"Płaskie" zdjecie
Robilem kilka zdjec z ludzmi na tle np. laki tła czy jakiegos budynku i wszystkie wychodza takie jakies plaskie Przez slowo plaskie rozumiem takie ze owi ludzie stoja tak jakby za nimi byla plansza, jakies tlo a nie las czy budynek. Nie wiem czy mnie dokladnie zroumieliscie ! Ciezko mi to wytlumaczyc strasznie nie podoba mi sie to i nie wiem co robie zle ? Prosze o jakas rade, podpowiedz ! Pozdrawiam Sebastian Ps Zdjecia robione aparatem a95 ustawione na "P'

Oj widzę że to bardzo ważna sprawa dla Ciebie, skoro ten sam post umieszczasz 5 razy. :wink: Nie dokońca wiem o co chodzi, ale zgaduję że chciałbyś uzyskać małą głębię ostrości tzn. ostry motyw główny i rozmyte tło. Efekt małej głębi ostrości faktycznie trudniej uzyskać w aparatach cyfrowych (oczywiście nie mówię tutaj o profesjonalnych lustrzankach cyfrowych) niż np. w lustrzankach tradycyjnych. Trudziej to nie znaczy że nie można. Jak mi się wydaje A95 nie ma stałego światła obiektywu co nie ułatwia zadania ale w dalszym ciągu nie jest to sprawa beznadziejna. Myślę że tryb P nie będzie też najlepszy, stosuj raczej preselekcję przesłony. To tyle tytułem wstępu, a teraz do rzeczy: 1. stosuj możliwie jak najszerzej otwartą przesłonę, to wymusi przyśpieszenie migawki, 2. ogniskowa biektywu min. 60 mm, a najlepiej około 90-100 mm sorry ale muszę odejśc od kompa ale zaraz skończę

To są właściwie dwa najważniejsze rzeczy, jeśli dalej nie będzie wychodziło zrezygnuj z autofocusa i ustaw ostrość ręcznie (chyba jest taka opcja w A95?). PS. To tyle na temat głębi ostrości. Jeśli chodzi Ci jednak o coś innego z tymi płaskimi zdjęciami to ja naprwdę nie mam zupełnie pojęcia co poeta miał na myśli.

Wielkie sorry za umieszczenie postu piec razy Mialem klopoty z internetem i chyba klikajac kilka razy cos sie pomieszalo pozdrawiam PS Dzieki [b:4eb915a77c]buzzy[/b:4eb915a77c] za wyjasnienia

Jeżeli chodziło rzeczywiście osiągnięcie małej głębi ostrości - jest tak, jak pisał Buzzy: mała liczba przysłony (czyli największy otwór przysłony), jak największa ogniskowa i jak najmniejsza odległość od obiektu, który chcesz wyodrębnić z tła - te czynniki decydują o efekcie o "rozmycie tła" za fotografowaną postacią. Gdzieś na forum był wątek temu poświęcony. Pozdrawiam.

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta