fotografie na stronach www
Witam. Zastanawiam sie czy fotografie na stronach z testami i recencjami trafiaja po malym retuszu. Sakd ten domysl ? Przegladam wlasnie zdjecia z A60-tki http://www.galeria.cyfrowe.pl/models.php?a=p&caid=36#show i musze przyznac z mojej A60 takie nie wychodza. Niektore widoczki sa czyste, ostre... u mnie tego nie znajde. Daleki plan mam rozmyty. Tu w galerii fotki sa idealne. U mnie pieknie wychodzi tylko makro - zdjecia IDEALNE. Im dalej tym gorzej...
no cóż.... co do graficznej obróbki nie ma żadnych ograniczeń... można zapodać zdjęcie prosto z matrycy, ale nikt nie broni też go delikatnie (czy bardzo drastycznie) obrobić....
Prosty wniosek na przyszłość- zassać PSa i psuć jak się nie podoba ;)
a moze to tylko kwestia obiektywu ? widzialem fotki z 350d i sa rewelacyjne, mnie wychodza takie sobie, po pierwsze ucze sie dopiero, po drugie fotki ktore ja widzialem byly robione przez obiektywy przewyzszajace cena samo body :)
[quote:1b5c6b750a="Rafałek"]Prosty wniosek na przyszłość- zassać PSa i psuć jak się nie podoba ;)[/quote:1b5c6b750a] po to właśnie Gimp i cała reszt atego softu jest, zeby poprawiać, ale bez rzesady, jedzieś na wakacje w ......... cudowne fantastyczne miejsce, przywozisz kilkaset zdjęć i co ? będziesz obrabiał wszystkie? nie dasz rady nie tędy droga. Pozatym za PSa to trzeba sporo zapłacić, zawsze zostawia cyfrowy odcisk na obrabianych fotkach, wiec od razu wiadomo jaka to była wersja. [b:1b5c6b750a]Błażej[/b:1b5c6b750a] maz duzo racji, lepszy (niestety droższy) obiekty to lepsze zdjęcia, sam niebardzo w to wierzyłem dopóki nie zobaczyłem testów dwóch obiektywów, o bardzo podobnych parametrach (ogniskowe i światło) róznicły się tylko ceną (dwa razy) róznica w zdjęciach była powalająca. Ostatnio widziałem cropy ze zdjęć z sigmy 15-50/2.8 - rewelacja, a kosztuje tylko 300 funtów, (nikon 15-50/2.8 980! i nie powiedził bym zęby był lepszy).
:evil: denkiem od musztardówki dobrej foty nie zrobisz.... ma fajowskie jasne szkło kosztuje
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta