MANUAL w OLY'm 765
Witam ponownie, tym razem juz jako posiadacz aparatu :wink: Sprawa jest prosta. Albo nie umiem dojsc do pełnego manuala w olym albo błędnie rozumuje pojęcie manuala albo jestem tępy :lol: Nie jestem w stanie tak ustawic aparatu abym miał możliwosc regulacji PRĘDKOŚCI MIGAWKI, WARTOŚCI PRZESŁONY i WAROTŚCI EKSPOZYCJI jednocześcnie. Oczywiscie mozna regulowac te opcje ale maks dwie jednoczesnie a trzecia jest ustalana automatycznie. No i ostatnio gdy chciałem uzyskac efekt wygładzenia, rozmycia rzeczki ustawiłem prędkość migawki na 2 sek (mniejsza prędkość to chyba tylko jest do wykożystania w nocy lub z jakimś filtrem przyciemniającym), przesłone dałem jak najmniejszą czyli 8,0 a ekspozycja ustawiała mi się automatycznie na +2 kurde :roll: no i cięzko było niespalic zdjecia. Musiałem zmniejszac prędkośc migawki ale co za tym idzie, traciłem na efekcie zdjęcia które chciałem uzyskac. Co wy na to ??

ustawiasz czas na migawce i otwór przesłony natomiast informacja o ekspozycji jest tylko zwrotna i podpowiada czy zdjęcie będzie niedoświetlone czy prześwietlone wzmiankowane fotki płynącej wody najwygodniej jest zrobić o innej godzinie np na godzinę przed zachodem słońca, światła będzie mniej i czasy będzie można ustawiać zdecydowanie dłuższe
#-1

Do zrobienia zdjęcia rozmytej wody nie potrzeba żadnych specjalnych warunków. Nawet nie taki długi czas (choć to zależy). Podobne fotki można zrobić już od czasów 0.5 sekundy, a spokojnie przy jednej sekundzie. Nie wiem czemu ustawia Ci automatycznie ekspozycję na +2... To jest parametr to manuala raczej. Nie da się tego wyłączyć? Jeśl nie, to spróbuj może na manualu sobie wszystko ładnie ustawić i będzie ok.

W Olich mozna tylko sterowac dwoma wartosciami. W manualu ekspozycja jest ustawiana automatycznie i w zasadzie jest to tylko informacja aparatu o tym czy zdjecie bedzie przeswietlone czy niedoswietlone (wg niego). Ekspozycje mozna zmieniac w momencie jak nastawiony jest automatycny czas lub automatyczna przyslona. Pozdrawiam

tak właśnie trill ... i to jest ten ból :wink: Mam jeszcze jedno pytanie. Co to może być że zdjęcie bez zbliżenia wygląda ładnie: http://img51.exs.cx/img51/7679/szczyrk.jpg a zdjęcie z max zoomem wygląda jakby było robione przez firanke :wink: : http://img69.exs.cx/img69/5899/szczyrkZOOM.jpg Druga fota jest zbliżeniem polanki widocznej na pierwszym zdjęciu.

W pełnym trybie M ekspozycja nie jest ustawiana automatycznie - przecież ustawiasz zarówno przysłonę jak i migawkę... Jest tak, jak napisał Robal, to raczej informacja zwrotna, aparat zachowuje się jak światłomierz i informuje, czy przy tak dobranych parametrach zdjęcie będzie prześwietlone/niedoświeltlone. Kombinacji przysłona-migawka trochę jest, można również zmienić czułość, dodatkowo zastosować filtr - ale ilość światła jest przecież wciąż ta sama. Zatem siłą rzeczy zdjęcie wychodziło prześwielone, skoro jego parametry zostały źle dobrane w stosunku do zastanego światła. Przykładowe rozwiązania już tu padły - krótszy czas migawki (jeżeli nurt rzeczki był w miarę silny, już pół sekundy da dobry rezultat) lub dodatkowe filtry (nawet polaryzacyjny - akurat te 2EV powinieneś nim uzyskać; nie wiem tylko, czy nie będzie Ci w jakiś inny sposób bruździł - ale raczej powinien pomóc). Zakładam, że dobrałeś już minimalne ISO? Tak więc nie jest to żadne ograniczenie, tak właśnie wygląda tryb M. Przecież korekta ekspozycji jest właśnie wykonywana poprzez modyfikację wartości przysłony/migawki; gdy fotografujący ma kontrolę nad jedną i drugą, wartość ekspozycji jest wielkością wynikową. Pozdrawiam.

Dzięki za opinie Ginty, lepiej późno niż wcale :wink: Ten mały problemik mam już za sobą. Ale może wypowiesz się co sądzisz na temat tych dwóch zdjęć zamieszczonych 2 posty wyżej. Bo ja tego troszku nie rozumiem.

EDDIE- jak oceniasz manual w tym aparacie... ogólnie czy jest on bardzo trudny w obsłudze, bo przymieżam się do niego w najbliższym czasie Jesteś zadowolony!!??, bo ja jeszcze zastanawiam się nad Minoltą Z3 pozdrawiam- Szalik
#-1

Jako użytkownik c-765 pozwalam sobie się wtrącić. Tryb manualny nie sprawia trudności. -Jest tryb manualnego ustawiania czasu - wtedy automat ustawia przesłonę - Tryb mnualny przesłony - wtedy automatycznie ustawiany jest czas - W końcu pełny tryb manualny z ręcznym ustawieniem czasu i przesłony- w tym trybie nie ma automatyki czasu, przesłony zaś ta zmnieniająca się wartość ekspozycji o której wyżej pisano jest wtedy jedynie wsakźnikiem czy zdjęcie będzie prześwietlone czy niedoświetlone nie wprowadzie on żadnych zmian do twoich ustawień (jest to swego rodzaju ułatwienie). Dopiero w programiie P (programowana automatyka) gdzie jest auto czas i przesłona można ręcznie zmieniać wartość ekspozycji od -2 do +2EVF, jednak odbywa się to kosztem czasu lub przesłony. Krótko mowiąc inna jest jej funkcja

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta