[b]wielki problem ze zdjęciami półmrokiem i nocą[/b]
Witam wszystkich !!! Mam nurtujące mnie pytanie --- mianowicie :cry: napiszcie jaki aparat jest najlepszy do robienia zdjęć nocnych ?? Chodzi mi o to aby sie nie rozmaztwały jak robie fotki z "ręki" - bez statywu Mam A80 -- ale dobre zdjena to on robi ale ze statywem. Po czym poznac dobry " nocny Aparat ?? Podobno musi mieś jasny obiektyw-- po czym to poznac -- i który jest najlepszy obecnie narynku i ile kosztuje ?? P O M O C Y !!! Pozdr. wszystkich
#-1

NIE MA aparatu, który robi dobre zdjęcia nocne bez statywu! Statyw to konieczność. Choć możesz zerknąć do portfolio i tam jest moja fotka z ręki przy czasie 1 sekunda - oczywiście nocna i całkiem ładna. Może ze stabilizacją kilka sekund bym wyciągnał, ale to też na siłę.

Bardzo jasny obiektyw ma np. Olympus C-5050 (od 1.8 - zwykle stosowna informacja jest zamieszczona na obiektywie, często wraz z zakresem ogniskowych). Ale tak jak napisał Vendeur - jaki ten obiektyw nie będzie i tak nie uciekniesz od statywu; tak więc w ten sposób nie dobierałbym aparatu. Za to istotny może się okazać poziom szumów matrycy, obecność/zakres i jakość funkcji balansu bieli/redukcji szumów, itp. czyli to wszystko, co decyduje o jakości zdjęć nocnych. W moim odczuciu w ten sposób odpadają wszelkie automaty (bo przy zdjęciach nocnych wskazana jest możliwość ingerencji w nastawy zdjęcia) oraz UZ (kwestia gustu - jak dla mnie do fotografii nocnej nie są stworzone, ogólnie pojęta jakość zdjęć jest niska, jeżeli porównać ją z compactami wyższej klasy). Stąd polecałbym raczej takie aparaty jak Olympusy C-5050/5060, Canon G5 czy Sony V1. A tak poza tym, to w niższej "klasie zdolnościowej" A80 pod względem zdjęć nocnych sprawuje się (moim zdaniem) naprawdę nieźle, więc... Poz.

witam No troche mi sie rozjaśniło po tych odpowiedziach ale nadal myśle o zmianie mojego A80 na Panasonica dmc- fx7 Może ktośby je porównał ?? Który lepszy ? Dziękuje za podpowiedzi i pozdr
#-1

Vendeur! Gratuluję tej fotki! Pzdr.

[quote:8c68e85e56="dukat"]Vendeur! Gratuluję tej fotki! Pzdr.[/quote:8c68e85e56] Dzięki ;) PS. Uważam, że nie ma sensu wymieniać A80 na tego Panasonica... Możesz się rozczarować jakością zdjęć. Lepiej kup sobie statyw, bo bez niego się nie obejdzie.

Indeed. Poza tym ta stabilizacja wydaje mi się dosyć kontrowersyjnym bonusem - zapewne aparat jest odpowiednio droższy...?

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta