używam (jak dotąd) - jednak każdy ma swoje gusta. Poz.
po krotkim obcowaniu jednak stwierdzilem ze pstrykac bede w hq, 4 mpixy, orientacja 3:2, rozmiar okolo 700kilo/fotos... awaryjnie, to jest jak bede potrzebowal lepszej jakosci mam przygotowany my mode z ustawieniem shq i max rozdzialki.. zobaczym ile to wyjdzie na tym wyjezdzie... dzieki wszystkim za pomoc w wyborze ;-)
Tak, uroczy dialog... ;) Czyli masz juz aparat? I jak pierwsze wrażenia? Ale to może w osobnym wątku - tak, żeby się trzymać tematu... Zdecydowałeś się, jak widzę, na format dedykowany pod wersję papierową? My Modes - fajna rzecz. ;) Poz.
[quote:0d186098f5="mkarwin"]po krotkim obcowaniu jednak stwierdzilem ze pstrykac bede w hq, 4 mpixy, orientacja 3:2, rozmiar okolo 700kilo/fotos... awaryjnie, to jest jak bede potrzebowal lepszej jakosci mam przygotowany my mode z ustawieniem shq i max rozdzialki.. zobaczym ile to wyjdzie na tym wyjezdzie... dzieki wszystkim za pomoc w wyborze ;-)[/quote:0d186098f5] mając niedostatek pamięci na karcie można zgrywać fotki na płyty CD w napotkanych cyfrowych labach - zwykle zajmuje to do 10 minut a kosztuje około 10 PLN - jest to jakieś rozwiązanie moim zdaniem lepsze niż akceptacja zwiększonej kompresji lub zmiany rozdzielczości na zdecydowanie mniejszą.
na szczescie tam gdzie wyjechalem gazdzina miala kompa wiec zgrywanie mnie nic nie kosztowalo... taak mam aparat ;-) oli!!! ;-) jest wspanialy... kumpla (...) strzelal jak co chwila na szlaku sie zatrzymywalem by pstryknac fotki... postaram sie zaprezentowac ujecia... troche wstyd ze: 1 - pogody jednak nie bylo piknej... 2 - filtrow nie mialem...
[quote:a5bda2d52c="mkarwin"]1 - pogody jednak nie bylo piknej... 2 - filtrow nie mialem...[/quote:a5bda2d52c] Aby zrobić odbre ujęcia, nie potrzebujesz ani jednego ani drugiego ;). [quote:a5bda2d52c="admin"] mając niedostatek pamięci na karcie można zgrywać fotki na płyty CD w napotkanych cyfrowych labach - zwykle zajmuje to do 10 minut a kosztuje około 10 PLN - jest to jakieś rozwiązanie moim zdaniem lepsze niż akceptacja zwiększonej kompresji lub zmiany rozdzielczości na zdecydowanie mniejszą.[/quote:a5bda2d52c] Nie zgadzam się - lepiej dokupić drugą kartę, tym bardziej, że ich ceny ostatnio poszły w dół. Kilka takich wizyt w fotolabie będzie kosztować, tyle co karta...
wybacz vendeur - masz racje - nie trzeba miec filtrow by focic pikne zdjecia, ale musisz przyznac ze czesto filtry "uaktrakcyjniaja" finalny efekt, czyli zdjecie...
wybacz vendeur - masz racje - nie trzeba miec filtrow by focic pikne zdjecia, ale musisz przyznac ze czesto filtry "uaktrakcyjniaja" finalny efekt, czyli zdjecie...
dlaczego tak dlugo zapisuje??
mam apartat Fudzi S3000 na kart XD posiadam obecnie dwie kart 6 MB i 128 MB kożystam głównieze 128 MB. ostatnio nichcialo mi sie ręcznie usuwać z niej plików i wziałem ją sformatowalem ale na kompie niewiem co sie stało bo następnego dnia ta karta sie popsuła no może nie dokońca zdjęcia zrobione zapisuja sie nan niej ok 20 sek im wieksze zdjęcie tym dłużejzapisuje przed tym formatem bylo ok zapisywala ok 1 sek. karta 16 MB jest ok niewiem czy to przez ten format czy to winaaparatu. ?? pomóżcie
#-1
Tak, to przez ten format - nie należy formatować karty na kompie, tylko w aparacie, przecież masz taką opcję? Spróbuj zatem sformatować kartę w ten sposób.
STARY MASZ PIWO U MNIE DZIĘKI 100% SPRAWNOŚCI DZIĘKI.
#-1
ech ludziska ni epropagujta tu alkohola :lol: no i czytajta instrukcje - zazwyczaj tam pisze [b]karty formatowac tylko w aparacie[\b] i od razu mniej nerwow i problemow :lol:
[quote:c3f83317c3="mkarwin"] tam [b:c3f83317c3]pisze[/b:c3f83317c3] [/quote:c3f83317c3] "Jest napisane"... :twisted: .
oj vendeur, przepraszam za omylke, i dzieki za zwrocenie uwagi, ale mogles tesz poslac priwa ;-)
To nie lepiej sobie od razu zapodać np. 512 i mieć świety spokój?? a nie rozdrabniać się i dokupywać co jakiś czas nową kartę?? Doradzcie please. pozdrowionka
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta