filtry co c4k
jakiego typu filtry nalezaloby kupic tak na poczatek? no i na jaki rozmiar sie nastawiac najlepiej (kwestia odpowiedniej tulejki)? no i ostatnie pytanie gdzie kupic?

Jeżeli oryginalny Olympusa to 55mm, popularne zamienniki (tańsze) są na 52mm. Na początek kupiłbym filtr UV (jako ochronny) ewentualnie Skylight + filtr polaryzyacyjny (raczej kołowy). Proponowałbym zainwestować w coś lepszego (nie mówię o szaleństwach typu cena filtrów = 50% wartości aparatu, bo i tak można). Zatem np. UV Hoya HMC (czyli wielopowłokowy) i polar z tej samej serii bądź nawet serię niżej (wtedy to odpowiednio ok. 70 + 120 złotych + tulejka ok. 40 zł i dekielek 12-15zł). Dobrym miejscem do zakupu jest www.foto-tip.pl - ale nie kupowałbym tanich filtrów Kinga (a te sprzedawane są w zestawach - zarówno ochronnym jak i zaawansowanym) i uwaga na dekielek - niby szczegół, ale ważny - a ta z Fototipa są kiepskie, słabo trzymają i niezbyt dobrze przylegają. Zatem lepiej na sztuki niż w zestawie - wspomniane filtry, tulejka i dekielek np. Hamy (łapany od środka - mniejsza szansa, że przypadkowo spadnie). Co poza tym? Może osłona przeciwsłoneczna, potem soczewki do makro... Ale chyba lepiej jest trochę poćwiczyć przed wielkimi zakupami i poznać aparat - będziesz wiedział, czego naprawdę potrzebujesz. Pozdrowienia!

juz zamowilem zestaw ochronny, pono na bazie filtrow hoyi... zobacze - w piatek u mnie i aparat i filtry i karta i akku i ladowarka i torba... powinienem byc happy, ale to wszystko idzie z allegro (wolalbym z jakiegos specjalistycznego sklepu), choc sprzedawca nie ma ani jednego negatywa...

A ja na Kinga nie narzekam. Na dekielek tym bardziej. Chyba miałeś Ginty jakiś pechowy egzemplarz. PS. Czy na tym Forum tylko Wy dwaj się wypowiadacie...?

Z tym feralnym dekielkiem kumpel miał identyczne przejścia z jedną różnicą - w końcu go zgubił. P.S. Na razie tak. Pozostaje przywitać Kolegę.

[quote:58e6af8b28]Czy na tym Forum tylko Wy dwaj się wypowiadacie...?[/quote:58e6af8b28] no mam nadzieje ze sie to wkrotce zmieni, chociazby ze wzgledu na twe przybycie... coz nie ma poki co porownywac tego forumu z innymi - ono jeszcze raczkuje ;-) ale za niedlugo to juz powinno stac mocno na nogach...

moglibyscie mi wytlumaczyc czym sie roznia a takze ktore lepsze do c4k i innych typow aparatow filtry polaryzacyjne: liniowe czy kolowe? jaka miedzy nimi roznica - bo z tego co wiem to liniowe sa lepsze, ale w niektorych aparatch moga oszukac optyke, zy cos takiego wiec bezpieczniej wybrac kolowe. dobrze mowie?? ps. jednak tego zestawu ochronnego nie kupuje - sam zloze se z osobno zakupionych czesci (tuleji, filtrow i dekielka) - tak chyba lepiej wyjdzie ;-)

Trochę propagandy, ale znajdziesz tu sporo informacji o filtrach (nie tylko polaryzacyjnych) - strona oficjalnego przedstawiciela B+W na Polskę. http://www.olbrycht.pl/ i wybierz odpowiednią kategorię. Co do polarka, to już odruch z tym kołowym ;) - dobry filtr liniowy powinien być ok. Pozdrawiam.

kwestia tylko czy mozna w c4k stosowac liniowy czy nie - bo w niektorych aparatach, np lustrzankach, nie wolno bo podobno to falszuje wszystkie ustawienia pomiarowe aparatu...

[quote:5d41472843="mkarwin"]jaka miedzy nimi roznica - bo z tego co wiem to liniowe sa lepsze, ale w niektorych aparatch moga oszukac optyke, zy cos takiego wiec bezpieczniej wybrac kolowe. dobrze mowie?? [/quote:5d41472843] Kołowe są uniwersalne i nie powodują problemów z pomiarem jasności. Czy nie lepiej przeprowadzić już w sklepie wstępny test? To nie powinno być problemem.

w sumie to by byl bardzo dobry pomysl, tylo ze ja chce kupic filtry w sklepie online... a tu juz bedzie ciezko z "probkowaniem" ;-) chyba bede sie musial przejsc do jakiegos fotosklepu, i chyba padnie na fotojokera ;-(

Fakt, kołowe są "uniwersalne" jednak przy tym wyraźnie droższe. Z liniowymi - o ile mi wiadomo - może pojawić się problem w lustrzankach, ale w przypadku C4000 nie ma żadnego pryzmatu rozszczepiającego światło, jest wizjer lunetkowy... Jednak dla pewności możesz się jeszcze upewnić - nawet podejść do komisu i "przymierzyć" dwa polarki: liniowy i kołowy. Bo co jest istotne - z uwagi na pewną panikę na tle filtrów liniowych na Allegro można ich sporo znaleźć - i to w dobrej cenie, podczas gdy byle filtr kołowy schodzi za sumy znacznie wyższe. Poz.

wiem wiem jak tam sa te ceny... choc jak patrzylem po paru sklepach to liniowe filtry wychodzily tam drozej jak kolowe ;-( teraz jeszcze sie chcialem dowiedziec ktore typy filtrow oferuja lepsza jakosc reprodukcji obrazu na aparacie takim jak c4000... i ktore sa praktyczniejsze?

Tzn. w sensie liniowe czy kołowe? Raczej chyba większe znaczenie ma marka, czy filtr ma powłoki antyrefleksyjne, itp. niż powyższe rozróżnienie. Kołowy wydaje mi się bardziej uniwersalny, więc jeżeli za zbliżoną sumę możesz kupić tej samej klasy filtr kołowy - kupuj. Polecam wspomnianą wcześniej Hoyę HMC - myślę, że do C4000 niczego lepszego nie trzeba; ewentualnie możesz zejść o klasę niżej (Hoya Standard). Pozdrawiam.

a ile taki kosztuje...

Polar HMC - ok. 170-190 złotych - ale jak się przyczaisz na Allegro, to dostaniesz go taniej; Standard - ok. 105-120 złotych. Myślę, że ten drugi spokojnie wystarczy. Natomiast UV kupiłbym już z serii HMC (70-75 złotych).

powrot z gor... zaluje ze nie kupilem filtrow... polar by sie bardzo przydal... jeszcze obczaje ak zdjecia w jakiejs galerii netowej umiescic i zapodam linka do tutejszej galerii do fotek to moze mi je skomentujecie ;-)

Spokojnie. Dobrze jest na początek pofocić bez dodatków, przynajmniej docenisz potem polarka... No i strzał po kieszeni zawsze nieco mniej brutalny... ;) No to czekamy na zdjęcia. Pozdrowienia!

aktualnie trwa przesiew - 3 dluzsze wypady zaowocowaly seriami zdjec - pierwszy 89, drugi 131, trzeci 61... w pozostale dni albo chmury zakryly szczyty (mleko) albo lalo jak z cebra... na szczescie jest pare ladnych fotek... selekcja trwa...

czy moglbym prosic o wytlumaczenie dzialania filtru typu skylight? oczywiscie ze moglbym wiec o to prosze ;-) aha interesuje mnie przede wszystkim czym to sie on rozni np od uv, bo jak patrzylem po ogloszeniach sklepow netowych to przy opisie do czego to sluzy w kazdym skylight byl ten sam tekst co w uv... na dodatek pisza ze skylight ma w sobie uv. w takim razie czy zamiast uv lepiej kupic skylight?

Filtry UV odcinają promieniowanie UV i stąd likwidują efekt zamglenia widoczny na zdjęciach - szczególnie przydają się w górach, gdzie problemy z wpływem promieniowania UV na otrzymywane fotki są największe. Jednak o ile UV możesz traktować jako filtr "bezbarwny", o tyle Skylighty - również usuwając skutki promieniowania UV - lekko "ocieplają" zdjęcie. Stąd ogólnie się przyjęło, że to filtry UV traktowane są jako ochronne - chociaż tak naprawdę nie zostały stworzone z myślą o ochronie obiektywu...

a z filtrow zmiekczajacych, polecilibyscie cos, szczegolnie z tych co to srodek maja ostry a reszte rozmazuja... no i jeszcze czy filtr efektowy glitter 8x czy jakos tam, ten co to swiatla punktowe rozija na gwiazdy to dobra inwestycja??? bo mam tera szanse za 150pln dostac filtry soft-duto, glitter i jeszcze jeden pomaranczowy polowkowy firmy hama, a nie wiem czy warto...

Polecam na początek umiar, bo łatwo popaść w amok zakupów i wydasz w ten sposób mnóstwo pieniędzy na rzeczy tak niezupełnie Ci potrzebne... Okazji na Allegro nie zabraknie. Poćwicz najpierw bez filtrów (to już zapewne masz za sobą), ewentualnie z UV; a jeżeli bardzo chcesz coś kupić, to zacznij od polarka... I na razie na tym bym skończył i pofocił z tym, co masz. Po jakimś czasie będziesz sam wiedział, co Ci jest potrzebne, poza tym nabędziesz niezbędną wiedzę... Mówię (raczej piszę) z autopsji - sam zakupiłem jakiś czas temu okazyjnie (rzeczywiście okazyjnie) filtr multireplikujący i po dziś dzień zastanawiam się, po co... Wiem do czego służy, ale jakoś rzadko go wykorzystuję. Chyba muszę jeszcze "dorosnąć". ;) Pozdrawiam.

moglbys mnie oswiecic, bo ja to raczej chyba nie wiem co ten multiremplimkujacy potrafi ;-)

Powiela obraz - zamiast głowy fotografowanej postaci w centrum kadru masz np. 3 głowy ustawione "na mercedesa" (no wiesz - jakby na wierzchołkach trójkąta - mój jest trzykrotny). Można w ten sposób osiągnąć dosyć ciekawe efekty, jednak na samym początku nie jest to rzecz szczególnie przydatna i na pewno można bez niego żyć. Ale cena wydawała mi się okazyjna i zakupiłem... ;)

ja rozwazam dokooptowanie skylighta i polara, no i jakiegos statywa - po to i inny temat zaczalem - niestety nie wiem jaki...

czym sie roznia te "kolorowe" serie filtrow hoyi? zwlaszcza te polary i skylighty? bo na allegro ciagle pisza ze filtr serii fioletowej, zoltej itp...
#-1

Generalnie jakością - dodatkowymi powłokami antyrefleksyjnymi (tłumiącymi odbicia), itp. Seria zielona jest "dla początkujących", potem jest bodajże seria fioletowa, szara (HMC - czyli wielopowłokowe) i czarna (Super HMC - wielopowłokowe o zwiększonej przepuszczalności światła).

czyli szare i czarne to najlepsze - a ja do tej pory myslalem ze to o kolorze obudowy ;-)

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta