Historia Pentaxa
Dla miłośników tej marki http://www.pentax.osw.pl/historia/historia.html
fajne, piękne aparaty tylko jak patrzę na tego K2 i "Gold'a", a konkretnie na szkło 50mm, 1:1.2 to ni emogę wyjść z podziwu myślałem ze najaśniejsze to 1:1.4. Ostatni rozdział w histori firmy samsu.. o pomyłka, pentax oczywiscie, to oglądamy chyba obecnie, kolejne premiery luster nie różniących się niczym szczególnym między sobą, współpraca z samsungiem = podział świata na strefy "wpływów"Samsung: Europa i USA, Pentax: Azja i Kanada (- jeśli fotopolis.pl dobrze spekuluje). A dzięki kompatybilnośći ze starszymi obiektywami, to mógłby być hit, tyle ze oddziałowi Polska to chyba nie zależy na sprzedaży tych aparatów, pamietając ostatnie pozbywanie się fotojokera szkieł z bagnetem K (Tamrony) to można tylko mieć przeczucie ze coś się dzieje, może pójda w ślady Minolty?
[quote:1cbfb91b26="konopia"]można tylko mieć przeczucie ze coś się dzieje, może pójda w ślady Minolty?[/quote:1cbfb91b26] Tfu, na psa urok :cry: NAwet nie mów takich rzeczy. Jak już znaleźlicie stronkę osw to poczytajcie jak tam chłopaki marzą o przyszłości związanej z samsungiem. Też mam nadzieję, że z tego coś dobrego wyniknie, choć cieszę się że mam pentaxa-Pentaxa a nie pentaxa-Samsunga. Pozdrowionka PS. A aparaciki manualne - istne cudeńka, co :?: :D
MZ nie ma w tej chwili podstaw do obawy o Pentaxa, marka sie rozwija prężnie, konsekwentnie wypuszczaja siwtne nowe szkla pod APS-C, juz teraz jest ich wiecej niz do np. KM (zwlaszcza jesli chodzi o szerszy poczatek; moze sony cos z pomoca tamrona zmieni - jest jego drugim najwiekszym udzialowcem)
no i oto zbliza sie cos naprawde pieknego: http://www.pentax.co.jp/english/news/2006/200609.html mowie o tym czyms z symbolem 645 :) jak tylko pojawi sie lustrzany penciu z jakims AS to sie przerzucam - serio!
Ciekawi mnie cena tych 18Mpx :? Poza tym jest brzydki :twisted:
bo to średni format jest, one wszystkie są brzydkie
wy świetokradcy! ta ślicznotka brzydka? patrzyć sie naumcie najpierw to wam takie herezje do glowy nie przyjdą :mrgreen:
[b:3f520c7c7b]wyrwiflak[/b:3f520c7c7b], no może masz rację ,czasem warto pod ręką mieć takiego kloca - jak naprzykład trzeba gwoździa wbić czy coś takiego :lol:
przecież on wygląda jak... jak... hmm jak minolty zetki :twisted:
Wyrwiflaku, nie gadaj z tymi barbarzyńcami :mrgreen: przecież to cud natury i techniki w jednym ciele (znaczy body). a na serio - jeśli planujesz zakup rozglądaj się za szkiełkami - teraz można ich trochę niedrogo dostać. Pozdrowionka
zna ktoś cenę tego monstrum :?:
[quote:99a9ff603a="August"] a na serio - jeśli planujesz zakup rozglądaj się za szkiełkami - teraz można ich trochę niedrogo dostać. [/quote:99a9ff603a] no az tak mnie nie ciśnie, na razie d5d wystarcza mi w zupelnosci a jakies zmiany w body to planuje najwczesniej na koniec 2007/poczatek 2008 cos po siecie ploty krążą ze to nowe lustro pentaxa (aps-c) ma miec SR - to by bylo dopiero ;)
Ciekawe, czy Nikon coś myśli o średnim cyfrowym formacie. Jakoś nie słychać, a to monstrum wygląda imponująco. :wink:
To Nikon miał średni format? :shock: Pytam bez złośliwości bo w każdym SZANUJĄCYM się podręczniku każdy SZANUJĄCY się fotograf jako średniego formatu używa ZAWSZE średnioformatowego PENTAXA. To chyba najbardziej zdominowana przez moją firmę grupa rynku. I bardzo dobrze, że wchodzą z cyfrową 645 widać firma jeszcze zyje i się rozwija.... :D Pozdrowionka PS. no dobra, czasem pojawia się Mamiya albo Hasselblad, ale Nikona jeszcze nie widziałem....
nikon robił szkła przez pewien okres czasu z tego co słyszałem, i jakos nie myślę by myślał o srednim formacie cyfrowym, Nikon i tak traci do innych używajac matryce sony powinin położyc nacisk na "zdobycie" własnej matrycy.pentax zresztą też ale pewnie samsung coś wymyśli w tym względzie (wspominałem już ze ostatnio tu widziałem przy pracy koparke podsiębierna samsung :mrgreen: )
[quote:d2eaa26640]Nikon i tak traci do innych używajac matryce sony[/quote:d2eaa26640] odważna teza, jeno nikonowcom jakos to nie wadzi :D
Nie wadzi. :wink: Nikon kojarzył mi się zawsze z firmą produkującą aparaty foto. I niech tak zostanie. Jeżeli do dobrej firmowej skrzynki z dobrym szkłem dodamy dobrą "niefirmową" matrycę, to ja to wolę niż do "firmowej" matrycy dokłada się niefirmowy aparat. Co do średniego formatu, to w Polsce chyba najpopularniejszym był Pentacon. Nie wspomnę tu o Kijewach i Startach. Znajomi zawodowcy robili na Mamiyach, Bronicach i jeszcze na moim kiedyś marzeniu, Yashica Mat.
aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta