d70 vs eos300d
oj pusto tu... wiec moze tak drobna dysputa - nie wiem moze czytaliscie ten niby test z zooma d70 vs eos300d... chcialem sie dowiedziec, tak tylko z ciekawosci, bo o sile lustrzanek stanowi cale zaplecze obiektywow i inncyh graci... wiec ktora z tych lustrzanek jest lepsza? bo cenowo to body wychodza prawie o tych samych cenach... a co do zestawow kit, to ktore lepsze? ps dla mnie to tylko tak z ciekawosci, ale znajomy sie przymierza i nie wie co wybrac...
Re: d70 vs eos300d
[quote:7783ba8219="mkarwin"] ps dla mnie to tylko tak z ciekawosci,[/quote:7783ba8219] Wydaje się jakbyś nie tylko tu pisał "tylko tak z ciekawości"... ;). PS. Nie ma lepszego według mnie. Aparaty są nieco różne i każdy ma swoje plusy i zalety. Odnośnie obiektywów, to podobno ten Nikkora jest nieco lepszy.
[quote:908624c061]Wydaje się jakbyś nie tylko tu pisał "tylko tak z ciekawości"...[/quote:908624c061] po pierwsze - koniec jesyka za przewodnika... po drugie czlowiek uczy sie cale zycie ;-) a po trzecie to mam rozlegle zainteresowania i chcialbym wszystkie je rozwijac ;-)
W moim odczuciu Nikon D70 to ewidentna oferta dla osób które już miały Nikona i zostały im obiektywy. To uzasadnia zainteresowanie tym modelem. Czy to nie dziwne że aparat który na stronie [url]http://www.megapixel.pl/[/url] jest wymieniany jako najczęściej poszukiwany w serwisie nie doczekał się dyskusji na forum? :?
no coz chyba jednak sie doczekal ;-)
Kiedyś tak z ciekawości patrzyłem jakimi aparatami robią znani reporterzy. Wyszło mi, że Nikon jest najpopularniejszy. Coś chyba w tym musi być. Nie wiem tylko jak jest z tą jakością Nikona w cyfrakach. Ja w każdym bądź razie, po długich dywagacjach, zakupiłem Nikona. Jestem zadowolony i tej wersji będę się trzymał do końca. :roll:
Zdaje sie, ze teraz nie masz juz wyjscia :wink: A tak powaznie Rowniez zaopatrzylem sie w kitowa wersje Nikona z obiektywem 18-70 mm, ktory jest chyba bardziej uniwersalny niz EOSa 300D Pozdrawiam
#-1
Zasadniczo obiektywy Nikkora sa tańsze. Tańsze nie znaczy ze słabe. Szczególnie wyróznia sie 70-300G dostepny w paru sklepach za 600 a w tescie wypadł bardzo dobrze. Co do aparatów to oba mnie więcej na tym samym poziomie choć w moim odczuciu D70 jest ciut lepszy.
a czy w nikosiu d70 mozna stosowac obiektywy np tamrona? chyba o ile dobrze pamietam to trzeba jakis specjalny bagnet dokupic, podczas gdy do eosa mozna spokojnie bez zmian. to troche pograza nikona, co?
A po co stosoawać Tamrona? Optyka Nikkora jest lepsza w tej samej cenie, a jezeli zamiennik to Sigma. A co do bagnetu to szczerze pisząc , niewiem.Tamron jest sprzedawany praktycznie tylko przez FotoJokera i nawet w internetowych sklepach jest go bardzo mało.
u mnie w jaworznie w sklepie foto, nie zwiazanym z fotojokrem, sprzedaja tylko obiektywy canona i tamrona. zreszta sklep jest pod patronatem canona i agfy ;-) wiec jakbym dzis zgarnal w totku pule to by bylo ciezko dostac odpowiedni obiektyw (alez sie upajam kasa ktora jeszcze nie wygralem ;-))
Co do Tamrona to...hmm...mam swoje zdanie ;) a przed optyka Canona chyle czoła w głębokim ukłonie.
a przed nikkorami to padsz na twarz?? ;-)
No bez przesady :) Porostu canon ma bardzo dobre obiektywy a Nikkora uzywam więc wiem na co je stać :)
[quote:a0218e16bd]Nikkora uzywam więc wiem na co je stać [/quote:a0218e16bd]i kogo na nie stac ;-)
na moj gust i to co przeczytalem i uslyszalem nikon jest ciut lepszy i daje mozliwosc kupna tanszych nikkorow... no i jest czarny... hehe
#-1
no tak ta czern jest stanowczym atutem :twisted:
Co do dwóch rzeczy Nikon jest napewno lepszy od Canona:pomiar swiatła i AF. Sam sprawdzałem :) Nikon na automacie rzedziej sie "myli" od Canona , ale dla zaawansowanego amatora niema to wiekszego znaczenia bo wie jak "oszukiwać" automatyke :) Pozdrawiam
To mój pierwszy post tu na tym forum. Witam więc wszystkich serdecznie. Czytam Wasze rozmowy z zaciekawieniem i myślę, że zainteresuje Was dział o lustrzankach cyfrowych na innym forum - mianowicie forum astronomicznym w dziale astrofotografia gdzie jest wiele informacji na temat ciekawego i nietypowego użycia np. C 300 D - http://astro-forum.org/Forum/index.php?showforum=5 Sami zobaczcie. Pozdrawiam Paweł Maksym
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta