Literatura fotograficzna
Witam, Od czasu do czasu na forum pojawiają się porady dotyczące literatury (najczęściej sprzed lat :) ). Za radą [b:db6385221b]GINTY'ego[/b:db6385221b] użyłem funkcji Szukaj ... ;) ale bezskutecznie stąd nowy wątek i prośba o wpisywanie tytułów, autorów książek które polecacie do poczytania. pozdrawiam pawelb
Najpierw trzy starsze książki. Według mnie warte przeczytania i zapoznania się. 1. Kurt Dieter Solf - "fotografia, podstawy*technika*praktyka" 2. Jerzy Płażewski - "Fotografowanie nie jest trudne" 3. Andreas Feininger - "Nauka o fotografii" cdn...
Nie ukrywam, że na Mirka właśnie liczyłem ;) Dziekuję bardzo - myślę, że na poczatek starczy. Solf-a właśnie sobie kupiłem i zaczynam się przez nią przedzierać. ale cdn. sie przyda pozdrawiam pawelb
cd książek Jest to stara literatura fotograficzna i uważam, że dalej niesie sobą aktualne treści. Może informacje n/t negatywów/pozytywów i wywoływania można traktowac jako poznawcze, jednak kogoś to moze zainteresować. 4. Roman Burzyński - "Portret fotograficzny" 5. Ladislav Paule - "Pejzaż fotograficzny" 6. Roger Rossing - "Fogotrafujemy aparatem Praktica", to dla tych co jeszcze mają takie aparaty i nie wiedzieli, że była taka książka 7. Tadeusz Cyprian - "Fotografia w szkole" , też jako ciekawostka. cdn... jak znajdę pudełko z książkami foto po malowaniu mieszkania. :lol:
Widzę, że [b:272cc55f41]Mireq[/b:272cc55f41] nam zapodał ciekawe lektury na długie zimowe wieczory. Szkoda tylko, że matura coraz bliżej i muszę zająć się czytaniem innych lektur :roll: Pozdr. PS.[b:272cc55f41]pawelb[/b:272cc55f41], gratuluję nadweterana ;)
[quote:41120ef9ba="Mireq"]Może informacje n/t negatywów/pozytywów i wywoływania można traktowac jako poznawcze[/quote:41120ef9ba] U Solfa pierwsze pół ksiązki tego dotyczy, ale druga połowa jest całkiem całkiem - dużo treści (mała czcionka). Mam też Kraków w obiektywie Hartwiga (to też za radą przedmówcy) i podziwiam (tylko) bo do Krakowa daleko .... [quote:41120ef9ba="Mireq"]jak znajdę pudełko z książkami foto po malowaniu mieszkania[/quote:41120ef9ba] powodzenia (w malowaniu też) - może jakieś plastyczne fotki z malowania zapodasz :)
[quote:e35232d299="Kornik"]matura coraz bliżej [/quote:e35232d299] ucz się ucz - a co dalej? [quote:e35232d299="Kornik"]pawelb, gratuluję nadweterana [/quote:e35232d299] jak to szybko leci ....
Mieszkanie juz dawno pomalowane, a dalej nie mogę sie pozbierać. :lol: Coś znowu znalazłem. :wink: 8. Mikołaj Iliński, Jan Raczyński - "Fotografia w życiu codziennym", książka stara i też traktująca o fotografii analogowej, ale jak ktoś trafi tanio na bazarze, to brać. 9. j. Bergner, E. Gelbke, W.E. Mehliss - "Mikrofotografia" pozycja traktująca o technice tej dziedziny. 10. A. Kunz, D. Samplawsky - "Poradnik majsterkowicza", trochę trąci myszką. ale niektóre rozwiązania techniczne dalej aktualne. 11. A. I. Traczun - "Zierkalnyj fotoapparat kak sistema" pozycja jeszcze radziecka i wydana po rosyjsku. Kiedyś ten język był jedynym językiem w którym można było dostać literaturę techniczną. Rosjanie tłumaczyli wszystko jak popadnie i nie przejmowali się prawami autorskimi. "Dzięki" temu można było poczytać na bieżąco o nowinkach technicznych. nie śmiejcie się tylko z tych książek. To nasza historia. cdmn... (ciąg dalszy może nastąpi)
Jak o starociach mówimy, to moje ulubione pozycje o traktujące fotografii kolorowej - teraz już raczej zupełnie nieaktualne: Andrzej Voellnagel - Kaprysy koloru w fotografii S. Gisman - Fotografia barwna A z zupełnych staroci to mam jeszcze bardzo ciekawe dwie (angielskojęzyczne): John Hoke - The first book of photography Herbert S. Zim - Photography - The amateur's guide of better pictures.
Rozumiem, że to jest to co masz pod ręką - a jak wyciągniesz pudło to doiero będzie sie działo :roll: Płażewskiego kupiłem na allegro - spis treści interesujący - będę miał od czego zacząć
[quote:e14fdb712a]ucz się ucz - a co dalej?[/quote:e14fdb712a] Zobaczymy... Myślę coś o studiach, kierunek turystyka i rekreacja... Po głowie chodzi mi również szkoła strażacka... Pożyjemy, zobaczymy, jak to będzie :) [quote:e14fdb712a]jak to szybko leci ....[/quote:e14fdb712a] Oj leci... ;) A wracając do wątku : Ode mnie propozycja - David D. Busch "Fotografia cyfrowa dla profesjonalistów" Razem z Piterem B. promujemy tą książkę tu na forum i nie tylko ;) Dlaczego ? Ponieważ zawiera dużo cennych rad i wskazówek, wprowadza nas w magiczny świat fotografii. Poza tym nie traktuje, jak większość współczesnych pozycji, o Photoshopie, ale o robieniu zdjęć. Pzdr. i dobranoc :)
Powracając do współczesności - dość niezła jest książka wydawnictwa Helion: David D. Busch - Fotografia cyfrowa i obróbka obrazu wydana w 2002 roku, ale w miarę aktualna.
Takich wątków już naprawdę było kilka, żałuję, że ich wtedy nie zrzuciłem w jedno miejsce... No, ale Mireq już zapodał bardzo uczciwe zestawienie. Pozdrawiam!
Możemy ten wątek uzupełnić jeszcze o ksiązki, których nie warto czytać :wink: No i może warto wątek przenieść w jakieś sensowniejsze miejsce - zakładając go nie miałem za bardzo pomysłu gdzie
O.K. - Inne? Przenoszę. I przyklejam.
Jedziemy dalej ? 12. A. Ullmann - "triki w fotografii" - to książka, która dla mnie jest protoplastą dzisiejszych filtrów, pluginów itp. Kiedyś robiło się to podczas procesu wywołania lub pod powiększalnikiem.Warto zobaczyć jak kiedyś radzono sobie bez komputera. 13. Henryk Latoś - "1000 słów o fotografii" - po prostu słownik fotograficzny 14. Janina Mierzecka - "całe życie z fotografią" - wybitny fotografik starszego pokolenia pisze o sobie i swojej pasji. Takie książki też mam w swojej biblioteczce. Warto poczytać o ludziach tworzących zręby polskiej fotografiki. Jak się okazuje pudełko zostało rozparcelowane do różnych półek i teraz trwa odtwarzanie pólki foto. cdn...
Rety, Mirqu gdzie Ci się to wszystko mieści? Jakbym chociażpołowę tego przeczytał, to ho,ho... Gdzieś już polecałem tą pozycję: Z. Mroczek - "Książka o fotografowaniu" - bardzo dużo o pomiarach swiatła, zwłaszcza o punktowym. Po tej lekturze zacząłem się światłomierzom na allegro przyglądać. Pozdrowionka
Ksiązki i fotografia, to dwie pasje, które na szczęście nie wykluczają się. cd. 15. Roman Burzyński - "Być fotoamatorem" - ciekawa i dobra pozycja. 16. Krystyna Łyczywek - "Diaporama" - ciekawa dziedzina prezentacji fotografii. Multimedia w okresie kiedy jeszcze nie było komputerów. Jak myślicie, czym to realizowano ? 17. Wiesław Lipiec - "Roztocze" - album tak się zaczyna "Roztocze - zielona kraina wzgórz i rozległych dolin, czystych rzek, wydajnych źródeł i wodospadów zwanych tu "szumami"". Czyż trzeba coś wiecej dodawć. Piękne zdjęcia Pana Lipca mogą służyć za przykład dla wielu fotografików.
[b:06a9bf8fff]August[/b:06a9bf8fff], ja namierzylem książkę Andrzeja Mroczka "O fotografowaniu" - czy mówimy o tym samym? [b:06a9bf8fff]Mireq[/b:06a9bf8fff], jestem pod wrażeniem Wszsytkiego nie zdobędę, ale przynajmniej wiem co wypatrywać na allegro ... pozdrawiam pawelb
Kiedys kupowało się każdą książkę traktującą o fotografii. Teraz internet i cyfra spowodowały, że najpierw sie kupuje aparat, robi zdjecia, a dopiero po jakimś czasie książkę. cd książeczek. 18. Janusz Garztecki - "fotografia rodzinna" - Przytoczę ciekawe zdanie "Bowiem aparat fotograficzny jest narzędziem, które może być używane do dwóch różnych celów: -do tworzenia rzeczywistości nowych, odmniennych od otaczjacej nas, czyli do worzenia fotografii kreacyjnej, będacej jedną z gałęzi sztuk plastycznych - do rejestrowania rzeczywistości potocznej, czyli tworzenia dokumentów fotograficznych" 19. Edward Falkowski - "Fotografia krajoznawcza" - broszurka z 54 roku. Pomimo, że tak stara djae wiele cennych wskazówek, których gdzie indziej nie czytałem Zacytuję jednozdanie "Linie poziome w obrazie narzucają widzowi wrażenie ciszy i spokoju, podczas gdy linie pionowe dają złudzenie wysokości i powagi, linia zygzakowata wprowadza nastrój .........." No właśnie jaki ? Zgadujcie. A linie skośne ? Jakie właśności maja linie ? I widzicie. Na początku wydawałoby sie niepozorna broszurka licząca 44 strony plus trochę zdjeć, a ile się można dowiedzieć. 20. Ryszard Kreyser - "Organizujemy klub fotograficzny" Oprócz zgadnień z tytułu jest jeszcze np. Ramowy program kursu elementarnego dla fotoamatorów początkujących. Polecam poczytać sam program. 21. Witold Dederko, Ryszard Mariański - "Reportaż fotograficzny" - Jest tu np. 6 zasad jak robic zdjęcia, żeby aparat nie drgał, robiąc zdjęcia z ręki. Są zasady wystawiania zdjęć. itp. 22. Susan Sontag - "O fotografii" - to taki esej o fotografii. Jedno zdanie przykładowe "Fotograf zarazem rabuje i przechowuje, denuncjuje i konserwuje" Mocne nie ? cd(może)n...
[quote:ebb652cac8="Mireq"]najpierw sie kupuje aparat, robi zdjecia, a dopiero po jakimś czasie książkę[/quote:ebb652cac8] To prawda - ja zaczynam czytać ... [quote:ebb652cac8="Mireq"]linia zygzakowata wprowadza nastrój ..........[/quote:ebb652cac8] niepokoju? Dodatkowe komentarze do książek są bardzo fajne - pewnie i tak większość książek nie do zdobycia, a i czasu pewnie by nie było na ich czytanie, a potem jeszcze stosowanie ....
Brawo, właśnie niepokoju. "przewaga linii skośnych sprawia wrażenie ......." To już trudniejsze. Strzelajcie. Z tej książeczki pierwszy raz przeczytałem, ze motyw główny powinno sie umieszczać w "mocnym punkcie obrazu"albo inaczej w "złotym punkcie podziału" Mam pytanie. Czy albumy podchodzą pod tematykę literatury foto ?
myślę że tak ja lubię oglądać "Dobre zdjęca", ogladając je można sie czegoś nauczyć, w końcu jestem wzrokowcem, podparzec coś ciekawego. przewaga lini skośnych sprawia wrażenie ... pedu, ruchu
Brawo. Przewaga linii skośnych sprawia wrażenie ruchu i siły. Myślałem, że będzie trudniejsze. Jutro następna porcja literatury.
cd... 23. Ryszard Kreyser - "Fotografia barwna" - to inna pozycja niż zapodał Miecio. O błonach ORWO można pocytać jako o ciekawostce. Oprócz tego troszkę teorii. 24. L. Beker, R Kaczyński - "Fotografia i fotogrametria podwodna" - Ciekawa pozycja, naładowana teorią. Jeden z działów np. Dokładność opracowania stereogramów podwodnych metodą analityczną. Metoda ta posłużyła do ekspertyzy wraku statku "Solen" 25. T Klimecki - Technika powiększania w fotografii" - wydawałoby się, że nie ma po co zaglądać do niej. A tu niespodzianka. Np. Dział 9. Inne techniki swobodne. W dziale opisane techniki High, key, Low key, Pseudosolaryzacja, Relief, Raster, Wtórnik. Inne działy nie mniej ciekawe. Wszystko opisane na przykładowych zdjęciach. Wystarczy tylko zamiast powiększalnika podstawić kompa i stara książka zaczyna żyć nowym życiem. cd(może)n...
własnie coś sobie uświadomiłem, w tradycyjnych albumach fotograficznych, niem adanych EXIF, zresztą bardzo zadko je dodają do podpisów pod zdjęcia, a ja lubię sobie tam pozaglądać, lubię poczytać szkoły błędów (są takie w tutejszych magazynach) są zdjęcia, częściowe dane, i fachowcy, którzy oceniają, doradzają czasem coś poprawią po swojemu itd... albumy raczej tego nie zawieraja, a szkoda, dobrze uczyś sie na błędach, a najlepiej cudzych ...
Do tematu albumy mam trochę inne podejście. Najpierw oglądam go co z grubsza i szybko. Wyrabiam sobie o nim wyobrażenie. Potem karkuję juz wolniej i wybieram interesujące mnie zdjecia. Następnie oglądam już dokładnie, to co mnie mocno zainteresowało i zastanawiam się nad techniką wykonania. To też dobra szkoła myślenia fotograficznego.
sporo się tego uzbierało, ale to dobrze. przyda mi się teraz taka lista
cd... Teraz coś współczesnego 26. PCFormat - Fotografia cyfrowa" - krótko i treściwie. Czy dobrze ? Sami oceńcie. 27. Rob Shepard - "Szkoła fotografowania NG Fotografia Cyfrowa" - też krótko, ale jakie zdjęcia. 28. National Geografic Polska - "Fotografia, Multimedialna szkoła fotografowania National Geographic" - na czterech płytach wszystko co trzeba wiedzieć i w dodatku nie trzeba czytać. No może trochę trzeba, ale na monitorze. Tak piszę te posty i mam pewną rozterkę. Czyta je ktokolwiek poza podpisanymi wyżej ? Czy nikt więcej nie ma ksiażek traktujących o fotografii ? Z chęcią dowiedziałbym się co inni czytają. Może też bym coś sobie dokupił wartościowego.
może dodamy jeszcze Fotografia Cyfrowa - edycja zdjęć Scotta Kelby 8)
Coś temat przycichł, a podstawowe pytania są na rorum dalej zadawane. Namawiam do przeczytania jednej z podstawowych książek traktujących o fotografii. To nie boli, nie kosztuje tak dużo, a jaka radocha samemu dojść do wielu wniosków. cd... 29. Roger Rossing - "Farbfotobuch fur alle" - tak jak w tytule :lol: 30. Jan Kosidowski - "zawód: FOTOREPORTERZY" - dużo zdjęć, taka beletrystyka, ale ciekawie napisana i tematy dalej aktualne.
[b:e3d9c04689]Mireq[/b:e3d9c04689], teraz to mi się bardzo przydał ten zestaw tytułów
Grzechu, to są książki które posiadam. W każdej chwili mogę coś z nich zacytować jak trzeba. Jeżeli chodzi Ci o same tytuły, to mogę zapodac trochę tytułów z Bibliografii umieszczonych na końcu ksiażek. Oprócz tego posiadam sporo starych czasopism: Foto, Fotografia. Z dostępem do nich trochę gorzej. Leżą sobie gdzieś w czeluściach piwnic i strychów.
[quote:c318398568="Mireq"]Namawiam do przeczytania jednej z podstawowych książek traktujących o fotografii.[/quote:c318398568] Potweirdzam - jestem w trackie lektury p.J. Płażewskiego. Jak przebiłem się przez fragmenty typowo analogowe (negatywy itp.) i zacząłem czytać o kompozycji i innych takich to bez mała mi kopara opadła ;). Pisze tam o takich niby prostych rzeczach, ale które mają znaczący wpływ na końcowy efekt. pozdr pawelb
oooo tak. bibliografia jak najbardziej się przyda, ale nie chce sprawiać kłopotu
Płażewski, to dobry wybór. Zapytam z ciekawości. Które masz wydanie ? Ja mam VI i X. Najwięcej jednak skorzystałem z książki Solfa. Jest trudna, trzeba ją czytać z uwagą, analizować niktóre zdania i nauczyć się czytać jak literaturę techniczną. Czyli, każde słowo ważne. Nie zalecam jako pierwszej do nauki. Grzechu, coś podrzucę na forum. :wink:
mam wydanie VII. Solfa też mam, ale nie dałem rady - zostawiłem na lepsze czasy ;)
Kilka książek zalecanych przez autorów jednej ze stro foto "Fotografia cyfrowa. Świat w obiektywie." autorzy: Katrin Eismann, Sean Duggan, Tim Grey. Wydawnictwo Helion. • "100 sposobów na FOTOGRAFIĘ CYFROWĄ" autor: Derrick Story. Wydawnictwo Helion. • "Fotografia Cyfrowa. Kurs." autor: Anna Owczarz. Wydawnictwo Helion. • "ABC fotografii cyfrowej." autor: Lukasz Oberlan. Wydawnictwo Helion. • "Fotografia cyfrowa." autor: Les Meehan. Świat Książki. • "GIMP 2.0. Edycja zdjęć cyfrowych." autor: Paweł Brągoszewski. Wydawnictwo Helion.
[quote:1483f80fe1]Kilka książek zalecanych przez autorów jednej ze stro foto "Fotografia cyfrowa. Świat w obiektywie." autorzy: Katrin Eismann, Sean Duggan, Tim Grey. Wydawnictwo Helion. [/quote:1483f80fe1] Pozycja ta jest świetna. Kupiłem ostatnio ta ksiazeczke (wyd II): [b:1483f80fe1]Fotografia cyfrowa. Świat w obiektywie. Wydanie II[/b:1483f80fe1] i moge z czystym sumieniem polecic ja wszystkim, ktorzy zaczynaja swoja podroz w krainie fotografii, jak rowniez tym, ktorzy juz "troche" wiedza. Ksiazka ta pozwala zrozumiec podstawy fotografii, blizej poznac niektore techniki i spora jej czesc jest o poprawianiu i obrobce zdjec w Photoshopie. Mozna zajrzec do spisu tresci i przykladowego rozdzialu - na stronie heliona: [URL=ftp://ftp.helion.pl/online/fotobi/fotobi-2.pdf]ftp://ftp.helion.pl/online/fotobi/fotobi-2.pdf[/URL] [img:1483f80fe1]http://helion.pl/okladki/181x236/fotobi.jpg[/img:1483f80fe1] Autorzy: Katrin Eismann, Seán Duggan, Tim Grey Tłumaczenie: Ewa Sławińska (wstęp, rozdz. 1 - 4, 7 - 9, 11 - 14), Marcin Samodulski (rozdz. 5, 6), Piotr Cieślak (rozdz. 10) ISBN: 83-7361-483-4 Tytuł oryginału: Real World Digital Photography 2nd Edition Format: B5, stron: 608 kolorowych, oprawa twarda Ksiazeczka ta nie nalezy do najtanszych i moze byc juz ciezko ja dostac, gdyz w ksiegarniach mimo swojej ceny (99,90zl) zchodzi jak "swieze buleczki". Jest bardzo ładnie wydana z mnustwem ciekawych zdjec. P O L E C A M Mi udalo sie trafic na promocje cenowa (87zl), chociaz mimo tego wydanie takiej sumy nie bylo bez uszczerbku dla mojego portwela, ale powiem szczerze ze nie zaloje decyzji !!!
moze jeszcze wrzuce ogolny spis tresci (szczegółowy ma 9str i jest w pdf'ie wraz z przykladowym rozdzialem) to bedzie latwiej zorientowac sie o czym jest ta ksiazka. [URL=ftp://ftp.helion.pl/online/fotobi/fotobi-2.pdf]Przykładowy rozdział[/URL] [b:f20de8d9f1] S P I S _ T R E Ś C I CZĘŚĆ PIERWSZA Fotografia cyfrowa[/b:f20de8d9f1] – wiadomości podstawowe ROZDZIAŁ 1. Dlaczego fotografia cyfrowa? ROZDZIAŁ 2. Przetwarzanie obrazów cyfrowych w praktyce ROZDZIAŁ 3. Jak działa cyfrowy aparat fotograficzny? ROZDZIAŁ 4. Kupujemy cyfrowy aparat fotograficzny ROZDZIAŁ 5. Niezbędne akcesoria [b:f20de8d9f1]CZĘŚĆ DRUGA Fotografia cyfrowa – techniki[/b:f20de8d9f1] ROZDZIAŁ 6. Podstawy fotografii cyfrowej ROZDZIAŁ 7. Światło [b:f20de8d9f1]CZĘŚĆ TRZECIA Cyfrowa ciemnia fotograficzna[/b:f20de8d9f1] ROZDZIAŁ 8. Wyposażenie cyfrowej ciemni fotograficznej ROZDZIAŁ 9. Transfer, edycja i konwersja fotografii cyfrowych ROZDZIAŁ 10. Korekcja obrazów – podstawy ROZDZIAŁ 11. Cyfrowa ciemnia fotograficzna – techniki zaawansowane [b:f20de8d9f1]CZĘŚĆ CZWARTA Drukowanie, zarządzanie i prezentowanie fotografii cyfrowych[/b:f20de8d9f1] ROZDZIAŁ 12. Od aparatu przez monitor do drukarki . ROZDZIAŁ 13. Cyfrowe portfolio ROZDZIAŁ 14. Katalogowanie i archiwizowanie fotografii cyfrowych . Skorowidz
Troszkę odbiegnę od tematu i podzielę się pewnym spostrzeżeniem. Byłem dzisiaj w księgarni. Może nic szczególnego, ale takiej mnogości albumów fotograficznych, książek traktujących o fotogrtafii już dawno nie widziałem. Więcej chyba tam nie pójdę. Za długo trwało odrywanie mnie od półek. :lol:
dzięki, przydało się
A jaka książka waszym zdaniem nadaje się dla amatora?? Chodzi mi o taką aby wyjaśniła podstawowe techniki fotografowania itd. Pozdowienia
Od siebie proponuję pozycje 2 i 28.
A z takich bardziej dostępnych w sklepach internetowych?? Na przykład w Merlinie lub jakimś innym zaufanym.
[quote:8667755a5b="Kornik"]Ode mnie propozycja - David D. Busch "Fotografia cyfrowa dla profesjonalistów" [/quote:8667755a5b] Ja się przymierzam do zakupu tego - zaraz po sesji zimowej ;)
David D. Busch "Fotografia cyfrowa dla profesjonalistów" czy nikt nie wie nic o tum w wersji elektronicznej, gdzi mozna takową kupić? jak ostatnio byłem w Polsce to nieudało mi się tego kupić :cry:
[b:8d556ba9d8]konopia[/b:8d556ba9d8], niestety nic nie wiem, nic nie słyszałem... :|
Teraz to Ci pewnie będzie ciężko kupić (w kontekście wysyłki) ale możesz spróbować się dowiedzieć ile by kosztowała wysyłka z merlin.com.pl lub empik.com, bo tam ta książka ciągle jest
zwykła wersja jest w Merlinie http://www.merlin.com.pl/frontend/towar/385654 David D. Busch Fotografia cyfrowa dla profesjonalistów tytuł oryginału: MASTERING DIGITAL PHOTOGRAPHY wydawnictwo: Read Me, Październik 2004 ISBN: 83-7243-427-1 liczba stron: 328 wymiary: 165 x 235 mm okładka: miękka 46 zł 8)
[quote:2840047a12="pawelb"]Ja się przymierzam do zakupu tego - zaraz po sesji zimowej[/quote:2840047a12] Pewnie fajnie się studiuje w wieku 32 lat :twisted:
Ma to swoje wady i zalety. Generalnie żałuję, że nie skończyłem tego co zacząłem w wieku lat 19. A zabrakło niewiele ;) - mniej niż byłemu prezydentowi
Właśnie kupiłem tą książkę (chodzi mi o "Fotografia cyfrowa dla profesionalistów" Davida D. Busch'a) w Merlinie. Zapowiada się na bardzo ciekawie (myślę tak po przeczytaniu pierwszych 50 stron) jak na początek przygody z fotografiką. Warta polecenia. Pozdrowienia
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta