kolejny niezdecydowany ;)
Krotko i zwiezle ;) na czym polega moj problem. Szukam aparatu do uzytku nieprofesjonalnego (domowego) o lekko bardziej rozbudowanych funkcjach niz standardowe (dla tzw power users). Zalezy mi na duzym zoomie, szybkosci, dobrym manualu i auto,ale takze na jakosc zdjec. Po przeczytaniu wszytskich postow moje watpliwosci zamiast rozwiac jeszcze sie poglebily ;/. Piszecie ,ze jakosc zdjec w z1/z2 nie jest rewelacyjna i wypada duzo gorzej na tle konkurentow ,a co z z3 ?? bo na ta chwile wlasnie ten cyfrak jest moim faworytem. Bede wdzieczny za wszelkie rady i sugestie !:). Aparat mam nadzieje ze bedzie mi sluzyl przez kilka latek ,a jego pulap cenowy okreslilem do okolo +-500 $ (raczej -), na 100 % bedzie kupowany w usa bo tam elektronika jest duzo tansza. Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi i sugestie :)

Re: kolejny niezdecydowany ;)
[quote:5a89236c74="lukasz"] Zalezy mi na duzym zoomie, szybkosci, dobrym manualu i auto,ale takze na jakosc zdjec. pułap cenowy okreslilem do okolo +-500 $ (raczej -), na 100 % bedzie kupowany w usa [/quote:5a89236c74] wystraszyły cię opinie o z1/z2 - zerknij jak radzi sobie Vendeur z Minoltą Z1 [url]http://www.megapixel.boo.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=74[/url] tym aparatem można robić naprawdę bardzo dobre fotki z przykrością muszę stwierdzić że aparatu KonicaMinolta Z3 nie miałem jeszcze w szponach. W USA pojawił się za 495 $ i muszę przyznać że jest to atrakcyjna cena, z uwagi na fakt poprawienia w tym modelu praktycznie wszystkich elementów za które Z1 był krytykowany. Nasz kolega Ginty przypomniał by zapewne o innych megazoomach wartych uwagi a zwłaszcza o olympusach. Za 450 $ można kupić aparat Olympus C-770 Ultra Zoom a więc zostanie ci jeszcze na kupno karty 128MB która jest konieczna.

Dodam tylko, że Minolta Z1 wcale nie robi gorszych fotek od innych konkurentów, poza tym posiada wiele rewelacyjnych cech, głównie jej szybkość działania. Moje zdjęcia na tym forum są niczym, bo nie mam czasu wkleić dobrych - może dziś wieczorkiem. Za $500 w USA możesz dostać sprzęt dużo wyższej klasy, choć ja bym się zapatrywał na Z3, według mnie bardzo szybko osiągnie pułap $399. Pozdr.

[quote:c9b4389a39="madax"] wystraszyły cię opinie o z1/z2 - zerknij jak radzi sobie Vendeur z Minoltą Z1 [url]http://www.megapixel.boo.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=74[/url] tym aparatem można robić naprawdę bardzo dobre fotki[/quote:c9b4389a39] Vendeur radzi sobie calkiem calkiem ;) Oczywscie zdjecia widzialem wczesniej, fotki bardzo mi sie podobaja! niestety nie mam porownania do innych aparatow i jeszcze na dodatek daje znac o sobie brak doswiadczenia, nie bardzo wiem na co zwracac szczegolna uwage, przy ogladaniu takich zdjec (ostrosc, przejscia kolorow ??). Jestem poczatkujacym fotografem amatorem !!, z aparatami mam jedynie kilka doswiadczen z olympusami znajomych c-3020 i c-4000 [quote:c9b4389a39="madax"] Nasz kolega Ginty przypomniał by zapewne o innych megazoomach wartych uwagi a zwłaszcza o olympusach. Za 450 $ można kupić aparat Olympus C-770 Ultra Zoom a więc zostanie ci jeszcze na kupno karty 128MB która jest konieczna.[/quote:c9b4389a39] przypomnienie jest bardzo wskazane :)

[quote:924cbb2752="Vendeur"] Za $500 w USA możesz dostać sprzęt dużo wyższej klasy, choć ja bym się zapatrywał na Z3, według mnie bardzo szybko osiągnie pułap $399. Pozdr.[/quote:924cbb2752] nie bede ukrywal ,ze bardzo mi sie podoba z3, bylo by milo gdyby panowie z minolty tak chceli mnie do niej zachecic ;), zakupu planuje dokonac do konca sierpnia wiec poczekamy zobaczymy ..... wielkie dzieki za wszelkie sugestie !! dobre rady zawsze w cenie ;)

[quote:1f022cf589="lukasz"][quote:1f022cf589="madax"] Nasz kolega Ginty przypomniał by zapewne o innych megazoomach wartych uwagi a zwłaszcza o olympusach. Za 450 $ można kupić aparat Olympus C-770 Ultra Zoom a więc zostanie ci jeszcze na kupno karty 128MB która jest konieczna.[/quote:1f022cf589] przypomnienie jest bardzo wskazane :)[/quote:1f022cf589] [quote:1f022cf589="Ginty"]W moim odczuciu (podkreślam - moim) jakość zdjęć z C-750 i C-765 jest bardzo zbliżona (jeżeli nie taka sama). Makro jest identyczne (od 3cm super makro, od 7cm makro); co jest istotną różnicą na plus dla C-765 - ta szybkość no i lepszej jakości LCD+EVF; natomiast C-750 jest przyjemnie dosprzęcona. Subiektywnie dla mnie - wykonanie obydwu oceniam bardzo pozytywnie, jednak C-760/765/770 są, jakby to powiedzieć - za małe. Nie podoba mi sie ten trend "najmniejsze UZ świata", który bardziej chyba wynika z przesłanek marketingowych niż praktycznych. Poz.[/quote:1f022cf589]

Jeżeli C-770 kosztuje w Stanach już 450$ to całkiem niezła cena - bo wypada dodać, że w oryginalnym komplecie znajdziesz kartę 128MB; chociaż w Polsce sprzedawcy starają się udawać, że to z ich dobrej woli wynika "dorzucenie" do C-770 takiej właśnie karty, prawda jest inna - te 128MB dodał producent, sprzedawcy nie mają nic do gadania. Niestety niektórzy są na tyle nieuczciwi, że zastępują oryginalną 128 kartą 16MB, która zwykle dodawana jest do tańszych Olympusów. No comments. To tyle w temacie karty i C-770. ;) Nieco szerzej pisząc - o Z3 jeszcze trudno cokolwiek konkretnego napisać, bo chyba nikt tutaj nie zdążył jej kupić; jednak - o ile plotki się potwierdzą - to może być duży przebój wśród UZ. O Z1/Z2 zdążyłem już sobie wyrobić zdanie (jednak pamiętajmy stale powtarzany slogan: to nie aparat a człowiek robi zdjęcia - patrz portfolio Vendeura), Z10 nie wywołała we mnie entuzjazmu (ale trzeba przyznać, że wyceniono ją całkiem sympatycznie), natomiast Z3 zdaje się stanowić nową jakość w serii Z. Pożyjemy, zobaczymy. Na razie pod względem samej jakości zdjęć liderem wśród UZ pozostaje dla mnie Olympus i nie jestem pewien, czy Z3 zdoła go zdetronizować; jednak większe możliwości (stabilizacja, szybkość w połączeniu z wreszcie prawdziwym EVF) i korzystna cena mogą spowodować, że nowa Minolta pobije Olki. W końcu Z1 sprzedawała/sprzedaje się świetnie, pomimo pewnych potwierdzonych wad i nie zawsze entuzjastycznych opinii - jakoś tak jest, że seria Z nie pozostawia nikogo obojętnym; z marketingowego punktu widzenia to bardzo dobrze. ;) Osobiście zaryzykowałbym kupno Z3, zresztą zapewne z dnia na dzień będziemy się dowiadywali na jej temat coraz więcej. A tak poza tym - może korzystna cena Z3 wymusi na Olympusie obniżkę cen swoich aparatów (chyba już tak się stało, skoro C-770 można kupić za 450$), w dół powinien wreszcie solidnie pójść Canon S1 IS... Tylko się cieszyć. Pozdrawiam.

[quote:f5a225a51c="Ginty"]Osobiście zaryzykowałbym kupno Z3, zresztą zapewne z dnia na dzień będziemy się dowiadywali na jej temat coraz więcej.[/quote:f5a225a51c] Zrobiłbym to samo, bez zbytniego zastanowienia. Tym bardziej, że cena startowa w Polsce, to jedyne 2200 zł. PS. Ginty nie wierzę... :shock:

W co? W chęć zakupu Minolty? ;) Ja nie jestem wrogiem Minolt, po prostu nie podobały mi się Z1/Z2, ale przecież nie odmawiam im pewnych przewag - jak szybkość... Ale o Z3 mogę fatazjować do woli - i tak jej przecież nie kupię; ale bardzo chętnie bym ją sobie potestował... Może nadarzy sie okazja. ;) Poz.

Pierwsze fotki już są! (PS - zerknij na "wiadome" forum; jest tam temat z odyłaczami). Wnioski, to ZERO aberracji i ogromny szum :/. Miejmy nadzieję, że jeszcze to poprawią.

Widziałem już fotki w kilku różnych miejscach, zresztą z Z10 również - i jedne, i drugie mnie nie zabiły, ale nie są również tragiczne. Tak więc chyba bez niespodzianek - spore możliwości, przeciętna jakość... Ale - pomijając mozliwości - również wykonanie Z3 wydaje się być znacznie lepsze niż poprzedniczek. Mam nadzieję "dorwać" ten aparat za jakiś czas (mam juz nawet swoją kartę SD na ŧę okazję przewidzianą ;) ). Pozdrowienia!

@lukasz wiem ze pewnie mnie ktos zaraz zbeszta ale jak juz patrzysz na pulap kolo 2000pln i uzete to wez jeszcze pod uwage canona s1 is... co prawda ma tylko 3megapiksy+ ale ma stabilizacje i pono kreci calkiem dobre filmiki... dodatkowo szybki i cichy silniczek zooma 10x... to chyba dobry produkt wiec warto wciagnac na liste do przejrzenia??? zreszta zobacz sasiedni temacik: [url]http://megapixel.boo.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=134[/url]

Obejrzałem sobie większą porcję fotek testowych - no, nie wiem, aberracja bywa całkiem wyraźna, może to postęp w stosunku do Z1, ale z tym zerem bym nie szarżował. Szumy rzeczywiście spore. Do tego właściwie wszystkie oglądane przeze mnie zdjęcia jakoś nie zachwycały ostrością - czy odnosicie podobne wrażenie? Jednak - jeżeli jakość zdjęć nie ustępuje starszym zetkom (wskazane byłoby jakieś bezpośrednie porównanie), to Z3 przy tej cenie może się okazać zdecydowanie najciekawszą propozycją z serii Z; i wciąż ze względu na cenę będzie stanowić bardzo poważną konurencję dla UZ Olympusa, Canona, Fuji i innych. Toi przecież właśnie bardzo atrakcyjne ceny stanowiły o sukcesie poprzednich UZ Minolty. Wiele osób nie zwraca po prostu uwagi na jakość zdjęć, pod warunkiem, że nie schodzi ona do poziomu naprawdę słabego a klasa UZ to niejako z założenia większe mozliwości kosztem jakości...

Kolejny niezdecydowany
http://www.pentax.pl/optiomx.html Może ten Cię zadowoli - ten sam mam dylemat odnośnie sprzęciku Tak Z3 jak i MX jest to wielka niewjadoma więc będzie bezpieczniej jeszcze deko poczekać A tak na boczku to może i mi tam kupisz aparacik jak masz taką możliwość -MX kosztuje około 350$ (moze nawet taniej)a u nas 2200 zł więc warta gra świeczki

O obydwu cos już można powiedzieć na podstawie recenzji i zdjęć zamieszczonych w sieci - jednak nie stawiałbym ich obok siebie... Niemniej chciałbym pofocić Z3, natomiast Pentax... No cóż, jeżeli nadarzy się okazja... Ale na pewno bym go nie kupił.

Narazie dalej czekam ;/ chwile czasu mi jeszcze zostalo .Ograniczylem sie do 3 modeli, mianowicie s1,z3 i c-770 bez wyraznego faworyta. I wlasnie tu mam nastepne pytanie gdzie kupowac przez internet ?? Z tego co zdazylem zauwazyc i porownac ceny do najkorzystniej wypada amazon.com (no chyba, ze sie myle??) nie wiem jak jest z oplatami za przesylke, jeszcze nie zdazylem tego sprawdzic. Z ta karta to faktycznie fajna sprawa ,ze daja 128 w komplecie, nie wiedzialem tego :oops: Co do OptioMX to wyglad ma przekosmiczny, minolty przy nim wymiekaja :D traktuje go raczej narazie jako gadzet ,ale zapoznam sie z nim blizej wirtualnie ;) ta kompresja do mpg4 to w czasie rzeczywistym jest ??? czy jak ?? jesli ,tak to kawal proca musi miec w srodku ...

Obok jest wątek dokładnie z takim zestawieniem, jeżeli chcesz poczytać. Te 128MB POWINNI DAWAĆ... Na tym polega problem. :( Ale może poza naszym pieknym krajem nie jest tak źle. Czytałem również, że w komplecie z C-770 jest pilot, ale nie jest to informacja na 100% pewna. Kompresja do MPEG4 "w locie" - czyli tak samo jak w C-770. Ale sądząc po recenzjach, to chyba jednak z tym procem nie jest tak różowo, skoro obraz nie jest płynny przy 30fps. Zwróć uwagę na dodatkowe płatności - swego czasu przymierzałem się do zakupu w niemieckim sklepie internetowym; w tych najtańszych ceny wydawały się interesujące, ale dziwnym zbiegiem okoliczności akurat w ich wypadku na ogół znacznie drożej wypadała przesyłka... Trzeba być czujnym jak ważka. ;) Pozdrawiam.

Re: Kolejny niezdecydowany
[quote:17cf6e1c79="Krzychu"] A tak na boczku to może i mi tam kupisz aparacik jak masz taką możliwość -MX kosztuje około 350$ (moze nawet taniej)a u nas 2200 zł więc warta gra świeczki[/quote:17cf6e1c79] mozliwosc raczej mam, nie wiem tylko jak jest z ta kwota wolna od cla ???? i miejscem w walizce chce jeszcze dla siebie kupic kilka gadzetow procz aparatu, ewentualnie moze ci go bede mogl wyslac stad ?

aparaty cyfrowe - forum fotoplaneta