Jakie czasopismo
Witam, zastanawiam sie nad zainwestowaniem w prenumerate jakiegos czasopisma traktujacego o fotografii cyfrowej. Co mozecie polecic? CHIP FOTO/VIDEO digital? Jakie inne sa jeszcze?
[b:3838fb6f81]Maryan[/b:3838fb6f81] a moze na początek kup książkę "Fotografia cyfrowa dla profesjonalistów" Busch David ja mam zamiar ją nabyć, bo autor nie pisze o sprzęcie czy o PSuciu, tylko o tym jak zrobić "dobre" zdjęcie a Chip, coż kiedyś kupiłem sam pare nr. i dałem sobie spokój, nie warci są tych pieniędzy, tym baredziej że mnie ich płytki nie były do niczego potrzebne, podobno dobrą pozycją jest Fotkokurier, ale ja nawet tego w ręku nie miałem, zamiast wydawać pieniadze na gazete która opisuje nowości sprzętowe i inne pierdoły + porady do PS-a, to lepiej przeglądać internet (jest pełno "specjalistycznych" serwisów polskich i zagranicznych) i kupić kilka ksiązek (np. książke do PS-a, czy o Gimpowaniu) IMHO oczywiście pozdrawiam
[b:e9ffdaeeb9]konopia[/b:e9ffdaeeb9], W sumie to chyba masz racje. Moze i szkoda kasy na takie gazety. W sumie widzialem w niektorych numerach CHIPa ciekawe artykuly, np o aktach w pazdzierniku, gdzies tam wczesniej makro, zdjecia sportowe, ale to wszystko pewnie mozna w internecie znalezc. Jednak moze jeszcze jakies inne tytuly znacie i mozecie polecic? Ktos czytuje Foto Kuriera?
Ja dla odmiany prenumeruję FVD i jestem bardzo zadowolony - może dlatego, że nie mam czasu przeczesywac Internetu w poszukiwaniu informacji. Co do książek o sofcie to nie znalazłem nic sensownego (może za mało szukałem) - ale przydałaby się jakaś w formie poradnika - (jak obrobić zdjęcie, jak poprawić/naprawić) a nie jakie są funkcje programu bo od tego jest help zwykle b. dobry.
Nie wiem czy warto prenumerować jedno konkretne pismo. W tej chwili czytam trzy podobne układem i zawartością pisma. 1. ZOOM cyfrowa fotografia i wideo 2. fotografia & aparaty cyfrowe 3. FOTO-VIDEO digital Dobre miesięczniki. Warto każdy poprzeglądać i wybrać ten pasujący. Foto kurier to takie pisemko raczej dla zawodowców. Dużo reklam i trochę nowości. Jest jeszcze stara "fotografia". To już wyższy poziom artystyczny. Dla mmnie za wysoko, aczkolwiek przeglądam jak mam możliwość.
na początek może http://www.fotoplaneta.pl/aparaty-cyfrowe/viewtopic.php?t=6189 8)
Ja polecam Foto i Foto-Kuriera; to moje prywatne zdanie, ale prezentują się zdecydowanie lepiej niż "komputerowe" periodyki jak Zoom, FVD, itd. Te ostatnie wyglądają bardzo różnie, generalnie wiele zależy od numeru, zresztą większość z nich przeszła poważne zmiany w ciągu ostatnich parunastu miesięcy. BTW - zauważyłem ostatnio, że niektóre artykuły potrafią się dublować (musiałbym sprawdzić, gdzie to było), ale np. pojawiają się po raz kolejny te samy porady warsztatowe z Photoshopa... Pozdrawiam.
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta