Aparat OLYMPUS L-1 - ile on jest wart?
Posiadam aparat Olympus L-1 Quartzoate, ma on uszkodzoną elektronikę (w serwisie Olympusa w Warszawie naprawa została wyceniona na 400zł). OLYMPUS LENS ZOOM 35-135mm 1:4,5-5,6 ED-HIGH RESOLUTION LENS Chcę go sprzedać, niestety nie wiem za ile? Prosze o wycene.
#-1

Jeżeli dobrze kojarzę - chodzi o lustrzankę Olympusa z niewymienna optyką, początek lat dziewięcdziesiątych? Przyznam szczerze, że nie mam pojęcia, ile może być wart w tej chwili ten aparat, uszkodzony na dodatek... Swego czasu zgarniał nawet sporo nagród (jeżeli to ten), ale to jakieś 15 lat temu... Rzuć może okiem na Allegro i sprawdź ceny podobnych możliwościami lustrzanek Olympusa a potem odejmij stosowną (wedle Twojego uznania) kwotę związaną z uszkodzeniem. Ewentualnie możesz wystawić aparat na licytację w "Uszkodzonych" z jakąś kwotą minimalną albo nawet od złotówki - na pewno będzie to uczciwie rozwiązanie. Może się jednak okazać, że niestety sprzedaż okaże się nieopłacalna... Pozdrawiam.

[quote:a53f157869="Ginty"]Może się jednak okazać, że niestety sprzedaż okaże się nieopłacalna... [/quote:a53f157869] wg mnie zapewne tak będzie. myśle, ze sensownym rozwiązanie będzie naprawienie go w autoryzowanym serwisie i później próba ewentualnej sprzedaży jako sprawny (nie sądze, zeby ktoś chciał kupić kilku- kilkunasto letnią cyfrę do tego uszkodzoną, a jeśli nawet to kupi za bardzo nie wiele) więc trzeba przeliczyć, czy warto. jeśli masz puścić za groszę aparat to lepiej niech zostanie w domu (sprawny) może się jeszcze komuś przyda (choćby do nauki fotografi) tak jak pisał Ginty, rozpoznaj rynek, może ktoś się zainteresuje

Ale to nie jest cyfra, Grzechoo - to analog, o ile dobrze kojarzę model, oczywiście. Nie wiem, czy tak na dobrą sprawę nie od tego modelu zaczęła się kariera słynnych lustrzanek Olympusa z niewymienną optyką... Patrząc w ten sposób - może to gratka dla kolekcjonera? Nie mam pojęcia, jak długa była seria. Pozdrawiam.

a napisałem cyfra? :oops: ale plama. ostatnio o niczym innym nie myśle. :mrgreen: spędziłem dziś w sklepie 2h. pomacałem sobie eos`a 350D, nikona d50 i minolte 5D, uparciuch jestem ale najlepiej lezy mi d50tka :D ale 2,5 cala minolty robi wrażenie :D (sorry że nie w temacie, ale chciałem się z kimś podzielić tą wiadomością) pan który udostępnił mi lustra nie wiele mógł na ich temat powiedzieć ale za to był bardzo uprzejmy

no to fajnie, dziś kupiłem nowy digital camera magazine - jest test porównawczy egoISTA DL i Minolty 5D, zwycięzcą jest - no własnie nie ma zwycięzcy! i to jest najlepsze że ciężko wskazać który jest lepszy, nawet ogladając zdjęcai testowe niema wsród nich tak dużych róznic jakie były międy D50 a 350D :mrgreen: [b:a031b266d5]grzechoo[/b:a031b266d5] jak dobrze Tobie lezy D50 to kupuj, tyle że z obiektywem od D70, na początek starczy, sam pisałeś ostatnio że nie uzywasz ostatnimi czasy więcej niż 100 parenaście mm, skok jakościowy będzei duży, no czyba żę kusi Cię AS, są posiadacze na forum tych aparatów, mozesz jeszcze się spytać, a jak nie możesz zdecydować sie na body, to spróbuj na kartce spiasać jaki system chciałbyś (szkła, lapma, duperele) i pomyśl co ma lepsze i bardziej dostępne (tańsze). a wracając do tematu tego wątku, coż niewiem jak inni, ale ja bym nie kupił niesprawnego sprzętu, myślę że najpierw trzeba go naprawić a potem szukać kupca. tak jak proponowali przedmówcy - zbadać rynek czy to się wogóle opłaca - obecnie sprawne lustra analogowe można kupić za małe pieniądze.

No, trochę rozmowa zboczyła z tematu... ;) Ale wróciła. Więc po mojemu, przy tych kosztach naprawy i cenach podobnych lustrzanek na Allegro, nie ma to sensu. Z drugiej strony nigdzie nie zdołałem znaleźć oferty sprzedaży takiego aparatu (ebay niemiecki, francuski?), więc ciężko mi ocenić jego rzeczywistą wartość. Bo należy dodać, że na japońskiej stronie Olympusa L-1 znajduje się w dziale "kamienie milowe", czyli produkty, który stanowiły istotny przełom w dziejach tej firmy. Więc może na tej podstawie...? No, nie wiem, bo z drugiej strony niespecjalnie zamierzchła do przeszłość. Pozdrawiam!

Dzieki za opinię, Wasze informacje pozwoliły mi poszerzyć wiadomości na temat tego aparatu.
#-1

Ale czy w czymś pomogły...? ;) I czy to o ten aparat w końcu chodzi? Pozdrawiam!

Rzeczywiście to jest lustrzanka i był on zakupiony na terenie Japonii na początku lat 90, a jego optyka jest nie wymienna.
#-1

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta