prawo a fotografowanie
Czesc Nie wiem gdzie to wstawic, to pisze tu. A moze trzebaby bylo zrobic specjalny dzial pt prawo :wink: . Dzis poszedlem z kolega do piekarni i robilismy zdjecia jego psa. Nagle stoi jakis samochod, mysle zrobie zdjecie, syn kolegi bedzie mial radoche. Zrobilem, idziemy dalej, a tu jakis facet drze sie z balkonu, ze mu kradne jego samochod i dalej takie epitety lecialy ze nie przytocze, bo mnie wyrzucicie z forum. I jeszcze za nami poszedl ulica. Chcac nie chcac musialem skasowac zdjecie, bo ewidentnie grozil mi policja i nie tylko i ze jeszcze bede mial z nim do czynienia. No to ja sie pytam, czy istnieje jakies prawo, mowiace ze jak cos fotografuje to musze sie spytac wlasciciela o zgode? To w tym przypadku musialbym sie pytac jakiegos wlasciciela pola, czy moge zrobic zdjecie no bo wie pan tu taki kwiatek rosnie i mi sie podoba i czy moge zrobic zdjecie? No bo nie rozumiem, to co jak robie zdjecie jakiemus samochodowi, to automatycznie oznacza, ze go ukradne? Moze po prostu podobal mi sie i zaslugiwal zeby go uwiecznic. No bo ten facet tak myslal i to glosno powiedzial: ze moze robie zdjecie, bo chce pozniej ukrasc jego samochod. Kolega stwierdzil pozniej nawet, ze moze to opisza w gazetach, ze istaniej takich dwoch z mafii, ktorzy chodza, wybieraja, fotografuja samochody i wystawiaja innej zorganizowanej grupie przestepczej. Przepraszam, ze tak duzo tych i ale sie niezle wk....urzylem. :wink: Dla mnie to bzdura takie rzeczy. Ale nie zdziwlbym sie gdyby nasi kochani panowiez Wiejskiej cos takiego wymyslili. Czy ktos z was mial z takim czyms do czynienia? I co w takiej sytuacji robic?

z jednej strony trudno się facetowi dziwić, miał prawo być zaniepokojony obecnością dwóch kolesi kręcących się koło jego fury do tego robiących zdjęcia, ale czy jest na to jakieś prawo? tego nie wiem. natomiast nie wolno fotografować obiektów militarnych- wojskowych ale ostrzegają o tym stosowne tabliczki. po za tym np muzea itd, ale tam też widnieją wyraźne zakazy. temat jak najbardziej ciekawy, tylko nie ten dział (ale moderatorzy się tym zajmą) przydała by się wypowiedź prawnika na ten temat.

hmm.. jest to temat, ktorym ineteresuje sie od jakiegos czasu... i rowniez ostatnio dumalem nad sprawa fotografowania samochodow z bliska, bo raczej nikt nie przyczepi sie, jesli jego furka bedzie elementem tla naszego zdjecia. Z moich informacji wynika, ze sprawy te moga regulwoac przepisy z prawa prasowego. Jest to jednak dosc gruba ksiazka, a w necie nie moge znalezc zadnego pelnego odpisu :? Jesli chodzi o Twoj przypadek (i zarazem ten nad ktorym ostatnio rozmyslam) to z jednej strony jest to miejsce publiczne, w ktorym mozesz fotografowac do woli, a gosciu jesli sie boi o swoj samochod to mogl go postawic na strzezonym parkingu. Jednak z drugiej strony jest to jego wlasnosc prywatna i - tak jak przy fotografowaniu jego osoby - moze nie zyczyc sobie, aby ktos uwiecznial ja na zdjeciach. Wg polskiego prawa bez zadnych ograniczen fotografowane moga byc osoby pelniace funkcje publiczne (np. policja, straz miejska :D, politycy, itede) jednak tylko w czasie pelnienia przez nie tych funkcji (np. policjant bez munduru jest juz osoba prywatna.. albo tajniakiem, ale tych nie radze fotografowac). Zdjecia te moga byc tesh bez zadanych ograniczen publikowane. Co do osob prywatnych, slyszalem dwie opinie: 1. nie mozna fotografowac ich bez ich zgody, 2. mozna je fotografowac, ale nie mozna zdjec publikowac bez ich zgody. Nie dotyczy to oczywiscie sytuacji, kiedy dana osoba jest 'elementem tla', np.: podczas imprez masowych (koncerty, mecze). tak, po krotce przedstawia sie moja wiedza na ten temat i rowniez chetnie poznam opinie prawnika (ToMiToM-moze Ty sie wypowiesz?) pozdrawiam ps. podcas konczacych sie jush wakacji ja przezylem taka historie: Na rynku pewnego miasteczka k/Wawy odbywaly sie proby przed tzw. 'przysiega' zolnierzy z Zegrza. Jako ze bylo to miejsce publiczne i nie zostalo ono rowniez w zaden sposob ogrodzone, a i wojsko wg mnie pelni funkcje publiczne, chcialem skorzystac z okazji i zblizyc sie do naszych wojakow, nie przeszakdzajac oczywiscie w probie. Przystawalem gdzies z boku czy z tylu (jakies 50cm) stojacych zolnierzy. W pewnym momencie pewien kapitan w raczej niegrzeczny sposob spytal czy mam jakies upowaznienie i czy zabrac mi aparat. Niestety nie zachowalem na tyle zimnej krwi, aby przedstawic mu swoje racje i grzecznie schowalem aparat do plecaka. Moje pytanie brzmi: czy ow oficer mial prawo zwrocic mi uwage i ew. pozbawic mnie aparatu?

[quote:05cfa7fad3]W pewnym momencie pewien kapitan w raczej niegrzeczny sposob spytal czy mam jakies upowaznienie i czy zabrac mi aparat.[/quote:05cfa7fad3] Zyjemy w Polsce a nie w Rosji gdzie na wszystko trzeba miec pozwolenie, skoro to bylo w miescie na rynku mogl ci skoczyc, niestety nasi mundurowi jeszcze nie nabrali zachodnich manier i czasami trzeba cie z takimi kacapami uzerac ale w tym przypadku zawsze pomaga bardzo formalna reakcja :D

PODSTAWOWE TERMINY I ZWROTY dotyczace prawa autorskiego i praw pokrewnych. AUTOR Osoba, która jest twórcą utworu (Art.8.2 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych) UTWÓR Każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, utrwalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (Art. 1.1 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych) Przedmiotem prawa autorskiego są - w szczególności - utwory: * wyrażone słowem, symbolami matematycznymi, znakami graficznymi (literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe) * plastyczne * fotograficzne * lutnicze * wzornictwa przemysłowego * architektoniczne, architektoniczno-urbanistyczne i urbanistyczne * muzyczne i słowno-muzyczne * sceniczne, sceniczno-muzyczne, choreograficzne i pantomimiczne * audiowizulane (w tym wizualne i audialne) (Art. 1.2 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych) PRAWA AUTORSKIE To prawa autorskie osobiste i prawa autorskie majątkowe. AUTORSKIE PRAWA OSOBISTE Chronią nie ograniczoną w czasie i nie podlegająca zrzeczeniu się lub zbyciu więź twórcy z utworem, a w szczególności prawo do: * autorstwa utworu * oznaczenie utworu swoim nazwiskiem lub pseudonimem, albo do udostępnienia go anonimowo * nienaruszalności treści i formy utworu oraz jego rzetelnego wykorzystania * decydowania o pierwszym udostępnieniu utworu publiczności * nadzoru nad sposobem korzystania z utworu (Art. 16 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych) Są to prawa niezbywalne, nie można ich na nikogo przenieśc. Autor może natomiast zobowiazać się, że nie będzie wykonywał swoich autorskich praw osobistych (np. zgadza się, żeby nie podawano jego nazwiska jako autora). Może także upoważnić osobę trzecią do wykonywania tych praw (np. do dokonywania zmian w utworze w konkretnym zakresie). AUTORSKIE PRAWA MAJĄTKOWE Prawo do korzystania z utworu i rozporządzania nim na wszystkich polach eksploatacji oraz do wynagrodzenia za korzystanie z utworu. (Art. 17 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Autor może uzależnić każdorazowe publiczne wykorzystanie swojego utworu od uiszczenia należnego honorarium. W przeciwieństwie do autorskich praw osobistych autorskie prawa majątkowe są zbywalne. Autor może je przenieść na osobę trzecią, może także udzielić licencji na korzystanie z utworu. WYKORZYSTANIE UTWORU Zależy od uiszczenia autorowi odpowiedniego honorarium. Art. 50 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych wymienia 12 pól eksploatacji na których może być wykorzystany utwór: * utrwalenie, * zwielokrotnienie określona techniką, * wprowadzenie do obrotu, * wprowadzenie do pamięci komputera, * publiczne wykonanie albo publiczne odtworzenie, * wystawienie, * wyświetlenie, * najem, * dzierżawa, * nadanie za pomoca wizji lub fonii przewodowej albo bezprzewodowej przez stację naziemną, * nadanie za pośrednictwem satelity, * równoczesne i integralne nadanie utworu nadawanego przez inną organizację radiową lub telewizyjną. HONORARIUM Wynagrodzenie przekazywane autorowi z tytułu wykorzystania jego chronionego utworu. PRZENIESIENIE AUTORSKICH PRAW MAJĄTKOWYCH Odpłatne lub nieodpłatne przeniesienie praw do korzystania z utworu, rozporządzania nim i pobierania wynagrodzenia z tego tytułu. Autor, który przeniesienie majątkowe prawa autorskie, nie może już z nich korzystać, czyli nie może zarabiać na danym utworze na tych polach eksploatacji, do których przeniósł swoje prawa. Przeniesienie autorskich praw majątkowych obejmuje wykorzystywanie utworu wyłącznie na polach eksploatacji wymienionych w umowie. LICENCJA Upoważnienie (pozwolenie) dane przez autora lub osobę której przysługują autorskie prawa majątkowe (licencjodawca) użytkownikowi utworu (licencjobiorca) na wykorzystywanie utworu w sposób i na warunkach ustalonych między nimi w odnośnej umowie (umowa licencyjna). Umowa licencyjna obejmuje zezwolenie na wykorzystywanie utworu wyłącznie na polach eksploatacji wymienionych w umowie. Zawarcie umowy licencyjnej nie powoduje przeniesienia autorskich praw majątkowych, przysługują one nadal licencjodawcy, który może udzielać dalej innym osobom licencji. Licencja może być wyłączna i wówczas licencjodawca zobowiązuje się, że nie będzie udzielał licencji innym osobom poza licencjobiorca ani sam korzystał z utworu. Licencja może byc udzielona na czas oznaczony lub nieoznaczony. NARUSZENIE PRAW AUTORSKICH Nielegalne wykorzystanie utworu chronionego przez prawo autorskie. Wykorzystanie utworu bez wiedzy i zgody autora oraz bez wypłacenia należnego autorowi honorarium. ARTYSTYCZNE WYKONANIE Każde wykonanie utworu mające charakter artystyczny, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia. Artystycznymi wykonaniami są w szczególności działania: aktorów, recytatorów, dyrygentów, instrumentalistów, tancerzy i wokalistów oraz osób w sposób twórczy przyczyniających się do powstania wykonania. ORGANIZACJE ZBIOROWEGO ZARZĄDZANIA prawami autorskimi lub pokrewnymi, są to stowarzyszenia zrzeszające twórców, artystów wykonawców, producentów lub organizacje radiowe i telewizyjne, których statutowym zadaniem jest zbiorowe zarządzanie i ochrona powierzonych im praw autorskich lub pokrewnych oraz wykonywanie uprawnień wynikających z ustawy (Art. 104.1 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych) Na mocy decyzji Ministra Kultury wydanych na podstawie art. 104 § 1 kodeksu postepowania administracyjnego i art. 104 ust. 3 ustawy z dnia 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych - działają następujące organizacje zbiorowego zarządzania: Stowarzyszenie Architektów Polskich (SARP) Stowarzyszenie Artystów Wykonawców Utworów Muzycznych i Słowno-Muzycznych (SAWP) Stowarzyszenie Autorów ZAiKS Stowarzyszenie Autorów i Wydawców POLSKA KSIĄŻKA Stowarzyszenie Filmowców Polskich (SFP) Stowarzyszenie Niezależnych Autorów Radiowych i Telewizyjnych Stowarzyszenie Polski Rynek Oprogramowania (PRO) Stowarzyszenie Twórców Ludowych Stowarzyszenie Zbiorowego Zarządzania Prawami Autorskimi Twórców Dzieł Naukowych i Technicznych (KOPIPOL) Związek Polskich Artystów Plastyków (ZPAP) Związek Artystów Scen Polskich (ZASP) Związek Polskich Artystów Fotografików (ZPAF) Związek Producentów Audio-Video (ZPAV) Związek Stowarzyszeń Artystów Wykonawców (STOART) Szczególną rolę w zakresie realizacji praw autorskich i pokrewnych pełni Komisja Prawa Autorskiego, działająca na podstawie art.108 ust.1 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Jednym z podstawowych zadań Komisji jest zatwierdzanie tabel wynagrodzeń proponowanych przez organizacje zbiorowego zarządzania. OBECNIE OBOWIĄZUJĄCE TABELE POSIADAJĄ: Związek Polskich Artystów Plastyków (ZPAP) - do utworów plastycznych. Tabele zatwierdzone 26 maja 1998 r. Związek Artystów Scen Polskich (ZASP) - zarządzanie prawami autorskimi reżyserów teatralnych i scenografów oraz aktorów jako artystów wykonawców. Tabele zatwierdzone 6 kwietnia 1998 r Związek Stowarzyszeń Artystów Wykonawców (STOART). Tabele zatwierdzone 18 lipca 2001 r. Stowarzyszenie Artystów Wykonawców Utworów Muzycznych i Słowno-Muzycznych (SAWP) - do artystycznych wykonań utworów muzycznych i słowno-muzycznych. Tabele zatwierdzone 18 lipca 2001r. Stowarzyszenie Autorów (ZAiKS) - do utworów literackich, muzycznych, słowno-muzycznych, choreograficznych, scenicznych i sceniczno-muzycznych. Tabele zatwierdzone 5 maja 2000 r. Stowarzyszenie Filmowców Polskich (SFP) - do utworów audiowizualnych. Tabele zatwierdzone 18 pazdziernika 2001 r. Związek Polskich Artystów Fotografików (ZPAF) - do utworów fotograficznych. Tabele zatwierdzone 26 lipca 2001 r.

a teraz słowo od Tomiego: hym hym....(chrząknięcie ;-) ) pierwsza opcja. Na początku trzeba zdobyć licencje fotografa, reportera. druga należeć do ZPAF - chronią prawa autorskie twórców:czyli naszych... trzecia opcja... wg kodeksu cywilnego dobrem każdego człowieka jest jego prezencja-twarz i to czy i gdzie zostanie zamieszczona należy do osoby rozdysponującej dobrem czyli twarzą-naszym wizerunkiem, moim zdaniem(nie jestem w tej dziedzinie specjalistom) można to delikatnie obejść....robiąc fotkę mamy prawa autorskie do tej fotki, ale musimy też przy tym wykazać że dana fotografia (lepiej nie zamieniać tego słowa na banalne: fotka!Zdjęcie!) ma charakter artystyczny i nie narusza żadnego szerokopojętego interesu publicznego-tak więc ta fotka nie może przedstawiać w negatywnym świetle danej osoby!Musi być czysta jak łza!Nie możemy też na tej fotografii zarabiać!!!!I rozdysponowywać!!!!Czyli odpada zamieszczanie w galeriach internetowych w których regulaminach jest wzmianka o możliwości publikacji zdjęć do celów promocyjnych,marketingowych!Nie mówię że to działa w 100% bo musimy wykazać się dobrą znajomością ustaw w tej dziedzinie (polecam LEXa!!!) i musimy posiadać bardzo dobre argumenty!!!A najlepiej zapytać czy możemy kogoś sfotografować bo ktoś może słusznie oskarżyć nas o naruszenie prywatności, molestowanie czy ZASTRASZANIE!!!To jakimi argumentami posłuży się druga strona zależy od znajomości prawa, wiedzy i temperamentu!!Co innego posiadając legitymację fotoreportera....bajka.... Ale co do fotografowania czyjejś własności (samochód) tu trzeba mieć pozwolenie, dlatego w niektórych miejscach pobiera się opłaty za fotografowanie (muzea, wystawy) lub ich robienia jest zakaz!!Tylko właściciel może rozdysponować swoją własnością! A wiecie że np. na fotografowanie ptaków w ich naturalnym środowisku trzeba mieć zezwolenie??Tak jest taka ustawa i jest tam wzmianka ze to je stresuje!!! Ja zawsze wolę się zapytać czy mogę sfotografować to czy owo-jeszcze nikt mi jak do tej pory nie odmówił, a ja?Kiedyś zabroniłem ... raz To tyle obiecuję powęszyć i dać już ostateczną opinię na podstawie kilku ustaw!

[quote:d99eb774d4="seled"]ew. pozbawic mnie aparatu[/quote:d99eb774d4] nie!nie może pozbawić Cię twojej własności, na początku GRZECZNIE poprosić o usunięcie zdjęcia, skasowanie lub naświetlenie negatywu!!! Ale w tej sytuacji fotografowałeś defiladę !!!Oficer nie mial prawa tego rządać od Ciebie!!Co innego jak to by byly cwiczenia na poligonie, zdjęcia w jednostce wojskowej a tak w miejscu publicznym..pikuś!!!!

Art. 3. Prawo autorskie do utworów fotograficznych lub otrzymanych w podobny do fotografji sposób istnieje pod warunkiem, że zastrzeżenie wyraźne uwidoczniono na odbitkach. (...) Art. 2. § 1. Utwór, wykonany sposobem fotograficznym lub do fotografii podobnym, jest przedmiotem prawa autorskiego, jeżeli na utworze uwidoczniono wyraźnie zastrzeżenie prawa autorskiego. Art. 5. Nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego: 3) informacje prasowe i reporterskie zdjęcia fotograficzne (ust. z 1994) Art. 36: (...) autorskie prawa majątkowe gasną z upływem lat siedemdziesięciu: 1) od śmierci twórcy (...) 2) w odniesieniu do utworu, którego twórca nie jest znany - od daty pierwszego rozpowszechnienia (ust. z 1994) Art. 1. 1. Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór) [b:56dd37d612](Wyrok SN z 10.05.1976, IV CR 127/76, publikowany w OSNC 1977/4/69: "Nie podlega takiej ochronie fotografia, która spełnia funkcję wyłącznie rejestracyjną (np. jest wykonana według wyraźnie dla autora określonego sposobu, przy zastosowaniu ściśle określonych norm itp.), gdyż pozbawiona jest cech twórczości osobistej."[/b:56dd37d612] tak jak sądziłem trzeba udowodnić że to musi być sztuka [color=red:56dd37d612]Co do praw autorskich do wizerunków - ograniczające prawa autorskie wykonawcy wizerunku ze względu na ochronę dóbr osobistych sportretowanego. Ustawa stanowi, że rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. Zezwolenie to nie jest wymagane, jeśli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę i jednocześnie nie zastrzegła wyraźnie, iż nie wyraża zgody na rozpowszechnianie swojego wizerunku (art. 81 p. 1). Nie jest konieczne zezwolenie na rozpowszechnianie wizerunku osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek ten wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych czy zawodowych. Zezwolenie nie jest również konieczne, jeśli osoba uwieczniona na zdjęciu stanowi jedynie szczegół całości, na przykład zgromadzenia, krajobrazu, imprezy publicznej (art. 81 p. 2).[/color:56dd37d612][b:56dd37d612][/b:56dd37d612]

Przyznam szczerze, że poruszany tutaj temat jest dosyć trudnym. Często fotografuję w miejscach publicznych osoby puplicznej i mniej publiczne. Trudno jest pytać za każdym razem osobnika zbliżającego sie do znanej osoby o zgodę na fotografię. Wydaję się, że samo przebywanie obok osoby publicznej daję nam możliwość wykonania ujęcia. Ale jest to tylko taka moja interpretacja. Fotografujac tłum, nie mam na celowniku określonego osobnika. Jednak kiedy już powiększam zdjęcie i wybieram z tłumu ciekawą osobę, to już pewnie trzeba sie zapytać o zgodę na opublikowanie takiego zdjęcia. Idąc ulicą, też można zoomem przyciągnąć ciekawą twarz. Dopiero w domu okazuje się co warte jest takie ujęcie. Trzeba się więc zapytać o zgodę na publikację. Pytanie tylko kogo zapytać ? Jak znaleźć tego osobnika ? Pewnie trzeba ryzykować i robić swoje. Będąc oficjalnym fotografem, czasami spotykam się z taką sytuacją, że podchodzi jakaś osoba i mówi "proszę mnie nie fotografować". Staram się wtedy tak kadrować zdjęcia, jak żysczy sobie dana osoba. Ewentualnie raz musiałem posłużyc się sposobem komputerowym. Po prostu rozmyłem twarz. Reporterka jest ciekawą dziedziną fotografii, jednak obarczona jest jakimś ryzykiem. I dlatego najlepiej lubię robić takie zdjęcia.

hehe od razu przypomin a mi się jak byłem w zeszłym roku w browarze (nie powiem jakim-bo reklama- ale był w Tychach :mrgreen:) i tam był taki pan Zdzicho się nazywał i sprawiał wrażenie jakby nikt go nie kochał bo cały czas tylko chodził i krzyczał (po mnie najwięcej zresztą) "Proszę nie robić zdjęć!!!" , "proszę nei robić zdjęć!!!" i naprawde 100 bananów dla tego kto by policzył ile razy pan Zdzicho wypowiedział te słowa, po jakimś czasie nawet nauczyciel zaczął się już śmiać, a na zewnątrz były takie fajne schody więc grzecznie się pytam: "Czy mógłbym zfotografować schody?" na co pan zdzicho odparł: "NIE!!!" no i wtedy to się już naprawdę wqrzyłem i pstrykałem jak popadnie z ręki (że niby tylko aparacik trzymałem) tylko że ciężko mi było trafić :( ale ogólnie to chyba gdyby nie pan Zdzicho to by mi ta wycieczka aż tak nie utkwiła pozdrawiam serdecznie wszystkich "nielegalnie" focących hehe :twisted: :wink:

kilka spraw się wyjaśniło. ale świat nalezy dla odważnych a o dobrą fotkę trzeba walczyć

Aleś się Tomi rozpisał , kurcze aż mnie oczy bolą , ale trochę mnie to oświeciło ;) Dzięki !

Nie ma sprawy!Bardzo interesuję się prawem - to mnie kręci!
#-1

Tomi czy to prawda ze w Polsce obowiazuje jeszcze zakaz fotografowania dworcow kolejowych? Czyli ze mozna byc ukaranym przez SOKiste za pożegnalna fotke z przyjaciolmi?

hmmm, albo ja trwam w otchlani nieswiadomosci, albo jest mozliwosc obejscia pytania o zgode... co jesli na zdjeciu jest wiecej niz jedna osoba?

A ja mam takie pytanie, przykladowo zlecam jakiejs firmie fotografowanie studniówki. Po studniówce zdjecia z imprezy pojawia sie na lokalnym portalu za zgoda firmy która fotografowała jednak bez mojej osobistej wiedzy i zgody, czy to jest zgodne z prawem?

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta