nidoświetlone zdjęciea w d70
Jak to możiwe?Kupiłem nikona d70 po przeczytaniu 50 recenzji.Wszystkie pozytywne, aparat roku itd.Robię zdjęcie za zdjęciem i każde niedoświetlone?Czy ktoś wie o co chodzi?
#-1
Witaj, Nie wiem jakie jest Twoje doswiadczenie w fotografii, ale zakładam ze jakies jest:) Niebierz tego bardzo do siebie ale ja tez mówiłem na poczatku ze - jak robiłem zdjęcia z F 75 i F 100 - zdjecia sa niedoświetnlone i w ogóle to czemu niewygladaja tak jak z magazynów np. National Geographic. Mysle ze to raczej cos w ustawieniach albo "czynnik ludzki" niz jakas wada aparatu. Mysle ze jak jest 50 recenzji pozytywnych i wszyscy D70 zachwalaja to nie bez powodu. Pozdrawiam
Po prostu przejdź na manuala i podkreć światełko :)
Przeanalizuj zdjecia i zacznij myslec....
#-1
A to ciekawe :shock: Ogladałem ostatnio fotki z D70 które były robione na plazy przed zachodem słońca i o dziwo równiez odniosłem wrazenie że były za ciemne. Nie jestem pewien ale kobitka pstrykała chyba z automatu. Zdjęcia z jakiegoś "samopała" sony 5,1 mpx czy cos w tym rodzaju robione w tym samym czasie wyszły o wiele lepsze. Czyzby przypadek? Błąd w sztuce fotografa? Rozmawiając z zawodowcem o tej sprawie, facet był lekko zaskoczony tłumacząc się, że nie zna tego modelu za bardzo bo miał go przez chwilę w rękach, po czym rozłozył ręce mówiąc to samo co przeczytałem tutaj "przecież ten aparat dostał same pochlebne recenzje". Czy ktoś wie o co chodzi? Czy przeczytamy znowu cos w rodzaju - pobaw sie swiatełkiem :D
#-1
[quote:5fd41b8c69]Czy przeczytamy znowu cos w rodzaju - pobaw sie swiatełkiem [/quote:5fd41b8c69] D70 jest aparatem w którym "zielony" program zrobiono dla ludzi z kasa ale bez zdolnosc i checi do fotografowania. Najpierw bym zobaczył jak ustawiono ISO bo na automacie to rzeczywiscie słabo wychodzi (ale trzeba najpierw wiedziec co to jest ISO i do czego jest :) ) Loou - zdjecia przed zachodem czy tez przed wschodem wymagaja przy tego typu aparacie (lustrzanka jakakolwiek )troche wiedzy jak w takich warunkach fotografować. Natomiast jeżeli ktos ma D70 tylko po to zeby szpanowac i używać "zielonego"programu to mógł kupic jakas równie droga hybryde. A co by było gdyby ktoś z nadmiarem funduszy kupił np. D100 lub D2H ale bysmy tu mieli komentarze, przeciez one nia maja programów tematycznych(!) i trzeba przy robieniu nimi zdjec troche mysleć :) Troche tu ironizuje ale posiadam D70 i uzywam go zawodowo, ten aparat w trybie full auto rzeczywiscie niejest "bogiem cyfraków" ale wystarczy tylko troche checi i robi cudowne zdjecia. Pozdrawiam
[quote:df5e3ca59f="Jacek"]Witaj, Nie wiem jakie jest Twoje doswiadczenie w fotografii, ale zakładam ze jakies jest:) Niebierz tego bardzo do siebie ale ja tez mówiłem na poczatku ze - jak robiłem zdjęcia z F 75 i F 100 - zdjecia sa niedoświetnlone i w ogóle to czemu niewygladaja tak jak z magazynów np. National Geographic. Mysle ze to raczej cos w ustawieniach albo "czynnik ludzki" niz jakas wada aparatu. Mysle ze jak jest 50 recenzji pozytywnych i wszyscy D70 zachwalaja to nie bez powodu. Pozdrawiam[/quote:df5e3ca59f] Podpisuje sie pod tym... albo zle dobierasz parametry albo (nie obrazajac cie) nie masz doświadczenia w takich aparatach
Coś zrozumiałem, ale niewiele. Odniosłem nawet wrazenie, że sie gościu zapieniłeś. Przepraszam za podane fakty. To mówisz facet, że D70 zrobiono dla ludzi z kasą na tyle debilnych, ze nie wiedza co to ISO poza tym nie mających chęci do fotografowania. OK. NIe miałem D70 w ręce ale z logiki wydaje mi sie że automat powienien raczej robic dobre fotki. Co pozatym......no cóż z braku zadowalającej odpowiedzi na forum zaczałem wypytywać ludzi czy ktos spotkał się z tym problemem i hmm... juz 4 osoby potwierdziły cos takiego. Moze to jest wina konkretnego egzemplarza. Przyznam się szczerze że nosze się z zakupem lustra więc raczej chciałbym wiedzieć czy np.w D70 made in Taiwan lub inna "kolorowa republika" nie spieprzyła czegoś w produkcji.
#-1
[quote:00dd9fa2de]NIe miałem D70 w ręce [/quote:00dd9fa2de] Jak kupisz to pogadamy. Bo teraz to jest troche gadka o niczym. A tak pozatym to mało uwaznie czytasz moje posty. Nie D70 ale program "zielony" był celem moich uwag. Automat robi dobre zdjecia. A jak uwazasz ze D70 jest kiepski zawsze zostaje E300, EOS 300D itp. mamy demokracje :) To wszystko w temacie balansu bieli. Pozdrawiam
Oczywiście chodziło mi o "zielony program". Teraz zauwazyłem to niedopatrzenie. Właśnie myslę nad kupnem D70 ale nie chciałbym sie w cos "wkopać". Czytałem recenzje na fotopolis i tam tez zwracaja uwage na niedoświetlone zdjęcia, ale w jakis sposób (nie do końca zrozumiały) to tłumaczą. Poza tym na testach fotopolis zauwazyłem ze wszystkie aparaty maja dobre oceny a wiemy jak jest w rzeczywistości. Pozdrawiam Jacku a mój tekst ni miał na celu podnosic ci ciśnienia.
#-1
Loou - jedno jest pewne, kupując D70 napewno sie nie "wkopiesz" :D Fotopolis to nie jedyne miejsce skąd mozna czerpać wiedze. Takie testy sa czesto tak robione - w tak dziwnych warunkach oświetleniowych, czesto fotografuja jakies tablice które nawet dla zawodowców niewiele znaczą - ze kazdy aparat lub obiektyw mozna ocenic słabo albo ze ma to lub tamto niedorobione. D70 jest aparatem amatorskim czyt. nie jest doskonały:) i takim ma być. Ma wady, ale jego zalety ( np. b.dobre zdjecia) czynia go swietnym narzędziem pracy jak i zabawy. Pozdrawiam :) P.S. Śmiało kupuj D70 !
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta